Zacíleno na citlivky: Jak správně pečovat o pleť?

Krása 30. srpna 2019

Z citlivé pokožky se dnes stává téměř civilizační choroba. Pokud se o ni ale naučíte správně pečovat, můžete její příznaky výrazně zmírnit či částečně potlačit. Jestli i vás trápí citlivá pokožka, poradíme vám, jak na správnou péči.

Zvýšená citlivost pleti se projevuje častěji u žen se sušším typem pokožky. Ty mají často narušený ochranný film pokožky, a to hned z několika důvodů.

Buď za to mohou genetické faktory, nešetrná manipulace s pletí, nebo nesprávná péče. Pokud trpíte citlivou pokožkou, měla byste se vyhnout častým výkyvům teplot, stresu, kouření a především používání nevhodné kosmetiky. Pokožka je následkem těchto zátěží přecitlivělá, zarudlá, svědí či pálí a rozhodně nevypadá svěže a zdravě.

Nezkoušejte, ale konečně si vyberte

„Citlivá pokožka není nemocná pokožka, ale pokud ji budeme dlouhodobě přetěžovat a správně se o ni nestarat, může vést k chronickým kožním problémům, vysušení kůže, popraskaným žilkám i tvorbě předčasných vrásek,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Monika Arenbergerová.

Je jasné, že pokud máte citlivou pleť, snažíte se pro ni najít to nejlepší a zkoušíte a zkoušíte. Častým střídáním kosmetiky ale kůže trpí. Najděte si tedy svoji značku a té se držte, ideálně ji používejte od hlavy až k patě. Kosmetika jedné značky má velmi pravděpodobně identické složení a bude vám vyhovovat nejen na obličej, ale na celé tělo.

Jedině správná péče pomůže

Důležité je mít stále na mysli, že jediná kosmetika, která vaší citlivé pleti neškodí a jemně o ni pečuje, je kosmetika hypoalergenní!

Správná péče o citlivou pleť, dostatečný pitný režim a eliminace negativních zevních faktorů to je to jediné, co vám může dlouhodobě pomoci v boji s citlivou pletí. Citlivé pokožky se nikdy zcela nezbavíte, je důležité mít trpělivost a pečlivě se jí věnovat a naslouchat jejím potřebám.