7 způsobů, jak si opravit vlasy

Krása 17. ledna 2020

Stejně jako pleť i naše vlasy stárnou. Ztrácejí lesk, hustotu, šedivějí… A když se k tomu přidá třeba nekonečná zima, přestanou být korunou krásy.

1. Vyměňte péči

Říkáte si: „Proč měnit šampon, který používám spoustu let, je dobrý pro celou rodinu a stojí jen pár korun?“ Kdo zkusí, pochopí.

Třeba speciální anti-age šampon řeší problémy, které stárnoucí vlasy trápí, všechny najednou – vrací jim sílu, pružnost a lesk.

A jeho účinek se projeví už po prvním umytí! Při dlouhodobějším používání se násobí, vlasy jsou hezčí a hezčí… až si toho všichni všimnou.

Zkontrolujte: Jestliže na jedno mytí spotřebujete čtvrt lahvičky šamponu, je to moc. Na krátké vlasy stačí kávová lžička, na vlasy k ramenům lžíce, na dlouhé dvě. Pokud používáte hodně tužidla a laku, vlasy před mytím pročešte a šamponujte je dvakrát.

2. Kus ustřihněte

Nelekejte se, stačí jen kousek. Když máte prameny delší než 15 centimetrů, vlasová cibulka už nestíhá vyživit je po celé délce. Konečky ztrácejí kondici, zeslabují se a hříva ztrácí objem.

Navíc roztřepené konečky se nelesknou (světlo odráží jen hladký povrch vlasu), takže účes vypadá neupraveně. Když už jednou proces třepení začne, šíří se po vlasu výš a vede k jeho lámání. Celkový vzhled účesu oživí zkrácení. Kadeřníci doporučují nechat se „přistřihnout“ každých 4-6 týdnů.

Rychlá záchrana: Opravdu, ale opravdu těžce se loučíte s každým milimetrem délky? Kondici konečků prodlouží novinka posledních let – nesmývací péče. Když máte pocit, že to vlasy potřebují, vetřete si po umytí do konečků polosuchých nebo suchých vlasů pár kapek koncentrovaného séra, které jim vrátí kondici, aniž by je zatížilo.

3. Změňte barvu

Kelímek, nebo tyčinka?

  • Pro vlasy delší než k ramenům budete na jedno barvení potřebovat dvě balení. Výjimkou je pěnová barva, té je v jednom balení dost.
  • Máte-li šedivé pramínky, vyberte barvu pro 100% krytí šedin.
  • Počítejte s tím, že výsledná barva obvykle bývá tmavší než na fotce na krabičce.

Tak tohle zabere vždycky! Nová barva vlasů opticky odečte obličeji pár let. Navíc je to rychlé a nezruinuje to vaši peněženku.

Abyste vlasům vrátila svěžest „dvacítky“, nemusíte se hned pouštět do výrazné změny. Vyberte si barvu, která se podobá vašemu přirozenému tónu, nebo o tón světlejší. Vlasy získají sytější odstín a krásný lesk.

4. Přihoďte lahvičku

Víte, proč vycházíte z kadeřnického salonu s tak nádhernými vlasy? Mimo jiné i proto, že tam používají mnohem koncentrovanější péče.

Doma to můžete napodobit tak, že budete po každém mytí používat kondicionér a jednou týdně si na hlavu dáte masku. Jasně, zabere to trochu víc času, ale stojí to za to.

5. Vyhoďte žehličku

Mechanické poškozování vlasů patří mezi největší zloděje mládí. Máte-li fén starší pěti let, poohlédněte se po novém a dejte přednost iontové technologii, která vlasy tolik neničí.

A vyberte si model s regulací teploty. To platí i pro žehličku vlasů – nastavte na ní co nejnižší teplotu, a teprve když to na vaši hřívu nezabere, stupně pomalu přidávejte. Spálená „sláma“ nikomu mládí nepřidá!

6. Nafoukněte objem

Bohatá kštice je symbolem mládí, protože objem vlasů se s věkem vytrácí spolu i s jejich stavební složkou keratinem.

Ale nezoufejte, jeho zásoba se dá doplnit zvenčí z vlasových péčí s obsahem keratinu. Nejpříjemnější je nastříkat ho na vlasy sprejem.

Skočte do salonu: Ošetřující sprej pro objem vlasů Trinity vrací vlasům objem okamžitě, ale posiluje je i dlouhodobě.

7. Nakrmte vlasy

I to, co jíte, se projeví na vašich vlasech. Většina z nás asi nemá čas nějak dlouho přemýšlet nad jídelníčkem, tak ho vlasům zpestřete pomocí tabletek. Zvlášť, když máte delší hřívu. Ideální je zobat nutrikosmetiku 2-3 měsíce.