Last minute pro vaši krásu

Krása 20. dubna 2017

Čas odhalení se blíží! Máte poslední možnost vylepšit se, zeštíhlit a vyhladit. Zjišťovali jsme, co do léta s nenápadnou pomocí estetické medicíny ještě stihnete.

V zimě se strategicky halíme do roláků a milosrdných kabátů s velkým límcem a předstíráme, že jsme sestoupily z výkladní skříně francouzského obchodního domu. Oproti tomu léto bývá k ženám nemilosrdné, někdy až kruté. Jen opatrně se zbavujeme svršků a pomalu se smiřujeme s realitou.

Je tak namáhavé celé léto předstírat, že nemáte břicho a zadek! Mě například velmi unavuje neustále zatahovat vykulený pupík a současně dýchat. Takže mám skříň plnou hezkých šatiček s vyšším pasem, které ten prokletý fald maskují. Takových berliček je dost a dost. Od stahovacího prádla přes „zaručeně“ vyhlazující krémy až po potápěčský neopren. Ale v momentě, kdy jdete do plavek, vás nezachrání ani sarong.

Rozum do hrsti

Jenže květen je na krku a novoroční předsevzetí už dávno jaksi... no vzalo za své, že. Prostě nezafungovalo, to se stává. U mě tedy každoročně. Panicky začínám provozovat nějaké ty zpevňující cviky. Jako zaplaťbůh aspoň za ně, ale samozřejmě vím, že když jsem pohyb přes zimu šidila, do prázdnin to nevytrhnu. Takže vysílám spěšné S. O. S. směrem k vědě.

Ne, nemračte se (ostatně pozor, tak si zaděláváte na vrásky!), nehodlám se nechat „řezat“. Na to nemám čas ani peníze. A vlastně ani povahu... Volám na pomoc korektivní dermatologii na známé klinice. Protože od té doby, co jsem si poukázku na aplikaci botoxu pořídila na slevovém portále a strávila jedny prázdniny s obličejem, který by mi mohl závidět kdekterý hráč pokeru, nehodlám riskovat a nastavovat druhou - rozumějte znovu pohyblivou - tvář. A ani tělo.

Na vstupní prohlídce se hned ptám: „Paní doktorko, s čím můžete mé vizáži do léta ještě pomoct?“

Pryč s pomeranči!

Tak celulitida je jasná. Nebudu tvrdit, že ji nemám, když podle výzkumů má tyhle proklaté ďolíčky na stehnech 80 – 90 % žen. Pryč, prosím! „A nejlépe i s kusem stehen,“ žadoním v ordinaci napůl z legrace. Ovšem pozor – ono to jde! Procedura kombinuje ultrazvuk a laser.

V první fázi intenzivní ultrazvukové vlny stimulují membrány tukových buněk, dochází k narušení a popraskání jejich stěny, takže obsah buňky se „vylije“. Zároveň se naruší vazivové přepážky mezi buňkami a uvolněný tuk je přirozenými metabolickými cestami transportován do jater a zpracován. Celý tento proces pak metabolicky podpoří a urychlí druhá fáze - laserová terapie.

Domlouváme se na šesti ošetřeních. Nejvíc se mi líbí, že procedura nebolí, trvá sotva hodinu a pak můžu jít rovnou domů. Těhotná nejsem, nekojím a kovové implantáty ve stehnech nemám, takže rizika žádná. Hmmm, možná vedle stehen zauvažuju i o předletní eliminaci toho vykuleného pupíku, na který jsem si stěžovala v úvodu. To by mi cestu do bikin i dýchání citelně usnadnilo...

Hladká všude

Takže, zeštíhlená budu. Co dál? Jasně – oholit. A to všude! Doba zarostlých klínů nenávratně (teda doufejme!) zmizela v propadlišti dějin. I když na břehu vodní plochy vídáme spoustu žen, které tenhle fakt jaksi odmítají přijmout, já mezi ně patřit nehodlám.

Chlupy se prostě nenosí a tečka. Ani v podpaží, ani na nohách, ani v tříslech.

Většina z nás bere do ruky holítko nebo elektrický strojek a konáme. Ovšem chloupků se lze zbavit poměrně jednoduše s pomocí laserové depilace. Největší výhodou tohoto zákroku je, že se už pak nemusíte holit. A to nikdy!

Laserové světlo totiž zasahuje rovnou u zdroje – u zárodečné části chloupku. Protože ale chloupky se nacházejí v různém stádiu růstu, je třeba ošetření opakovat, obvykle tři- až pětkrát. Nejlépe laser zabírá u tmavých chloupků, které vyrůstají na méně pigmentované a neopálené kůži. Jestli máte chloupky světlejší, budete muset přijít vícekrát. A šedivé a bílé laserem depilovat nelze. Pokud dodržíte pokyny ohledně ochrany ošetřeného místa před slunečním zářením, je možné některé partie depilovat i v létě.

Převlečená kůže

Fajn. Takže ďolíčků se zbavím, centimetrů se zbavím, chloupků se zbavím. Ještě nějaký ten rok z tváře by to chtělo odečíst. Dermatoložka mě upozorňuje, že na zásadnější laserové zásahy v obličeji už je trochu pozdě. Sluníčko začne každou chvíli pěkně připalovat, a i kdybych se po ošetření poctivě mazala krémy s vysokým SPF, stejně hrozí vznik pigmentových skvrn (nenechte si reklamami namluvit, že ne). A že už pár takový flíčků mám ve tváři rozeseto... Dohodneme se, že ty budeme řešit až na podzim.

Ale teď ještě honem, než se rtuť teploměru začne šplhat výš, stihnu chemický peeling. Ten si dokáže obstojně poradit s rozšířenými póry, akné, pigmentacemi, jemnými vráskami a unavenou pokožkou vůbec. Ani se nemusím dívat do zrcadla, aby mi bylo jasné, že jsem ideální kandidátka.

Principem chemického peelingu je narušení svrchní vrstvy pokožky pomocí ovocných AHA kyselin. Ty povrch pleti jakoby rozvolní a urychlí její regeneraci. Intenzita se dá zvolit od té nejjemnější až po hlubokou. Ošetřit lze tvář, krk, dekolt, záda a hřbety rukou. Zůstanu u té tváře, ta se přeci jen schovat nedá. Ale vím, že časem budu muset řešit i dekolt poznamenaný několikaletým úporným opalováním.

Prý to trvá jen pár minut, ale mám počítat s tím, že po zákroku budu den až dva zarudlá. Červeň postupně vymizí a pleť se viditelně omladí. To zní slibně! Do diáře si zapisuju čtyři ošetření v týdenních rozestupech. I zde je velmi důležité místa ošetřená peelingem nevystavovat slunci (minimálně 2 týdny) a používat krémy s vysokým ochranným faktorem.

Beruška své skvrny miluje. Vy nemusíte!

Tak, tenhle zkrášlovací hattrick mi zatím stačí. Vy ale třeba máte jiné preference. Takže co ještě se dá do léta stihnout? Třeba můj oblíbený botox, který se nepoužívá jen na vyhlazení vrásek, ale také jím lze rychle vyřešit nadměrné pocení. Hlubší vrásky vyplní kyselina hyarulonová, která dokáže citlivě „přifouknout“ i rty.

A určitě si nechte zkontrolovat znaménka! Váš kožní lékař vám poradí kdykoli. Je lepší přijít k němu na vyšetření desetkrát zbytečně než jednou pozdě...

No a až budete s výsledkem svého „last minute“ zkrášlení spokojená, kupte si minisukni, která odhalí vaše zeštíhlená stehna, elegantní klobouk, který odstíní slunce od vaší omlazené tváře, a zájezd kamkoliv, kde se budete cítit... no, jako na dovolené.