Nechte se hýčkat přírodou

Krása 29. srpna 2013

Procházka lesem dělá zázraky, a což teprve kosmetika s blahodárnými výtažky z rostlin.

Omlazující účinky přírodních darů byly objeveny už dávno, ale pokrok ještě přidal technologie, které z nich dokážou vyždímat maximum. My nemusíme nic trhat, sušit, louhovat či destilovat, jen si užíváme zázraky, spoutané v lahvičkách a kelímcích. Umějí vrátit zpátky čas.

příroda 1
zdroj: www.thinkstock.cz

Magnolie

Bohatě kvetoucí keře magnolií určitě znáte, ale k omlazování se využívá méně atraktivní část rostliny – kůra. Dají se z ní vytáhnout dvě podivně znějící látky magnolol a honokiol.

Posilují buňky, aby lépe odolávaly prokletí moderní doby, kterému se říká oxidační stres. Vyztuží buněčné membrány, aby nevpustily dovnitř ty dobře známé volné radikály, které urychlují stárnutí.

příroda 5
zdroj: www.thinkstock.cz

Granátové jablko

Plod je plný zrníček a právě v nich se skrývá olej, který lisovaný za studena působí jako přirozený antioxidant, tedy chránící pokožku před útoky okolí, které ji nutí rychleji stárnout.

Spousta vitaminů, minerálů a esenciálních aminokyselin povzbuzuje pleťové buňky k tomu, že se rychleji obnovují. S letícími roky totiž dost lenivějí.

příroda 4
zdroj: www.thinkstock.cz

Planá růže

Květy působí jemně a výtažek z nich se jemně chová k pokožce, což je skvělé především pro zralou suchou pleť.

Působí na mazové žlázy, takže se vytrácí suchost a tvorba šupinek. Posiluje kapiláry, pleť tak snadno nečervená a rozjasní se. Šípky jsou nabité flavonoidy, když se přidají do krému, posilují obnovu pleti.

příroda 2
zdroj: www.thinkstock.cz

Ženšen

Málokterá rostlina se může chlubit tolika chvalozpěvy. Uznávaný omlazovač se od pradávna užíval zevnitř, ale také zvnějšku. Za všechno mohou saponiny, látky, které napomáhají hojení lokálních zánětů pokožky.

A také podporují syntézu kolagenu, který tvoří až 70 % kůže, zodpovídá za její pružnost, pevnost a hladkost. Tam, kde je kolagenu dost, nemají vrásky šanci.

příroda 3
zdroj: www.thinkstock.cz

Slaměnka

Kdyby tahle nenápadná květinka byla žena, obdivovali bychom na ní, že ačkoliv žije v hrozných podmínkách a v zajetí stresu, stále vypadá skvěle.

Jak se říká, co ji nezabije, to ji posílí. Vytvoří si koktejl silných antioxidantů, které ji ochrání před vším.

35/2013 2

Tak jsme si probrali, jaká rostlina vám s čím pomůže, a teď by vás určitě zajímalo, jaké přípravky tyhle kouzelné látky obsahují. To zjistíte v nové Vlastě 35/2013 s Terezou Pergnerovou na obálce.