Čeká vás v srpnu dovolená? Přečtěte si, jak vytvořit (a udržet) super opálení

Krása 12. srpna 2014

Možná jste si dovolenou na slunci naplánovaly na druhou půlku prázdnin, tak si nastudujte, jak se opálit zdravě a rychle a jak si sexy bronz udržet.

5 dobrých rad na pláž

1. Trénujte

Ať už u moře, či u rybníka, nápor slunečních paprsků dává pokožce zabrat. Posilte ji zevnitř změnou jídelníčku. Jídlo nabité betakaroteny brání škodlivému vlivu UV záření a ještě se po něm pleť pěkně a rovnoměrně vybarví do hněda. Nejznámější zásobárnu tvoří mrkev a rajčata. Tělo vitaminy nejlépe vstřebá, když projdou tepelnou úpravou, mrkev třeba poduste a rajčata ogrilujte. A nezapomeňte přidat trochu tuku, třeba kapku oleje nebo kousek sýra. Jestli máte s opalováním problém, můžete zkusit i speciální tabletky.

2. Začněte nahoře

Základem opálení, které vám vydrží, je trpělivost. Začněte vysokými faktory, aby si pokožka na sluníčko zvykla. Když se hned první den spálíte do ruda, znamená to, že se pokožka zanítila. Po čase sice zhnědne, ale protože ji grilování poškodilo, je vysušená a začne se loupat. Vysoké faktory začínají na SPF 30. Po pár dnech můžete přejít na střední ochranu SPF 20.

3. Obědvejte doma

Ne nadarmo se v přímořských oblastech dodržuje siesta, sluníčko je od jedenácti do tří vražedné. Domorodci často chodí na pláž až ve čtyři, což vám na dovolené asi bude líto, ale zkuste si udělat polední pauzu alespoň do tří.

slunění

Za oběd doma ve stínu bude vaše pokožka ráda.

foto:

4. Obnovujte nátěr

Jednou z největších chyb, které při opalování děláme, je šetrnost. Když dáme opalovacího mléka málo, sníží se jeho účinek. Použijte metodu šesti polévkových lžic - po jedné na každou končetinu, na břicho a záda. Myslete i na to, že chemickým filtrům trvá až půl hodiny, než začnou fungovat. Okamžitě působí opalovací krémy minerální, které zůstávají na povrchu a odrážejí slunce jako zrcadlo. Natírání opakujte po koupání na osušenou pokožku nebo každé dvě hodiny.

5. Nevěřte stínu

Protože se paprsky odrážejí od různých povrchů, ani ve stínu není úplné bezpečí. Pobyt pod slunečníkem se dá zkombinovat s tím, že se zahalíte vzdušným pareem. Určitě víte, že to opaluje i pod vodou, proto se podívejte, zda máte opalovací péči s označením water-resistant, která se na kůži udrží kolem 40 minut, nebo silnější waterproof, která zvládne dvojnásobek.

PO ZÁPADU SLUNCE

Přichází chvíle následné péče, tedy produktů after sun, které spousta žen opomíjí. Vyplatí se vzít je na milost, protože pokožku příjemně zklidní, což hned ucítíte. Přidané látky se navíc postarají o hydrataci a regeneraci a urychlí hnědnutí. Pro kůži vysušenou se skvěle hodí pohlazení aloe vera či okurky, když se mírně přismahnete - panthenol.

slunění

Okurka, osvěžující zachránce.

foto:

VÝBAVA K VODĚ

Tvář je nejblíž sluníčku, používejte nejvyšší ochranný faktor a nebojte se, i tak se opálíte. Jestli máte pleť citlivou, respektujte ji i při výběru opalovací péče, tak se vyhnete možným problémům nebo alergii. Pro vás je SPF 50 podmínkou. Hitem posledních let se staly opalovací produkty s anti-age efektem, které zpomalují stárnutí. Vedle filtru UVA záření jsou obohacené o antioxidanty a pečující látky, které se přidávají do omlazujících krémů. Pokud si chcete nutnost ochrany pokožky zpříjemnit, vsaďte na chladivý krém nebo neviditelný sprej.

slunění

Sprej mnohdy příjemně chladí.

foto:

LETNÍ TRIKY

Když se opálení nevyvede podle vašich představ, dá se to napravit. Jestli si přejete výraznější barvu, lehce snědá pokožka je ideální podklad pro samoopalovací krémy, obronzujete se bez pruhů. Díky novým technologiím také až na 2-3 týdny. Někdy se stane, že tvář chráníme až moc a je světlejší než tělo. Dá se to dohnat smývacím tónovacím gelem. Čím víc vrstev, tím tmavší tón. Skvělé řešení i pro krk, který také bývá světlejší.

Největší otrava je opalování nohou. Zabírá letní sportování, ale jestli vás beach volejbal nebere, napraví to takzvaný leg-make-up, tedy tónovací péče na nohy. Podle zručnosti si vyberte sprej nebo krém. Barva se neotírá, odolá vodě a odstraní se vlažnou vodou a sprchovým gelem.