Je placení kartou opravdu bezpečné?

Finance a kariéra 23. března 2017

Snad každý má platební kartu. Hodně lidí se ale bojí platit s ní přes internet, a bezkontaktní karty jsou pořád pro leckoho strašákem.

Přitom v jejich používání platí totéž jako v případě kuchyňského nože nebo pistole. Pokud dodržujete aspoň základní bezpečnostní pravidla, jste v pohodě. V opačném případě riskujete vyluxované konto, uříznutý prst a zastřelenou kamarádku.

POVOLIT A ZAKÁZAT

Pro transakce přes web je několik jištění. V internetovém bankovnictví můžete povolovat a zakazovat webové platby kartou, takže povolte, zaplaťte a zakažte. Využijte tzv. 3D secure, díky kterému vám před zaplacením přijde na mobil ověřovací SMS. A chcete-li mít úplnou jistotu, vyřiďte si u banky druhý účet s platební kartou, který budete používat jen na internetové platby, nechte na něm minimální částku a větší sumu na něj převeďte vždy jen při nákupu.

JDE TO I BEZ KONTAKTU

Bezkontaktní karty nebo nálepky mají riziko – když vám ji někdo ukradne, může i několikrát nakoupit věci do 500 korun (nad tuto částku je nutný PIN). Banky ale ujišťují, že „divné“ chování karty dokážou odhalit, zablokovat ji a často vám zcizené peníze nahradí. Občas „vybafne“ požadavek na PIN i na vás, to si banka ověřuje, jestli je karta opravdu ve vašich rukách. Pokud o kartu přijdete, okamžitě to bance nahlaste.

VYPTÁVEJTE SE

Každá banka má odlišné (jak službami, tak cenami) nabídky a u zabezpečení či pojištění karet svá specifika. Takže se při objednávání karty pořádně na všechno vyptejte, vyplatí se to.

karty

Možností, jak se chránit, je mnoho.

foto:

CO DODRŽOVAT

  • Nikdy nesdělujte svá hesla pro internetové bankovnictví
  • Nenechávejte PIN u karty
  • Pro platbu kartou přes internet si nastavte limit
  • Nastavte si ověření platby přes SMS
  • Po zaplacení zase na kartě internetové platby zakažte, povolujte je jen jednorázově
  • Ztrátu karty nebo podezřelé operace okamžitě nahlaste bance
  • Zvažte, zda si kartu nechat pojistit