Krok za krokem: jak funguje vosk na protivné chloupky

Krása 15. července 2012

Přiložit a škubnout, je to celkem snadné, dost rychlé a lýtka vám vydrží hladká pár týdnů. To jsou důvody, proč to zkusit.

Pásky se studeným voskem používají především ženy s jemnějšími a řídce rostoucími chloupky. Před voskováním by měly být dlouhé alespoň 3 mm. Nezapomeňte pokožku umýt, aby nebyla mastná, a dobře osušit. Když po prvním trhání nějaké chloupky zůstanou, nechte pokožku vydechnout 72 hodin. Zbytky vosku opláchnete vodou, nebo odstraníte tělovým olejem.

Pozor! Když na kůži zůstanou červené tečky déle než dva dny, vyplatí se zvážit jiný způsob odstraňování chloupků. Stejně jako v případě, že máte sklony k tvorbě křečových žil, nebo nějaké kožní choroby. Dermatologové nedoporučují voskovat, když máte hodně pih a znamének. Také se nehodí kombinovat trhání s opalováním, mohly by se vám udělat pigmentové skvrny. Chce to aspoň týden odstup.

Jak si vybrat?

Voskové pásky pro domácí použití nabízí několik firem, mají různé druhy. Při vybírání respektujte svoji pokožku. Je-li normální a dosud jí nevadil žádný jiný způsob odstraňování chloupků, sáhněte po páscích s voskem, vylepšeným hydratačními složkami.

Pokud má pokožka sklon k citlivosti, sáhněte po páskách s voskem, který obsahuje zklidňující složky. Suchá ocení přídavek hýčkajících látek, třeba bambuckého másla či aloe vera. Když si nepřipadáte moc zručná, potěší vás pásky, které mají širší okraj k zachycení, takže se s nimi lépe pracuje.

Krok za krokem

  1. Zahřejte proužky třením mezi dlaněmi po dobu několika sekund. Pomalu oddělte proužky tak, abyste měly dva jednotlivé proužky s voskem.
  2. Přiložte voskový proužek na čistou, suchou pokožku ve směru růstu chloupků a pevně přitiskněte.
  3. Jednou rukou přitlačte pokožku pod dolním okrajem a druhou rukou rychlým pohybem proti směru růstu chloupků proužek odstraňte. Jednotlivý pásek můžete použít víckrát za sebou. Tedy během jedné depilace, ne, že si ho budete schovávat měsíc. Dokud lepí a drží na kůži, funguje.
  4. Poté, co epilujete všechna žádaná místa, opláchněte pokožku studenou vodou a jemně vysušte pomocí vatových tampónků. Použijte ubrousky se zklidňujícím olejem, abyste zklidnily a hydratovaly pokožku a odstranily zbytky vosku. Přidejte bohatou vrstvu hydratačního tělového mléka.

vosk

Proužek nejprve k pokožce přitlačte.

zdroj: www.thinkstock.cz
vosk

A pak rychlým pohybem odstraňte.

zdroj: www.thinkstock.cz

Chytře: jděte to okouknout do salonu

Když si nejste jistá, jestli voskování vydržíte a zvládnete, zkuste si ho nejdřív dopřát u profíků. V salonech sice používají teplé vosky a na ně přikládají látkové proužky, ale princip je podobný a dá se tam i nějaký ten trik okoukat. Zkuste ve svém okolí prozkoumat nabídku.

Například salony Yves Rocher (seznam najdete na www.yves-rocher.cz) mají letní balíček 3+1 depilace stejného typu zadarmo. A po trhání nanesou na pokožku buď chladivý gel, nebo hydratační mléko, které vrátí pokožce pohodu. Za lýtka zaplatíte 380 Kč.