Udělejte si sama doma nehty jako z kosmetického salonu

Krása 16. května 2014

S trochou snahy budou nehty vypadat stejně skvěle, jako když kráčíte ze salonu. Ovšem bude to vaše dílo!

Už ve starověku propadly ženy marnivosti zdobit si nehty. V Číně si míchaly hmotu z arabské gumy, bílků, želatiny a včelího vosku. Přidávaly do ní okvětní lístky nebo různá přírodní barviva. Ani se neptejte, jak dlouho to na nehtech schnulo, několik nekonečně dlouhých hodin.

I Kleopatra si vylepšovala drápky, nalepovala na ně plátky zlata, ale měla prý i nějakou přísně tajnou formuli, jak si je obarvit na rudo. Jestli při tom používala jahody, jak se traduje, už se nedozvíme.

V Orientu se barva vpravila rovnou do nehtového lůžka, takže nehty pak rostly rovnou obarvené. Pro šlechtičny byly určeny barvy zlata a stříbra, pro ostatní obyč odstíny jako červená či modrá.

Základní péče o nehty znamená udržovat vhodnou délku, nehty chránit a vyživovat je.

1. Zástřih

Na tom, zda používat nůžky, či kleštičky, se manikérky ještě neshodly, asi je to jedno. Obojí by mělo být naostřené, aby se při krácení hrana nenaštípla. Nejmenší trauma nehtu působí zkracování pilníkem. Ne příliš hrubým. A pilujte jen jedním směrem, tak zabráníte třepení nehtu.

2. Ochrana

Aby byly nehty zdravé, vyplatí se mýt si často ruce, a udělat tak čáru přes rozpočet bakteriím. Samozřejmě, nedrhněte je saponátem na nádobí, který odmašťuje. Taky se hodí mít nějaký antibakteriální gel nebo krém. V kabelce, ne doma. Nehtu škodí i mechanické a chemické vnější vlivy. Dobrý argument pro pořízení myčky! Ovšem ochrání je také vrstva laku. Třeba bezbarvého, hlavně ji musíte obnovovat, aby byly nehty stále pokryté.

3. Výživa

Nehet se tvoří v nehtovém lůžku, tam tedy směřujte krémovou péči. Skvěle se pracuje také s výživnými tyčinkami nebo olejíčky. Vmasírujte je, dokud se nevstřebají. Ale moc netlačte, lůžko je citlivé a poškození se projeví třeba jako rýhy nebo bílé skvrny. Pečující látky mohou být i v odlakovači.

nehty

Krásné nehty potřebují správnou výživu.

foto:

Co dělat, když...

*... SE NEHTY LÁMOU A ŠTĚPÍ:* Udržujte je krátké, aby jen mírně přesahovaly špičku prstu. Zkracujte je pilníkem. Nehtům neprospívá drastická dieta. Do jídelníčku zařaďte minerály a „béčkové“ vitaminy. Na talíř si dejte mořské ryby a do salátu panenský olivový olej.

... SE NEHTY TŘEPÍ: Volají - máme málo zinku, vápníku a křemíku! Vyřeší to pilulková kúra, alespoň dvouměsíční. Jestli se vám současně tvoří záděry, uberte z jídelníčku rohlíky a sladkosti.

... SE TVOŘÍ RÝHY A SKVRNY: K rýhování mají sklony suché nehty, ať už vám rostou od přírody, nebo si je vysušujete saponáty. Myjte nádobí v rukavicích. Používejte speciální „léčebné“ laky, které hydratují a chrání nehty. Bílé flíčky signalizují nedostatek vitaminů a zinku. Nažloutlý povrch může způsobit nekvalitní odlakovač nebo prosakování pigmentu z barevných laků.

Osobitý styl

Když už není nutné čekat hodiny, než zkrášlení nehtů uschne, proč si nedopřát nějaký barevný lak? Podpoříte svůj osobitý styl. Na jaře se nám znovu vrátily oblíbené výrazné barvičky, tak si na ně troufněte. Ale parádu naděláte i lakem nenápadným, s perleťovým vzhledem.

foto

VIP Rimmel Rita Ora, 49 Kč

foto

LUXUS PEREL Oriflame, 169 Kč

foto

PASTELKY Marionnaud, 139 Kč

Zvláštní efekty

Jestli vás hraní s nehty baví, zkuste míchat dvě barvy různých efektů, třeba lesk a mat, nebo vytvořit překvapivý kontrast. Překvapí vás, co udělá s barevným lakem ještě jedna vrstva nadlaku s efektem saténu. Nebo se pořádně blýskněte pomocí různobarevných třpytek.

foto
foto

BLÝSKAVICE Sally Hansen, 199 Kč

foto

MIX Yves Rocher, 59 Kč