Nastává doba bronzová

Krása 7. června 2012

Že opalovací péče není nic nového pod sluncem? A víte co, kam a kdy si mazat?


Ať už se couráte po městě, nebo poleháváte u vody, nepodceňujte ochrannou péči. Zabrání spálení a taky předčasnému stárnutí pokožky.

Do města

Od června používejte ochranné opalovací prostředky denně. Když je obloha bez mráčku, můžete se spálit už během dvacetiminutové procházky, nebo třeba i při obědě na terase restaurace. Myslete na to už ráno a zkontrolujte, zda má váš denní krém UV filtr.

Tip redakce

Problému skamarádit opalovací krém s make-upem vás ušetří tónovaný krém. Chrání pleť pomocí slunečního filtru a současně vylepšuje vzhled pokožky, protože sjednotí její barevný tón.

Budete se větší část dne pohybovat pod širým nebem? Přihoďte do kabelky menší balení opalovacího krému a použijte ho opakovaně. A nezapomeňte před sluncem chránit i citlivou pokožku rtů. Pokud nechcete tvář zatěžovat chemií, vsaďte na minerální ochranu, která zůstává na povrchu pokožky a odráží paprsky jako zrcátko. Fajn je, že funguje hned po nanesení.

Nezapomínejte ani na odkryté části těla, jako jsou hřbety rukou nebo dekolt. Nadměrným sluněním se na nich tvoří nehezké pigmentové skvrny - ne nadarmo se jim říká „stařecké“. Rychlý způsob, jak ruce a nohy v ranním spěchu zabezpečit a nezanechat stopy, představuje bezbarvý opalovací sprej s UV filtrem.


žena sedí

I ve městě myslete na ochranný krém.

zdroj: Thinkstockphotos.com

K vodě

Než si pokožka zvykne na útok slunečních paprsků, chraňte ji maximálním faktorem - padesátkou. Až si vytvoříte základ opálení, přejděte na střední faktory. A nekompromisně mažte celou rodinu!

Tip redakce

I když dermatologům se ježí chlupy, my chápeme, že si od vody chcete přivézt bronz. Tento proces urychlí krémoví specialisté, aktivující v pokožce tvorbu melaninu, což je právě barvivo, které dodává kůži bronzový nádech.

Dodržujte pravidlo, že vrstvu opalovací péče obnovíte po každém koupání či sportování a taky, když ji naruší voda, pot, či otření ručníkem. Dermatologové doporučují u vody se mazat každé 2 hodiny. Otravné, ale spolehlivé! Vysušené pokožce udělají dobře hydratační složky, jež některé krémy na opalování obsahují – tak na to na etiketě taky mrkněte. Večer pak zbytky krémů vždy důkladně smyjte a naneste na tvář a tělo péči po opalování.

Stále více lidí si stěžuje na sluneční alergie. Pomoct mohou produkty určené pro citlivou pokožku. Kromě toho, že blokují sluneční paprsky, neobsahují látky, které by mohly vyvolat nežádoucí reakce, třeba některé typy konzervačních látek a voňavých složek.


žena voda

Vrstvu ochranného krému obnovujte pravidelně!

zdroj: Thinkstockphotos.com

Pozor na čísla!

  • 95 % záření tvoří jeho UVA složka, urychlující stárnutí kůže
  • 50 % záření omezuje stín
  • 25 % záření se odráží od písku na pláži
  • 90 % záření může proniknout skrz mraky
  • 40% intenzitu má záření půl metru pod vodou

3 dobré tipy:

žena krk

Chraňte si dekolt

Tato část těla patří k takzvaným slunečním terasám, což znamená, že je nemilosrdně vystavena slunci. Jeho útoky do dekoltu se sčítají a pak se projeví jako příznaky předčasného stárnutí kůže – suchá pokožka, hluboké vrásky a pigmentové skvrny. Dekolt chraňte péčí s faktorem minimálně 20.

žena krém

Zkuste slunce v tubě

Samoopalovací krémy znamenají bezpečný a rychlý bronz. Také si s nimi můžete vylepšit ty části těla, které se hůř opalují, třeba nohy. Ale pamatujte, tento umělý bronz vás na rozdíl od opálené pokožky přirozeně před sluncem nechrání. A také obvykle neobsahují SPF (i když někdy jo).

gel

Zastavte lesk

Možná vás odrazuje, že opalovací krémy jsou hutné a na tváři vytvářejí lesklou vrstvu. Zkuste tedy lehčí opalovací emulze, nebo takzvané gel-krémy, které se rychleji a téměř beze stopy vstřebávají. Mezi zajímavé novinky patří péče, které dokonce mají zmatňující efekt, což oceníte především, pokud máte smíšenou či mastnou pleť.