Když kupujete dům nebo byt, řádně ho "zvizitýrujte"!

Finance a kariéra 17. října 2014

Koupit si dům či byt, a až po čase objevit skryté vady, je nejen mrzuté, ale stojí často i dost peněz. Dá se proti tomu bránit?

Napůl rozbořený komín, díra ve střeše, plíseň nad vanou – toho všeho si samozřejmě všimnete. Ale jsou závady, které ani při podrobné prohlídce prostě neodhalíte.

PŘIZVĚTE PROFÍKA

Nepočítejte s tím, že vám pomůže třeba makléř, přes kterého byt či dům kupujete.

Jednak je jeho hlavním cílem prodat, a ne do vás naopak zasívat semínka nejistoty, a navíc ani on není žádný specialista na stavby. Takže zejména při koupi starší nemovitosti obětujte pár tisícovek navíc a najměte si klidně i víc odborníků.

ROZHODUJE ZÁKONÍK

Pokud to neuděláte nebo ani oni nenajdou žádné schované hrozby, věnujte každý večer modlitbičku tomu, aby bylo opravdu všechno v pořádku.

Nejčastější závady u NOVOSTAVBY

  • Špatná hydroizolace
  • Špatné zateplení
  • Statické závady, praskliny na zdech a stropech
  • Tvorba plísní

Nejčastější závady u STARŠÍ BUDOVY

  • Nezateplené konstrukce
  • Statické problémy střech a nosných částí
  • Staré kotle bez pravidelné kontroly a komíny bez revizí

A pokud nebude? Pak záleží na tom, po jak dlouhé době a jaké konkrétní vady se vyskytnou. Váš další postup určuje nový občanský zákoník, platící od začátku letošního roku.

PROKAŽTE TO!

Jestliže vám v hlavě zní cosi o dvouleté záruční době, tak tyhle tóny rychle utište, vše je jinak. Záruční lhůta totiž platí v případě, že jste si ji s prodávajícím výslovně dojednali a máte ji ve smlouvě.

Když nic takového ve smlouvě nemáte, ručí prodávající jen za vady, které existovaly už v době převodu nemovitosti. Háček je v tom, že tuhle skutečnost budete muset prokázat... Reklamovat nalezené závady můžete až do doby pěti let od nabytí nemovitosti.