Vyrážíte autem do zahraničí? Tak to dejte pozor na...

Finance a kariéra 26. března 2014

... na plno věcí! Ať už vyrážíte kamkoliv, je vždycky lepší vědět, co musíte na místních silnicích dodržovat. Může vám to ušetřit totiž nejen dost nepříjemností, ale i peněz. Některé povinnosti platící v zahraničí vám teď představíme.

Kromě dodržování pravidel při jízdě či vybavení auta si určitě přihoďte nějakou hotovost navíc. Oproti loňsku totiž v mnoha zemích podražily známky či mýta. A pozor - i pokuty jsou často vyšší.

A třeba v Maďarsku se vyplatí ji zaplatit hned, protože pokud ji neuhradíte buď přímo na místě, či do osmi dnů na místní policejní stanici, zvyšuje se automaticky na maximální výši, i když byla původně na spodní hranici. Je samozřejmé, že byste měli v každé zemi dodržovat rychlostní limity, hladinku alkoholu (v některých zemích je odstupňovaná třeba podle věku řidiče), zákaz telefonování při řízení nebo bezpečnou vzdálenost.

Navíc jsou v různých zemích jiné požadavky na to, co byste měli mít v povinné výbavě. Pokud ale nechcete při každé cestě přemýšlet, co mít musíte, a co nikoli, vozte prostě všechno - moc místa to nezabere a budete v klidu při cestě kamkoli. O jaké věci například jde?

paříž

Ve Francii musíte mít alkohol tester!

zdroj: Thinkstockphotos.com

REFLEXNÍ VESTA

Povinná je například na Slovensku, v Bulharsku, Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku, Francii, Itálii, Španělsku, Portugalsku, Lucembursku, Rakousku či Německu. Pozor - mějte ji při cestách umístěnou ve voze (nikoli třeba v kufru auta) a měli byste mít tolik vest, kolik je v autě pasažérů.

Vesta musí odpovídat evropské normě, nutné jsou dva reflexní pruhy z obou stran a musí být žlutá, oranžová nebo červená. Například se zelenou si koledujete o pořádný průšvih a pokutu, protože tuhle barvu mají vyhrazenou policisté. [[[infobox

JINÝ KRAJ, JINÝ MRAV

  • Ve Španělsku jsou zakázány radarové detektory a varovné signály mezi řidiči.
  • Ve Velké Británii se nesmí použít výstražný trojúhelník při poruše na dálnici.
  • V Bosně a Hercegovině, Makedonii, Chorvatsku či Srbsku je povinné tažné lano.
  • Ve Francii je povinný alkohol tester, když ho ale nemáte, pokuty se neudělují.
  • Ve Švýcarsku je od začátku ledna zavedeno povinné svícení po celý den.
  • V Itálii je v některých regionech nově zavedena povinnost mít zimní pneumatiky na všech čtyřech kolech a vozit zimní řetězy.
  • Ve Velké Británii můžete dostat pokutu za špatné nastavení světel v souvislosti s jízdou vlevo.
  • Ve Španělsku musí mít řidič jezdící s dioptrickými brýlemi ještě jedny náhradní.
  • Např. v Itálii sice nemusíte svítit po celý den, svícení je ale povinné při jízdě tunelem (to platí např. i v Německu) či na dálnici.

]]]

VÝSTRAŽNÝ TROJÚHELNÍK

Ten vám zřejmě chybět nebude, ale určitě si ho zkontrolujte při cestách do Polska, Chorvatska, Makedonie, Černé Hory, Srbska, Slovinska, Maďarska, Rumunska, Švýcarska, Španělska, Francie, Portugalska, Rakouska, Nizozemska či na Slovensko, v některých zemích (Estonsko, Turecko, Kypr) musíte mít dokonce dva a v jiných jsou dva povinné, pokud máte auto s přívěsem.

HASICÍ PŘÍSTROJ

Tak schválně - kolik z vás ho skutečně v autě má? Jestliže pojedete do Bulharska, Rumunska, Řecka, Moldavska, Ruska, Běloruska, Turecka či na Ukrajinu, nezapomeňte si ho pořídit. V těchto zemích je povinný.

REZERVA

Určitě je dobré ji mít kamkoli, píchlá pneumatika je bez ní hodně velký problém. Například ve Španělsku, Chorvatsku či v Bosně a Hercegovině jsou ale přímo povinností, pokud není k dispozici jako standardní výbava, musíte mít sadu na opravu.

NÁHRADNÍ ŽÁROVKY

Povinné (vyjma xenonů a LED světel) jsou v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Černé Hoře či v Rusku, v mnoha jiných zemích jsou doporučené.

LÉKÁRNIČKA

Povinná je např. na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku, Německu, Rakousku či Turecku.