Nový občanský zákoník: Škody a jejich náhrady

Finance a kariéra 30. 12. 2013

Od 1. ledna 2014 začne platit nový občanský zákoník (NOZ). Oblast náhrady škod (újmy) řeší v 77 paragrafech, tedy ve více než dvojnásobku současného zákoníku. Výrazně přitom posiluje pozici poškozeného. Způsobit někomu škodu nebo se sami dostat do pozice poškozeného je otázkou chvilky a ve většině případů ani nejde o nějaký úmysl. Následné vymáhání nejen přímé škody, ale i souvisejících nákladů, byla leckdy pořádná kovbojka.

7. JAK NA ZKAŽENOU DOVOLENOU

zákoník
foto:

A náhrady se můžete dokonce dočkat i při zkažené dovolené. Jestliže vás například cestovka nedopraví do smluvené destinace, dostanete zpět nejen celou zaplacenou částku, ale můžete požadovat i další náhrady za tzv. újmu za narušení dovolené.

To se týká i případů, kdy je vám dovolená zkrácena (uvíznete třeba na několik dní na letišti), nebo jste ubytovaní v nevyhovujícím hotelu. Samozřejmě jiné náhrady budou za pokažený prodloužený víkend v Krkonoších a jiné za několikatýdenní cestu kolem světa.

Cestovka bude z obliga v případě, že újma bude způsobena mimořádnými situacemi, které nemohla předpokládat (např. živelní pohroma).