Návrat hebkých polibků

Krása 26. října 2017

Jak vypadají vaše rty právě teď? Jsou vysušené, praskají a tvoří se na nich šupinky? Podobné problémy trápí v chladném počasí většinu z nás. Ale ne nadlouho!

Špatná zpráva: Jemné a citlivé pokožce rtů chybí tuková bariéra, která by ji chránila před útoky okolí.

Pro a proti

  • Výhody kelímku: větší obsah, krémové složení se snadno nanáší
  • Výhody tyčinky: vejde se do kapsy, s trochou cviku se dá otevřít a nanést jednou rukou

Dobrá zpráva: Krémem či balzámem ji nahradíte. Pro dobrou kondici je nanášejte alespoň ráno a večer, pro skvělý vzhled kdykoliv v průběhu dne.

Mazat, pořád mazat, to je otrava, říkáte si. Jenže péče dnes se vám vrátí zítra, pozítří… Ohlídáte a oddálíte tím i předčasné projevy stárnutí. Především výrazné vrásky nad horním rtem se nedají přehlédnout. Natož vymazat!

Platí na ně prevence a také speciální krémy na rty s koncentrovanými vypínacími složkami. Nanáší se nejen na plochu rtů, ale také do jejich okolí.

Lámete si hlavu, co si ze široké nabídky v drogerii vybrat? Rty ocení přírodní složky jako bambucké nebo kakaové máslo a včelí vosk.

Podle aktuálního stavu střídejte péči hydratační a výživnou. Když se objeví bolestivé problémy jako prasklinky nebo opar, vsaďte na osvědčené léčivky – třeba tea tree olej nebo panthenol.

A zkontrolujte, zda ve složení přípravku nejsou látky, které by mohly rty zbytečně dráždit, například parfemační složky a konzervanty.

Pro péči o rty se skvěle hodí i oční krémy.

Skvělá zpráva: rtěnky se vzdát nemusíte

Na suchých rtech vypadá rtěnka prostě příšerně. Pokožka z ní žíznivě vytáhne hydratační látky a zůstane jen drolivá barva, nehezky zachycená ve výrazných rýhách.

Pokud přesně tohle dělá vaše rtěnka, schovejte ji na chvíli do šuplíku a podívejte se po takové, která má vyšší podíl hydratačních a výživných složek, vitaminů (především ochranné „éčko“) a přírodních olejů.

Než se rty dají zase do kupy, používejte méně výrazné odstíny, které k nim nepřitahují tolik pozornosti.

3 dobré rady:

Neolizujte!

I když hned po olíznutí pocit suchých rtů zmizí, je to jen na chvíli. Složky ve slinách pokožku časem ještě více vysuší.

Nepůjčujte!

Na balzámu by mohly zůstat bakterie či viry, které způsobují kožní problémy, třeba praskání koutků či opary.

Netrhejte!

Když se na rtech vytvoří šupinky suché kůže, svádí to k jejich odstranění. Odolejte nutkání! Hrozí totiž zatržení až do hlubších vrstev pokožky, které bolí, krvácí a dlouho se hojí. Raději rty udržujte pod stálou vrstvou balzámu, dokud se šupinky přirozeně neoddělí.