Žiletka ve službách krásy

Krása 20. června 2012

Horké dny jsou nemilosrdné. Tílka, sukně a šortky odhalují kůži, která by měla být hladká, bez chloupků. Inspirujte se, jak je nejlépe oholit.

Mokré holení je klasika. Nemusíte se stydět, že ji vyznáváte, vždyť se jedná o velmi rychlý a snadný způsob, jak se zbavit chloupků. Ideální třeba při ranním spěchu. Z vlastní zkušenosti mi dovolte banální, ale důležitou poznámku: Pár minut ušetříte, když budete strojek dávat stále na jedno místo, nejlépe abyste na něj dosáhla z vany či ze sprchového koutu.

Holení je také bezpečné a bezbolestné - tedy v případě, že holicí hlavice je dostatečně ostrá. Tupým nástrojem se totiž snadněji říznete. A taky jak na něj více tlačíte, hrozí odírání kůže. Že je čas na výměnu břitu, poznáte podle toho, že holicí strojek přestane po kůži hladce klouzat a zanechává za sebou ostrůvky neoholených chloupků.

Podle posledních průzkumů se lépe oholíte, když má holicí strojek více břitů. Ovšem musí být co nejtěsněji u sebe, aby se kůže nemačkala do záhybů, které by klouzání strojku zpomalily a zvětšily nebezpečí, že se pořežete. Zdraví pokožky chraňte také tím, že po každé akci opláchnete holítko proudem horké vody.

Jak na to:

  1. Před holením chloupky namočte, nabobtnají a narovnají se, takže půjdou lépe odříznout. Ještě lépe se odstraní s pomocí holicí pěny.
  2. Postupujte krátkými tahy směrem od kotníků nahoru. Po každém tahu hlavici opláchněte buď pod proudem vody, nebo v umyvadle. Chloupky se holí proti směru jejich růstu. U žen s citlivou pokožkou doporučují dermatologové holit je po směru růstu, což méně dráždí pokožku. Jenže takto oholené chloupky se rychleji promění ve strniště.
  3. V hůř přístupných oblastech, jako na kolenou a v podkolení, kůži napněte pomocí prstů.
  4. Po holení opláchněte nohy proudem chladné vody.
  5. Podpaží holte nadvakrát: Napněte pokožku na paži a veďte tah směrem k záhybu. Poté napněte pokožku v podpaží na těle a druhý tah veďte zdola nahoru k záhybu podpaží.

holení

Podpaží holte na dvakrát.

zdroj: www.thinkstock.cz
holení

Po holení opláchněte nohy studenou vodou.

zdroj: www.thinkstock.cz

V klidu ve své kůži

Dermatologové doporučují aspoň 24 hodin po holení nepoužívat žádnou kosmetiku. Ovšem jak takovou dobu obzvlášť teď v létě vydržet bez péče regulující pocení? Taky je to pro vás děsivá představa? Největší problémy způsobují dráždivé látky, které se do antiperspirantů přidávají. Takže pokud máte citlivou pokožku, vyberte si přípravky bez barviv a alkoholu. Naopak výhodou je, když budou obsahovat látky zklidňující a hojivé.

Efekt holení moc dlouho nevydrží a musí se často opakovat. Časem má většina žen pokožku suchou, někdy až citlivou. Vylepšíte to používáním holicích gelů. Dodají pokožce pečující látky, takže lépe snese následující proceduru, a zanechají na povrchu ochrannou vrstvu, po které strojek lépe sklouzne. Chloupky se změkčí a snadněji je odříznete. No a ne že bychom to dávali jako univerzální tip, ale v nouzi si vystačíte i se sprchovým gelem.