Vyřizujete poprvé rychlou hotovostní půjčku? Těchto 5 kroků vám pomůže

Finance a kariéra 30. října 2019

Už jste si někdy potřebovala půjčit? Pokud až nyní, jste na správné adrese. Půjčka v hotovosti, půjčka na ruku, přesně takto jsou pojmenovávány úvěry, jež lze vyřídit buď přímo na pobočce konkrétní poskytovatelské společnosti, nebo online. Druhý způsob je pochopitelně mnohem frekventovanější.

Půjčky fungují vcelku jednoduše, nicméně ne vždy se vám musí zaručeně podařit vybrat tu nejvýhodnější. Z toho důvodu se právě v tomto článku podíváme na celkem 5 důležitých kroků vedoucích k úspěšné volbě.

Musíte vědět, kam se obrátit

Konkrétního poskytovatele těchto půjček si pořádně prověřte. Než tak učiníte, podívejte se na internetu na co největší množství společností nabízejících produkty tohoto charakteru. Jestliže na vás konkrétní půjčka zapůsobí z hlediska svých charakteristik, pak si ji přidejte do online srovnání spolu s několika dalšími. Na základě takovéhoto malého výběrového řízení zvolíte nakonec výhodný úvěr. V každém případě volte společnost, která má platnou licenci od České národní banky. Určitě existuje i šedá ilegální zóna, nicméně jedná se v podstatě o lichvu a v případě problémů by vám nikdo nedokázal pomoct.

Dosáhnete na daný úvěr?

Myslet si, že vám za každé situace půjčí jakákoli společnost, by bylo přinejmenším mylné. Podmínky u nás nicméně nemusí být nijak výrazně extrémní. Člověk musí být v každém případě plnoletý, nicméně jsou i společnosti nabízející své produkty lidem až od 21 let. Většinou je nutné mít trvalý pobyt v České republice. Předložit budete muset i doklady totožnosti. V neposlední řadě vyžadují poskytovatelé půjček také potvrzení o aktuálním příjmu žadatele. Zapomenout nelze ani na bezdlužnost. Tu si ověří v některém z registrů dlužníků. Velký problém můžete mít i tehdy, když se na vás vztahuje exekuce. Mnohé nebankovní společnosti takovýmto potenciálně problémovým klientům nepůjčí.

Kolik vlastně přeplatíte?

Nevíte, kolik peněz dáte za zprostředkování půjčky? Pak si ji raději vůbec neberte! Každá společnost dnes jednoznačně deklaruje většinou přímo v konkrétních částkách, kolik stojí realizace jejich půjček. Jinak si není problém přeplatek spočítat na základě úrokové sazby a jiných ukazatelů.

Jaké jsou sankce?

Už v momentu, kdy se rozhodnete pro úvěr, jste nejspíše pevně přesvědčeni o tom, že ho dokážete bez problémů splácet. Přesto se vyplatí informovat se o sankcích, jež vám hrozí v momentu, kdy na splátku zapomenete, nebo ji zkrátka nebudete v termínu mít k dispozici. Zjistěte si také, kolik stojí případné odložení splátek. U nás se najdou společnosti profitující právě na tom, že klienti nedokážou splácet včas. Může jít klidně i o P2P půjčky.

Nabízí také první půjčku zdarma?

Optimální je si úvěr vyzkoušet bezplatně. Na trhu se nachází spousta poskytovatelů, kteří první úvěr zdarma nabídnou. Podívat se na přehled takovýchto poskytovatelů můžete třeba na hyperfinance.cz.