Na co si dát pozor, když se rozhodnete půjčit si peníze

Finance a kariéra 13. října 2014

Jestli jste nikdy nevyrazili do banky půjčit si nějaký obnos, jste buď hodně mladí, hodně bohatí, nebo patříte mezi minimum lidí, kteří zásadně nedělají dluhy. Ale když už si půjčit potřebujete, dodržujte pár pravidel.

Půjčky jsou už běžnou součástí dnešního života. Podle průzkumu společnosti Air Bank si alespoň jednou za život půjčilo osm z deseti lidí. Většinou si berou klasické spotřební půjčky na rekonstrukci bydlení, nákup auta nebo vybavení domácnosti. To se neděje mockrát za život, takže jen málokdo je zběhlý v tom, na co všechno se ptát, co si ohlídat, čeho si všímat.

POROVNÁVEJTE

Je časté, že lidé osloví banku, u které mají svůj účet, a o jiné možnosti se vůbec nezajímají. Bohužel se právě tím připravují klidně i o desítky tisíc korun.

půjčka

Zjistěte si všechny informace.

foto:

Vypovídá o tom jiný průzkum, tentokrát provedený Raiffeisen stavební spořitelnou. „Polovina respondentů uvedla, že před uzavřením úvěru srovnání konkurenčních nabídek vůbec nedělá,“ potvrdila její mluvčí Jitka Jechová.

ZJISTĚTE INFORMACE

Základní rada je tedy jasná – dejte si dohromady, kolik potřebujete, a projděte si na internetu různé banky i nebanky, které se půjčováním zabývají, a počítejte a počítejte. Jenom na tyhle informace ale nespoléhejte, rozhodně není záruka, že co má banka na webu, to opravdu do písmene platí.

Takže po prvním průzkumu si je osobně obejděte a nechte je, ať vám předloží své nabídky.

ČÍM SE ŘÍDIT

Rozhodující pro každou půjčku je tzv. RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů, od níž se odvíjí, kolik nakonec zaplatíte navíc. „Tyto informace obsahuje takzvaný předsmluvní formulář, který je banka klientovi povinna nezávazně vystavit,“ upozorňuje Robert Štefl, vedoucí produktového týmu ve společnosti Air Bank. Prostudujte si také důkladně smlouvu s bankou, a to všechny její části. Jaké je penále, když se třeba o den zpozdíte s platbou, jestli s sebou půjčka nenese nějaké další poplatky apod.

NEJLEPŠÍ JE ŽÁDNÁ

Není určitě spor o tom, že vůbec nejlepší je si nepůjčovat. A když, tak na něco opravdu nutného. „Obecně platí, že bychom si neměli půjčovat na věci, které mají kratší trvání, než je doba splácení půjčky,“ říká Martina Slavíková, tisková mluvčí Ery.

PĚT DOBRÝCH RAD

  • Zvažte, jestli půjčku potřebujete a máte příjmy na její splácení.
  • Srovnejte si nabídky více bank. Úspory mohou být obrovské.
  • Nesrovnávejte půjčky jen podle úroků, výše splátky či poplatků. Ptejte se, jakou RPSN budete mít ve smlouvě a kolik celkově přeplatíte. Zjistěte si také, zda banka nemá jako podmínku využívání dalších zpoplatněných produktů.
  • Zajímejte se, do jaké míry umožňuje banka měnit podmínky půjčky po jejím poskytnutí. Například jestli budete moci během splácení měnit bez poplatků výši splátky.
  • Pokud jste si už půjčku vzali a pak jste zjistili, že jinde jste ji mohli mít levnější, nezoufejte. Existující půjčky si můžete zlevnit jejich převedením z původní banky do jiné. Ovšem vybírejte a prověřujte stejně důkladně, jako by šlo o novou půjčku.