Kurz pleťové gastronomie

Krása 15. prosince 2017

Dnes se naučíme, jak v pohodlí kuchyně vykouzlit pleťovou masku, která pokožku zbaví všech neduhů. Budeme k tomu potřebovat dobře zásobenou lednici.

Lékárny i drogerie nabízejí nepřeberné množství krémů, odličovadel, sér a masek. Jenže podle čeho se v tak širokém výběru vyznat? A v čem je jedno lepší než druhé?

Navíc leckteré výrobky jsou nad naše finanční možnosti. Přitom pleťová maska, peeling nebo odličovadlo, které si jednoduše připravíte z domácích surovin, zafungují stejně jako přípravky z obchodu.

Použít můžete téměř vše, co najdete v lednici a ve spíži: ovesné vločky, vejce, olivový olej, jogurt, tvaroh, droždí, avokádo, meruňky, salátovou okurku, banán, brambory, med... A pokud pěstujete bylinky, využijte je k přípravě odvaru, který použijete na finální dočištění pleti.

Bylinky nejen v kuchyni

Než začnete s aplikací masky, pleť důkladně vyčistěte. Ženy se suchou pokožkou mohou použít olivový olej, ty s mastnější nebo smíšenou pro změnu mléko. Po odlíčení pleť napařte nad hrncem s horkou vodou. Do vody přidejte heřmánek, levanduli, rozmarýn, meduňku nebo petržel. (Odvar následně schovejte a použijte na již zmíněné závěrečné dočištění pleti.) Napařování roztáhne póry a umožní pleti lepší vstřebávání účinných látek z pleťové masky.

Tip redakce

Pokud vám není napařování moc příjemné, vyzkoušejte domácí peeling: Smíchejte zrnka kávy, ovesné vločky nebo hrubozrnnou sůl s olivovým olejem a pokožku touto směsí jemně drhněte.

Heřmánek hojí drobné ranky, léčí pupínky a dodává zdravou barvu.

Rozmarýn pleť rozjasňuje a nabíjí energií.

Petržel stahuje rozšířené póry.

Meduňka vrací povadlé pokožce jas.

Vyrobte si domácí masku

Teprve poté, co jste pleť vyčistila, je připravená na aplikaci masky. Vyberte si v našem receptáři masku podle svého typu pleti, naneste ji na obličej a nechte zhruba 15 minut působit. Pak ji buď sloupněte (v případě kvasnicové masky), nebo smyjte teplou vodou. Pleť se vám za vaši péči odvděčí zářivým vzhledem a pružností.

Broskvová proti vráskám

Postup: Bílek ušlehejte tak, aby nebyl ani moc tekutý, ani tuhý jako sníh. Přimíchejte rozmačkanou broskev a směs naneste na obličej.

Účinek: Po aplikaci budete mít zúžené póry a vyhlazenější pleť. Tato maska částečně zbarvuje pokožku, proto broskev přidávejte po málech a masku nechte působit jen chvíli.


Bramborová pro vypnutější vzhled

Postup: Buď můžete syrové brambory pouze pokrájet na plátky a položit na obličej, případně na dekolt, nebo je nastrouhat a smíchat s tvarohem. Zázračný účinek má na svědomí bramborová šťáva. Můžete proto také vyzkoušet brambory odšťavnit a šťávu nanést na pleť vatovým tamponem.

Účinek: Viditelný liftingový efekt.


Kvasnicová na rozšířené póry

Postup: Droždí rozdrobte, smíchejte s jednou čajovou lžičkou citronové šťávy a trochou teplé vody. Měla by vzniknout hustá, bobtnající kašička, kterou nanesete na obličej.

Účinek: Kvasnice stáhnou rozšířené póry a vyživí pleť. Díky obsahu řady vitaminu a minerálů je droždí výborným pomocníkem zejména v boji proti širokým pórům a mastící se T-zóně.


Okurková proti stárnutí pleti

Postup: Nastrouhejte půlku salátové okurky a smíchejte s tvarohem.

Účinek: Látky obsažené v okurce zpomalují stárnutí pleti, dodávají pokožce pružnost a stahují rozšířené póry.


Avokádová pro citlivou pleť

Postup: Dužinu avokáda rozmačkejte vidličkou a přimíchejte med a tvaroh.

Účinek: Avokádo pleť zregeneruje a zjemní.