Rande s epilátorem

Krása 29. června 2012

Když zatnete zuby a vydržíte trochu bolesti, odmění vás epilační přístroj hladkou pokožkou, a to až na pár týdnů!

Vytrhávání chloupků pomocí elektrického epilátoru není dvakrát příjemné, proto se výrobci snaží minimalizovat bolest. Třeba přidávají ke strojkům masážní hlavice, které pokožku uvolní, takže chloupek pak snadněji vyklouzne a méně to bolí.

Příjemné je epilovat se pod vodou, teplá voda ve vaně totiž snižuje citlivost kůže. Testy dokonce prokázaly, že celá polovina žen necítila téměř nic! Samozřejmě, musíte si pořídit epilátor, který je pro takovou akci určený - aby byl nebezpečný jen vašim chloupkům, nikoli vám.

Jak postupovat?

I když už spousta vychytaných epilátorů zachytává i kraťoučké chloupky, ideální je nechat je povyrůst tak na 3 milimetry, pak vám trhání půjde snadněji a rychleji.

Upozornění

Přístrojové trhání není pro každého. Pokud máte problémy s krevním oběhem, nohy vám otékají, či máte sklony k tvorbě křečových žil, nebo už se vám dokonce vytvořily, budete si muset vybrat jiný způsob odstraňování chloupků.

Při epilování si hlídejte, aby byl přístroj kolmo k pokožce. Začínejte u kotníků a postupujte nahoru. Vyplatí se dělat po pokožce pomalé malé kroužky, tak se nejlépe pokryje epilovaná plocha.

Dopřejte pokožce oddech a odstraňujte chloupky před spaním. Poté opláchněte kůži chladnou vodou, jemně osušte a naneste zklidňující hydratační mléko.

holení

Hlídejte, ať je epilátor kolmo k pokožce.

zdroj: www.thinkstock.cz

Co dělat, když...

… chloupky zarůstají

Nové chloupky vyraší obvykle za 3-4 týdny a jejich jemný koneček často zarůstá pod kůži. Jednou do týdne provádějte peeling, obrousí odumřelé buňky kůže na povrchu, které tvoří hůř proniknutelnou krustu. Použijte buďto obrušující rukavicí ze sisalu, nebo speciální hrubé příze (prodává se třeba v drogeriích a je opravdu jen jedna), nebo sprchový gel. Zarůstání předcházejí i speciální krémy. Obsahují kyselinu salicylovou, což je taky peeling, ale chemický.

… se chloupky trhají

Jestliže váš přístroj chloupky trhá nebo jich spoustu nechává bez povšimnutí, může to mít dva důvody: Jednak při pravidelném epilování po čase rostou chloupky slabší (a hurá, je jich i míň!), takže se snadněji přetrhnou. Nebo máte epilátor už delší dobu a prostě se unavil. Vyplatí se investovat do novějšího typu. Technologie kráčí vpřed mílovými kroky, výrobci hodně vylepšili tvar hlavic, takže se k chloupku lépe dostanou, a máte na výběr z několika rychlostí, takže zjistíte, která vám nejvíce sedí.

… na kůži zůstávají červené tečky

Podráždění vzniká, když vytržení chloupku neproběhne hladce. Možná, že vaše pokožka je pro přístrojovou epilaci příliš citlivá. Ale ještě než epilátor odložíte na dno skříně, udělejte si před trháním peeling sprchovým gelem a vlažnou vodou, mohlo by to pokožku uvolnit. Zabírá i následné používání péče se zklidňujícími a hojícími složkami, jako aloe vera nebo panthenol.

peeling

Když chloupky zarůstají, je na řadě peeling.

zdroj: www.thinkstock.cz
sprcha

Abyste zamezila červeným tečkám, začněte s vlažnou sprchou.

zdroj: www.thinkstock.cz

Krok za krokem: Jak udržovat epilátor

Aby vám sloužil dlouho a věrně, zaslouží si dobré zacházení. Poradili nám výrobci epilátorů.

  1. Čištění epilátoru Ujistěte se, že je přístroj před začátkem čištění vypnutý a odpojený. Nikdy nepoužívejte kovové žínky, abrazivní čisticí prostředky ani agresivní čisticí prostředky, jako je například benzín nebo aceton. Celý přístroj nebo napájecí zástrčku neoplachujte pod tekoucí vodou. Přístroj i adaptér udržujte vždy v suchu.
  2. Čištění nástavce Při oplachování nástavců pod tekoucí vodou jimi otáčejte. Před použitím nebo uložením je osušte.
  3. Čištění epilační hlavy Chloupky z přístroje odstraňte přiloženým kartáčkem. Oplachujte epilační hlavu, a přitom jí otáčejte pod tekoucí vodou po dobu 5-10 sekund. Dobře ji protřepejte a důkladně vysušte utěrkou. Před nasazením epilační hlavy zpět na přístroj zkontrolujte, zda je zcela suchá.

žena

Není nad hladké nohy.

foto: