Ukliďte si obličej

Krása 10. listopadu 2017

Piha je sexy, bradavice nikoliv. Opálení je přitažlivé, pigmentové skvrny ani náhodou. Udělejte si pořádek ve tváři!

Třeba stačí jen drobné pošimrání prachovkou. Nebo je nutné pořádně „vyšůrovat“?

Do vaší tváře je zakázáno vstupovat pigmentovým skvrnám, bradavicím, povislým víčkům, přerostlým chloupkům a všem ostatním „dekoracím“, které přivál čas.

Většina kosmetických problémů totiž přichází pomalu a plíživě. Pod rouškou křehké něžnosti se v mládí maskují jako roztomilé pihy na vašem víčku (tváři, bradě, nosu...). Připadáte si jako filmová hvězda. Možná jste dokonce občas použila kajalovou tužku, abyste ty drobné vady na kráse nepatrně zvýraznila, vyzdvihla.

Jenže roky přibývaly a vy jste postupně zjistila, že zvýrazňovat již netřeba. Že například vaše zajímavá piha se sama pomalu přetransformovala v něco jako solidní bradavici.

A podobně jako je to s onou pověstnou třešničkou na dortu, i na vás čekalo jednoho dne ráno před zrcadlem velké překvapení - mělo podobu černého chlupu, který z té „něcojakobradavice“ vyrostl.

Někdy, když máte zrovna náladu a je po ruce pinzeta, ho vyškubnete. Ale jinak vás nechává chladnou. Už jste si na sebe vzájemně tak nějak uvyknuly. Ani manžel si nestěžuje. Tak co byste se trápila? A že se z vaší pihy vyklubala slušná bradavice - no a co?!

Nerezignovat, bojovat!

Takže, milé dámy: Tady jde o všechno! Nejenom že si okamžitě běžte prohlédnout svůj obličej, a pokud tam náhodou raší něco, co by tam být nemělo – nemilosrdně trhejte. Ale hlavně si v hlavě srovnejte priority. Na prvním místě je samozřejmě zdraví a tak podobně, ale hned v závěsu by to měla být péče o zevnějšek.

S přibývajícími roky na sebe prostě občas zapomínáme (a to se prosím týká nezřídka i třicátnic). A z toho „občas“ se často stává „úplně“. Velká chyba!

Vždyť pečovat o sebe, svůj vzhled a svoje zdraví – to do sebe zapadá jako puzzle. Samy se přece cítíme lépe, když nás okolí chválí za upravený vzhled.

Je potřeba jasně si uvědomit (a hlavně si přiznat), že po čtyřicítce si gravitace začne vybírat svou daň. A akceptovat fakt, že nám z těla dezertuje hormon estrogen. Nicméně určitě není nutné akceptovat knírek pod nosem. Takže co dělat? Jak se zachovat? Jak nerezignovat?

Večerní rituál

I když jste stahaná, máte všeho „plné kecky“ a nejraději byste se šla natáhnout – vydržte. Bude vás to stát přesně deset minut života, které se ale vyplatí.

Ve vaší koupelně určitě nesmí chybět gel na mytí obličeje. Klidně nějaký univerzální. Pokud se nechcete zaobírat speciálním, dlouhým odličováním, gel stačí.

Dále si zakupte noční krém, vhodný pro váš typ pleti. A pak jeden krém pod oči. Zdá se vám to už moc? Klidně se na noc namažte denním krémem. Ale hlavně se namažte!

Odpustila bych vám i ten krém pod oči, ale neudělám to. Oční okolí potřebuje speciální výživu a jemnější složení. Krém pod oči nevtírejte tlakem, ale jemně vťupkejte.

No a to je vše. Když to ráno zopakujete, máte vystaráno. Dodržujte tento ranní a večerní rituál a pokožka se vám zanedlouho odmění. Věřte mi!

Zákaz vstupu!

Během odličování máte spoustu času prozkoumat zevrubně svůj obličej: S tamtou bradavičkou jste si chtěla zajít k doktorovi už před lety, ale nějak nebyl čas. Tamhle je další, ale ta zase tak nevadí... Omyl, vadí!

Na bradavičky se zaměřte nejprve. Ono se často jedná o kožní výrůstky (fibromy), které sice nejsou zdraví škodlivé, ale prostě nevypadají hezky. Udělejte si čas a objednejte se ke svému kožnímu lékaři. Ten vám „pihy“ prohlédne, zkontroluje a vydá doporučení k jejich odstranění.

Můžete se vydat touto klasickou cestou, nebo (a to vám ze srdce doporučuji) navštivte nějaký kosmetický institut ve vašem okolí a nechte si výrůstky odborně zlikvidovat tam. Laserové odstranění pih je prakticky bezbolestné. Je pravda, že se zákrok musí někdy opakovat, ale výsledek je zaručen.

Jizvička je téměř neviditelná a hojení postupuje rychle. Samozřejmě – ne všechny kožní výrůstky jdou odstranit laserem, ale i s tím vám v institutu pomohou. Pokročilá kosmetická chirurgie dokáže opravdové zázraky. No řekněte, nestojí to za zkoušku?