Pozor, je tu léto, ráj pro zloděje

Finance a kariéra 8. července 2014

Téměř 16 tisíc vloupání do bytů, chat či rodinných domů mají na svědomí pobertové za loňský rok. A na dovolenkové pobyty na chalupách nebo u moře se těší stejně jako vy. Jen z jiného důvodu. Když vy odpočíváte, oni "pracují". Návrat z dovolené ale pak není moc odpočinkový...

Opuštěné byty či domky při odjezdu na chalupu nebo na delší dobu třeba do zahraničí jsou pro ně tou pravou sezonou. Za rok 2013 způsobili při oněch necelých 16 tisících vloupání škodu za skoro 700 milionů korun. Takže určitě stojí za to jim jejich plány překazit, nebo alespoň minimálně pořádně ztížit.

NECHLUBTE SE

Spousta lidí, aniž by si to uvědomovala, dává zlodějům sama výborný tip. Na Facebooku či na jiných podobných sítích probírá se známými veřejně dovolenkové plány, domlouvá srazy, píše odkdy dokdy bude pryč.

A když se nepochlubí dospělí, udělají to často jejich ratolesti. Pobertové tak mají hromadu skvělých tipů, do kterého opuštěného bytu či domu se vypravit. Takže je určitě lepší probrat dovolenou se známými někde u kafe.

ZAPOJTE SOUSEDY

„Poproste spolehlivého souseda nebo příbuzného, aby vám pravidelně zaléval květiny a vaši domácnost kontroloval.

Zajistěte si také pravidelné vybírání poštovní schránky,“ doporučuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení z firmy NEXT. A má pravdu. Nejde jen o to, že vám neuschnou kytky, ale když nejbližší sousedé budou vědět, že jste na delší dobu pryč, budou ostražitější vůči pohybu neznámých lidí kolem vašeho bytu.

bydlení

Přístupovou cestou bývá často okno.

foto:

Domluvte se s nimi i na takových maličkostech, že čas od času roztáhnou závěsy či žaluzie nebo nechají na pár hodin večer rozsvíceno, aby byt budil zvenku zdání, že v něm někdo je. Na světla lze využít i elektronické spínací zařízení, které je podle vašeho nastavení bude rozsvěcet a zhasínat. Jestliže se spoléháte na to, že pouhá přítomnost dalších partají v domě zloděje odradí, děláte chybu. Pro 80 % zlodějů neznamenají žádnou překážku.

ZABEZPEČTE VSTUPY

Nejčastěji se pobertové dostávají do bytů přes okna. Z unikátního průzkumu mezi českými vězni odsouzenými za vloupání a krádeže, který provedla společnost Jablotron, zabývající se ochranou objektů, vyplývá, že tuto cestu volilo kolem 80 % z nich.

Druhým vyhledávaným vstupem je sklep a garáž. Pokud chcete mít co největší klid, zkombinujte mechanické zabezpečení ještě s elektronickým. Zvolit si můžete celou škálu, od prostých alarmů až po napojení na bezpečnostní centrum. Jablotron nabízí i „samoobsluhu“ - alarmy i různá čidla v bytě i v autě můžete ovládat na dálku přes internet nebo aplikaci v chytrém mobilu.

Můžete si i prohlížet historie událostí, pořizovat na dálku fotografie a podobně (viz www.celkovaochrana.cz nebo www. jablotron.com).

NEUSNADŇUJTE JIM TO

Při odjezdu na delší dobu nepodceňujte ani takové maličkosti jako třeba náhradní klíče od bytu na věšáčku. Když už zloděj vleze dovnitř oknem, proč mu usnadňovat cestu ven volně přístupnými klíči? Navíc pak můžete mít problém s pojišťovnou.