Jaro útočí na půvab. Braňte se!

Krása 30. března 2012

Konečně se otepluje a dny prozařují sluneční paprsky. Ale pozor, i sebekrásnější jaro může být pro naši krásu nebezpečné.

1. Sluneční paprsky: urychlovač stárnutí

Kromě toho, že si na „nevinné“ nedělní odpolední procházce můžete připálit nos a dekolt do ruda tak, že budete připomínat spařené prasátko a začne se vám loupat kůže, delší pobyt na slunci způsobuje ještě větší škody. Nejsou vidět na první pohled, ale zrádně se sčítají.

Posviťme si na ničivý dopad UVA paprsků: Zatímco UVB záření tvoří jen 5 % slunečních paprsků, UVA záření vyplňuje zbývajících 95 %! Má větší vlnovou délku, takže se prokouše hlouběji do pokožky. Tam devastuje například kolagenová vlákna, zodpovědná za pružnost.

Urychluje stárnutí pleti a aktivuje nadměrnou tvorbu melaninu, což se projeví jako pigmentové skvrny. UVA záření milují volné radikály, které narušují imunitní systém kůže. Pokožka je pak snadno zranitelná, může onemocnět, a to dokonce až velmi vážnými nádorovými onemocněními.

3 dobré zásady:

  1. Do běžného „městského“ provozu si pořiďte denní krém s SPF filtrem (dermatologové doporučují ochranný faktor 15).
  2. Máte-li sklon k tvorbě pigmentových skvrn, jistěte si tvář i make-upem s UVA faktorem.
  3. Při delším pohybu na slunci (a to nejen u moře) používejte opalovací péči. Nestyďte se tvář chránit co nejvíc, tedy krémy či fluidy s faktorem SPF 50. Tak odvrátíte předčasné stárnutí pokožky.

žena krém tvář

I jarní slunko má sílu, nepodceňujte ho a denně se mažte

zdroj: www.thinkstock.cz

2. Změna sezony: padání vlasů

Když v hřebenu zůstávají chuchvalce vlasů, ráno je nacházíte na polštáři a ucpávají odpad ve vaně, tak se samozřejmě pořádně leknete. Ale může jít o takzvané sezonní padání vlasů. Po dlouhé zimě totiž tělo přepadla jarní únava, ulevuje si tím, že ubere plyn. Což se projeví třeba i tak, že dodává méně živin a energie do vlasových cibulek. Vlasy ztrácejí objem, lesk a začnou padat.

Obvykle se to do měsíce zlepší, ale to neznamená, že musíte jen trpně čekat, až to přejde. Sáhněte po šamponu s kofeinem, který dodá cibulkám přísun energie. Chcete-li vlasům dopřát něco výjimečného, přidejte vitaminovou injekci. Nebojte se, nebolí! Stačí nanést koncentrovanou péči na pokožku hlavy a promasírovat. Péče, která se nevymývá, funguje na vlasy jako skutečný životabudič.

šampon

Sáhněte po šamponu s kofeinem

zdroj: Isifa.com

3. Více pohybu: rybník v podpaží

„Vždycky poznám, že jaro je tady, když můj „zimní“ deodorant přestane fungovat,“ říká manažerka Jana. Probudily jsme se ze zimního spánku a začaly se víc hýbat. Slunečné ráno láká k tomu vystoupit o stanici dřív a dojít do práce pěšky, o víkendu se vypravíme na výlet.

A pak se to stane: Produkty hlídající pocení, spolehlivě fungující v chladných dnech, najednou selhávají a v podpaží se objevují mokré rybníky. Vypadá to hrozně a pořád nenápadně kontrolujeme, jestli se kolem nás nešíří nepříjemný odér… Jen málo věcí sníží tak rychle sebevědomí jako propocené tričko.

Co s tím?

Používáte-li deodorant, regulaci tvorby potu od něj nečekejte. Ten totiž jenom hlídá, aby se pot nerozkládal z původní tekutiny bez zápachu na štiplavě páchnoucí. Má také menší výdrž, obvykle tak čtyři hodiny. Pokud si chcete pocit jistoty prodloužit, hoďte si deodorant do kabelky a během dne ho použijte vícekrát. Praktická je forma spreje.

Mokrá kola v podpaží odvalí antiperspirant. Obvykle funguje tak, že stáhne pokožku a nedovolí potu, aby proudil ven. Nemusíte se bát, že by to způsobovalo nějaké problémy, pot se odpařuje po celé ploše těla, takže přirozené ochlazování funguje, jak má.

Tip redakce

Do péče proti pocení se často přidává složka aluminium – hliník. Žádné testy ještě nepotvrdily, že by škodil zdraví, ale pokud z něj máte strach, hledejte deodoranty přírodního původu, které hliník neobsahují. Koupíte je třeba na www.desertessence.cz.



Co se týče účinnosti, největším silákem jsou tuhé tyčinky, takzvané sticky. Rovnoměrně pokryjí potnou plochu, což se při sprejování tak úplně nepovede. Kuličky, roll-ony na bázi tekutiny se zas rychleji odpařují, což jejich účinek trochu snižuje. A trpíte-li nadměrným pocením, existují speciální produkty, které si poradí i s tím. Koupíte je v lékárně.