Bydlíte na nebezpečném místě? Mrkněte se do mapy kriminality!

Finance a kariéra 21. února 2014

Vykradli ve vaší ulici tento týden už třetí auto, cestou z obchodu vám zmizela peněženka, zaslechli jste, že ve vedlejším domě "vyluxovali" zloději pár bytů, a máte proto dojem, že bydlíte v místě, kde si kriminálníci dávají dostaveníčka? Třeba to tak je. Ale třeba jste na tom ještě dobře. V jak bezpečné, či nebezpečné zóně žijete, vám ukáže internetová mapa kriminality.

Zpracovala ji Otevřená společnost, o. p. s., a pracuje v ní s oficiálními policejními statistikami, které dostává každý měsíc čerstvé. Během chvilky tak na adrese www.mapakriminality.cz můžete zjistit, jak je to se zločinností ve vašem kraji, městě, obci či v jednotlivých policejních obvodech.

Zjistíte ale také, kterých lumpáren je u vás nejvíc, jak se je daří objasňovat a kolik na to je policistů. No a hned budete vědět, kde si spíš máte hlídat peněženku a kde jízdní kolo, kde vám hrozí přepadení či máte větší šanci „jen“ na vykradení auta.

KAM RADĚJI NECHODIT

Rozhodujícím číslem je tzv. index kriminality. Udává počet trestných činů na tisíc obyvatel. A co toto číslo například říká? Třeba to, že s indexem téměř 550 byla mezi kraji ke konci loňského října nejméně bezpečná Praha, která měla i nejmenší objasněnost (21 %). Naopak nejlépe na tom byl Ústecký kraj s indexem kousek přes 311 (objasněnost tu mají 46 %). Nejvíc lumpů ale dopadli policisté v Karlovarském kraji, objasnili plných 68 % případů.

kriminalita

Úspěšnost objasnění případů je 38%. ZDá se vám to dost, nebo spíš dost málo?

zdroj: www.thinkstock.cz

CO ASI NEVÍTE

V celé ČR bylo od ledna do konce října 2013 spácháno 277 399 trestných činů (objasněno 38 %). Z toho bylo například:

  • 143 vražd
  • 498 znásilnění
  • 11 798 fyzických útoků
  • 2554 loupeží
  • 13 386 vloupání do bytů, domů či chat
  • 8708 ukradených kol
  • 8976 ukradených dvoustopých vozidel
  • 34 980 vykradených automobilů

Pozn.: Všechny údaje v článku jsou ke konci října 2013

Když půjdeme víc do detailů, na územní odbory, zjistíme, že je docela velké riziko pohybovat se na území Prahy 1 (index 829,5), v pohodě jsou naopak v Třebíči a Blansku-Vyškově (shodně index 124). Je libo ještě větší detail? Tak se podíváme, jak jsou na tom v jednotlivých policejních obvodech. Záporným rekordmanem je oblast spadající pod oddělení v pražské Bartolomějské ulici, index kriminality je tu neskutečných 8787,5!

Až s velkým odstupem je další pražská oblast s oddělením v Benediktské ulici (2013,6), temno je i v oblasti Ostrava-střed (2086,3). A místa naopak plná klidu a pokoje? Třeba Valašské Klobouky s indexem 60,7, Fryšták (73,5) či Kolinec a Slavičín (oba 74,7).

KDE JE BOUŘE A KDE MÍR

Pokud se bojíte o svůj život, měli byste se vyhnout Praze se 17 vraždami na jejím území či Středočeskému kraji, který má jen o jednu vraždu méně. Dlouho budete naopak žít na Plzeňsku, vraždy tu byly jenom dvě. Na pořádnou nakládačku zase máte největší šanci v Moravskoslezském kraji (1636 fyzických útoků), naopak mírumilovní lidé žijí v kraji Pardubickém (407 útoků).

O auto nejspíš přijdete v Praze (2958 ukradených vozidel) a středních Čechách (1265), zamykat ho téměř nemusíte v Karlovarském kraji (95 krádeží). A tak by se dalo pokračovat stále dál.

KDYŽ ČÍSLA PLETOU

Údaje v mapě kriminality sice hodně věrohodně a zajímavě ukazují, jak je kde bezpečno, samotný index je ale mnohdy dost ošidný. Záludnost tkví právě v přepočtu na oněch tisíc obyvatel. Když si totiž mapu pořádně prostudujete, zjistíte například, že jsou v ní policejní oddělení s nulovým indexem.

Jsou čtyři a všechno to jsou pražská nádraží. Jak je to možné, když třeba na Hlavním nádraží bylo spácháno přes 900 trestných činů? Inu proto, že oficiálně tato nádraží nemají ani jednoho obyvatele s trvalým bydlištěm... A co znamená již zmiňovaný alarmující index u oddělení v Bartolomějské ulici v Praze?

Jenom to, že v tomto místě je obrovská koncentrace turistů, po nichž jde spousta pobertů, ovšem zároveň tu bydlí poměrně málo lidí. Takže zatímco například 1084 trestných činů v pražském Karlíně udělá index v hodnotě 1280,4, tak 1092 lumpáren v Říčanech znamená index 356,9. Jenom na čísla bez usazení do souvislostí se tedy nespoléhejte.