Plaťte za elektřinu méně. Víme, jak na to

Finance a kariéra 9. května 2014

Jestli se vám rosí čelo jen při pomyšlení, kolik zase budete doplácet za energie, osušte ho a zamyslete se nad tím, jestli by se ony částky nedaly přece jen nějak "obrousit".

Každá z nich je sama o sobě maličkostí, ale když se sečtou, dá to za rok tisíce. Chce to jen hlídat si chod domácnosti. A při nákupu nových spotřebičů sledovat jejich energetickou náročnost. Úsporné sice stojí víc, ale jednorázová vyšší částka se vám vrátí v podobě nižších účtů.

TEPLO

Jestli vám v chladném období jedou radiátory naplno a zároveň máte otevřené větračky, klidně házejte stokoruny z okna, protože to už stejně děláte. Pořiďte si nastavitelný termostat a udržujte stálou teplotu, ve které je vám příjemně, optimální je kolem 20 °C, v místnostech, kde se moc nezdržujete, stačí i méně.

Zvýšení teploty o jeden stupeň znamená zhruba pětiprocentní zvýšení spotřeby energie. Pokud potřebujete vyvětrat, udělejte to rychle a intenzivně pořádným průvanem. Radiátory nechte „dýchat“, neukrývejte je za závěsy, nechte je odkryté a kontrolujte, zda jsou pořádně odvzdušněné.

Jestli máte radiátor u zdi, dejte za něj reflexní fólii, dokáže velkou část tepla odrazit do místnosti.

VAŘENÍ

Malý hrnec na velké plotýnce znamená spoustu vyplýtvaného tepla a tím i peněz. I na pouhé ohřátí jídla používejte pokličku. Vaření v nezakrytém hrnci znamená minimálně dvojnásobnou spotřebu energie.

Když potřebujete do hrnce vroucí vodu, je levnější přivést ji do varu v rychlovarné konvici. Dávejte jen tolik vody, kolik potřebujete. Když místo čtvrt litru vaříte litr, je spotřeba energie až o 3/4 vyšší.

elektřina
foto:

SVĚTLO

Výměna klasických žárovek za úsporné LEDky by měla být už samozřejmostí. Na trhu je škála mnoha typů, tvarů i zabarvení. Nejenže s LEDkami ušetříte v porovnání s klasickými žárovkami kolem 80 procent energie, ale navíc jsou odolnější a mnohem déle vydrží.

Ušetříte i vhodnou barvou stěn a stropu. Čím tmavší, tím méně světla odráží. Zatímco bílá odrazí kolem 80 % světla, tmavě zelená už jenom 15 %.

LEDNIČKA

Nedávejte ji vedle radiátoru nebo na místo, kam celý den pere slunce. Jeden stupeň okolní teploty navíc znamená vyšší spotřebu až o 4 %. Teplota uvnitř stačí zhruba 5–7 °C. Jakmile se začne uvnitř tvořit led, letí spotřeba prudce nahoru, takže ji hned odmrazte.

ELEKTRONIKA

I když elektronika má tzv. stand-by (pohotovostní) režim, naučte se ji na noc nebo na dobu, kdy jste v práci, úplně vypnout, protože i tento režim spolyká desítky zbytečných watů.

Zapojte přístroje do prodlužovačky s vypínačem, pak stačí jen jedno cvaknutí. Zdánlivou maličkostí jsou i různé dobíječky, zapojené i ve chvílích, kdy nic nedobíjíte, i ty spotřebovávají energii.