Flíčky na kůži: Co s nimi a jde je vůbec odstranit?

Krása 30. července 2020

Většina z nás má na kůži spoustu nejrůznějších flíčků, ať už jde o pihy, pigmentové skvrny, nebo mateřská znaménka. Víme, jak je rozeznat a proč stojí za to si je pravidelně kontrolovat.

První teplejší paprsky se na některých světlejších typech pleti pěkně vyřádí – kdo má sklony k tvoření pih, většinou se jim po pár slunečných dnech nevyhne. Ale zatímco dříve byly drobné skvrnky často důvodem k trápení, mindrákům a jejich „nositelé“ se jich snažili všemožně zbavit, dnes jde vyloženě o trendovou záležitost. Pihy staly dokonce tak populárními, že je vizážisté na přehlídkách světových návrhářů modelkám dokreslovali. Přirozeně pihatá tvář je znamením i řady známých tváří, např. Julianne Moore, Cynthie Nixon či Marcie Cross a z česko-slovenských hvězd jmenujme třeba Vicu Kerekes, Táňu Pauhofovou nebo sestry Geislerovy.

Hlavní příčinou vzniku takových flíčků mohou být kromě UV záření i stopy po zahojeném akné nebo hormonální změny (třeba v těhotenství či v klimakteriu).

ZMIZÍK NA PIGMENT

Zatímco pro pihy je typické, že se objevují hlavně na místech vystavených slunci a v zimě blednou, s tzv. pigmentovými skvrnami je to trochu jiné. Na svědomí je může mít sice i sluníčko, ale od pih se liší tím, že s koncem léta nemizí, s věkem přibývají a mohou i tmavnout. Hlavní příčinou vzniku takových flíčků mohou být kromě UV záření i stopy po zahojeném akné nebo hormonální změny (třeba v těhotenství či v klimakteriu). I když jde vlastně jen o kosmetický problém, fakt je, že tmavé skvrnky nevypadají dobře, obzvlášť pokud je máte na tváři. Co s nimi? Zkuste nejprve přípravky, které jsou na tento problém přímo určené. Některé značky vyvinuly i ucelené řady obsahující jak krémy, tak i zesvětlující séra nebo aplikační pera pro lokální nanášení s koncentrovaným obsahem. Efekt neuvidíte hned, ale po pár týdnech byste si změny všimnout měli.

Zásadní a současně preventivní je každopádně co nejlepší ochrana před UV zářením, která by měla platit pro každý typ pleti – ať už se opalujete dobře, nebo se hned spálíte. Přes léto zkrátka bez ochranného filtru ven nevycházejte, ani když potkáte slunce jen cestou do práce. Stačí se ráno natřít denním krémem s ochranným faktorem, a máte vystaráno. Pro tento účel se hodí „písmenkové“ krémy (BB, CC nebo DD), které mají kromě SPF i další výhody a obstojně nahradí i make-up.

Výrazné pigmentové skvrny se s přibývajícím věkem objevují i jinde, třeba v dekoltu nebo na hřbetech rukou. I na tyto partie jsou k mání speciální zesvětlovací krémy, ovšem s jejich aplikací je potřeba začít včas, nejlépe hned, jak se objeví.

PŘESNÝ ZÁSAH

Tam, kde už kosmetika nezmůže to, co bychom od ní očekávali, může výrazně pomoct moderní technika. Odstranění pigmentových skvrn pomocí laseru vám dnes nabídnou snad už na každé klinice. Při jejím výběru se řiďte nejlépe doporučením svých známých a pozor si dejte u podezřele levných služeb. A jak takový zákrok probíhá? „Počítačem řízený paprsek laseru je zaměřený tak, aby přesně zacílil na pigmentový projev v kůži a v tisícině vteřiny bez poškození okolní tkáně zasáhl místo, kde chceme skvrny odstranit,“ říká MUDr. Ivana Úlehlová. Představte si to tak, že laserový paprsek pigment jakoby rozstřelí na mikroskopické částečky a ty pak bílé krvinky postupně odplaví z těla. Celá akce trvá jen několik minut, záleží na tom, jak velká plocha se ošetřuje. Hned napoprvé to za sebou ale mít nebudete. „Je třeba počítat s více ošetřeními, podle povahy pigmentace jsou zpravidla dvě až čtyři. U rozsáhlejších ploch doporučujeme použít takzvaný test na malé ploše, díky kterému se klient přesvědčí o požadovaném efektu bez výrazných finančních nákladů a lékař na základě toho zvolí optimální léčebné parametry laseru,“ dodává dermatoložka. Dobrá zpráva je, že pro většinu pacientů není laserové odstranění pigmentací a skvrn bolestivé, jde spíš o takové „štípnutí“. Počítejte ale s tím, že za toto ošetření zaplatíte podle rozsahu i několik tisíc korun.

Obyčejné znaménko se pod palbou slunečních paprsků může (ale nemusí!) nepozorovaně proměnit v melanom neboli nádorové onemocnění kůže. Melanom však může vzniknout i v místech, kde jste předtím žádné mateřské znaménko nezpozorovali.

NEJASNÉ ZNAMENÍ

Doteď jsme řešili v podstatě jen nevinné flíčky, které samy o sobě žádné nebezpečí nepředstavují. Ostražití bychom ale měli být u znamének, která se objevují kdekoli na těle a na rozdíl od pih ze sluníčka a pigmentových skvrn jsou zpravidla tmavší a větší. Jsou to vlastně mateřská znaménka obsahující tzv. pigmentotvorné buňky uložené hluboko pod kůží. Obvykle jsou také zcela neškodná, ale je dobré je neignorovat a věnovat jim pozornost, především pokud se objevují v místech, kam dopadá přímé UV záření. „Obyčejné znaménko se pod palbou slunečních paprsků může (ale nemusí!) nepozorovaně proměnit v melanom neboli nádorové onemocnění kůže. Melanom však může vzniknout i v místech, kde jste předtím žádné mateřské znaménko nezpozorovali,“ vysvětluje estetická dermatoložka MUDr. Yvonne Bergerová a pokračuje: „Největší zátěží pro pokožku představuje jednorázové spálení, a to především u světlejších fototypů a u lidí s výskytem mnoha pigmentových projevů na pokožce. Rizikovým faktorem je i výskyt melanomu v rodině. Proto doporučuji nenechávat nic náhodě a získat přesný přehled o všech pigmentových útvarech na vašem těle. V tom vám nejlépe poradí odborník – dermatolog.“

Já sama jsem si nechala svá znaménka zkontrolovat teprve předloni, a to především kvůli znepokojivé skvrně na hraně chodidla. Nakonec se ukázalo, že to nic není, a musím říct, že to pro mě byla velká úleva. Zkuste se i vy poohlédnout po ordinaci, kde má odborník k dispozici takzvaný digitální dermatoskop. Je to vlastně kamera, která vám vyfotí znaménko a to se pak na obrazovce objeví mnohonásobně zvětšené. Lékař tak může během chvilky rozeznat, o co přesně jde. Než se na takové vyšetření vypravíte, prohlédněte svou kůži sami v pohodlí domova.