DPP versus DPČ. Znáte rozdíly?

Finance a kariéra 28. listopadu 2019

Pracovní dohody mimo hlavní pracovní poměr se výrazně liší. Víte, v čem jsou jiné? Sepsali jsme pro vás to nejpodstatnější.

Co je to dohoda o provedení práce?

Vyznat se v pracovních dohodách může pro lidi, kteří teprve sbírají zkušenosti na pracovním trhu, představovat výzvu. Sepsali jsme pro vás proto to nejdůležitější. V čem spočívá dohoda o provedení práce?

Můžete odpracovat maximálně 300 hodin za kalendářní rok u jednoho zaměstnavatele.

Můžete ji uzavřít s neomezeným počtem zaměstnavatelů.

Pokud máte u jednoho zaměstnavatele více dohod, součet odpracovaných hodin vám nesmí dohromady přesáhnout limit hodin uvedený níže.

Nemusíte řešit odvody za zdravotní a sociální pojištění, jestliže si u zaměstnavatele vyděláte méně jak 10 000 Kč měsíčně (pozor! V rámci více dohod u stejného zaměstnavatele se vám příjmy sčítají).

Co je to dohoda o pracovní činnosti?

V čem se liší dohoda o pracovní činnosti (DPČ) oproti DPP?

  • můžete odpracovat maximálně 20 hodin za týden v průměru za 52 týdnů
  • můžete ji také uzavřít s neomezeným počtem zaměstnavatelů
  • nemusíte řešit odvody za zdravotní a sociální pojištění, jestliže si u zaměstnavatele vyděláte méně jak 2 999 Kč měsíčně
  • více se podobá klasickému prac-ovnímu poměru, ale i oproti němu je zde hlavní rozdíl: nemusíte uvádět důvod výpovědi, a výpovědní doba činí obvykle 15 dní (záleží, co máte uvedeno ve smlouvě)

DPP versus DPČ. Znáte rozdíly?

Tip: Chtěli byste si přehledně spočítat, jak to máte se mzdou v rámci své pracovní dohody? Využijte možnost online DPČ kalkulačky, kterou nabízí MONETA Money bank.

Co musí být uvedeno v každé smlouvě

Oba typy smluv musíte uzavřít pouze písemnou formou. Smlouvu si vždy předem dobře nastudujte. Měli byste v ní vždy najít následující položky – rozsah práce, odměnu, pracovní dobu a pracovní úkol, který budete vykonávat.

Nezapomeňte na daňové slevy

Nezapomeňte využít příslušné slevy, abyste na daních ušetřili co nejvíce. Současně s podpisem pracovní dohody podepište také daňové prohlášení (tzv. slevu na poplatníka), abyste uplatnili případné daňové zvýhodnění. Pokud máte sjednanou pracovní dohodu při studiu, můžete využít slevu na studenta. Důležitý je věkový limit, který je stanovený na 26 let.

Jestliže žádnou daň nevyužijete, zaměstnavatel vám u každé měsíční výplaty srazí 15% srážkovou daň.

Konkrétní příklad: Pokud si na DPP vyděláte 10 000 Kč hrubého, zaměstnavatel by vám je měl zdanit 15% srážkou (čímž by vám strhnul 1 500 Kč). Pokud ale využijete slevu na poplatníka, která činí 2 070 Kč, získáte celých 10 000 Kč, protože nemusíte řešit ani odvody na pojištění, které platí až od 10 001 Kč.