Lekce kamufláže

Krása 21. února 2020

Chybičky na kráse, které přináší čas, vás už nemusejí trápit. Dají se totiž zamaskovat. A my vás v této dovednosti vyškolíme.

Když se překulí čtyřicítka, při pohledu do zrcadla objevíte podivné novotvary. Navzdory dlouhému spánku pod očima vyraší kruhy a otoky. Červené skvrny nepředstavují sexy ruměnec, ale síť žilek. A nepravidelné tmavší skvrny už není možné vydávat za roztomilé pihy od sluníčka, zvlášť když nezdobí jen lícní kosti, ale nahromadily se také do výstřihu.

Při zkoumání těla by vás mohly překvapit i malé modřinky na nohou. Zblízka odhalíte, že je to „pavouček“, shluk viditelných modrých žilek. Nedá se přehlédnout, když si obléknete kratší sukni, natož v plavkách.

Tyto nežádoucí vady na kráse jsou z velké části dědičné a přirozeně doprovázejí proces stárnutí pleti. Ale na mnohých jsme se podepsaly i my samy.

Například nadměrné opalování bez odpovídajícího ochranného faktoru – to pigmentové skvrny přímo milují! Roky grilování se nasčítají a objeví se našedlá místa. Především na takzvaných „slunečních terasách“, tedy místech, přímo vystavených paprskům. Často to bývají lícní kosti, již zmíněný dekolt a také hřbety rukou.

Nestěžovat, nebrečet, gumovat!

Nezoufejte, tyto nedokonalosti se dají řešit. Pusťte se do toho ale hned, jakmile si jich všimnete.

Zkombinujte kosmetickou péči, která pomáhá pokožce vrátit mladistvý vzhled postupně, a barevné korektory, které fungují okamžitě.

Barevné nedokonalosti jednoduše srovnáte krycím make-upem. Obsahuje vyšší množství různobarevných pigmentů: Žluté platí na tmavé kruhy pod očima. Zelené neutralizují červenou barvu prosvítajících žilek. Fialové kupodivu zahánějí z tváře šedivý nádech. Ideální je tekutá konzistence, která se snadno roztírá a vytvoří přirozený efekt.

Na tmavé kruhy a otoky platí masáž kuličkovým aplikátorem s péčí, která detoxikuje, odvodňuje a zklidňuje. Na tento podklad naneste tekutý oční korektor. Vizážisté si oblíbili zlatavý nádech, protože zakrývá namodralý nádech očních kruhů.

Pigmentové skvrny přes noc kroťte pomocí vybělovacího séra. Ráno tvář a krk ošetřete krémem s UV filtrem a jednotlivé barevné nedokonalosti ukryjte krémovým korektorem - má vyšší krycí schopnost a odolává času. Hledejte barvu stejnou jako barva pleti, nebo o chloupek světlejší.

Tip redakce

Projevy stárnutí zpomaluje péče s SPF faktorem. Samozřejmostí by měla být nejen na dovolené, kdy se cíleně opalujete, ale i v našich „domácích“ podmínkách a to celoročně. Zkontrolujte si, zda má váš denní krém ochranný faktor minimálně 8. Do krémů pro zralou pleť výrobci sluneční faktory obvykle přidávají, především ty chránící před UVA zářením, jež urychluje proces stárnutí. SPF najdete i v make-upech i pudrech.

Barevné nerovnosti na těle, třeba v dekoltu a na hřbetech rukou, výrazně ustoupí i díky tělovým krémům s přídavkem zesvětlujících složek. Rozdíl uvidíte při pravidelném používání 2x denně za 3-4 týdny.

Na červené žilky v obličeji platí zelený korektor nebo krycí krémový korektor v barvě pleti. Pro silnější krytí použijte štěteček nebo houbičku.

Pavoučky na nohách zamaskuje speciální krycí make-up, takzvaný cover. Odolá i mořské vodě, takže se s ním můžete vylepšit i na letní dovolené. Vyplatí si koupit světlý a tmavý, aby se daly míchat a přizpůsobovat postupujícímu opálení.

Otázka pro odborníka:

Jak se zbavit žilek na nohách?

MUDr. Gréta Wohlová, korektivní dermatoložka

„Žilky jsou projevem chronické žilní nedostatečnosti na nohách, která přináší i závažná zdravotní rizika – estetické hledisko je ale pro ženy samozřejmě také důležité. Širší a hlouběji uložené žilní kmeny a městky (takzvané varixy) se řeší chirurgickými zásahy a sklerotizací. Povrchově uložené, tenké červené cévky, takzvané metličky, doporučuji řešit cévním laserem. Jedním z nejúčinnějších je pulsní barvivový laser. Jeho energie se pohlcuje v červeném krevním barvivu hemoglobinu, tím dojde k tepelnému poškození, „zatavení" a postupnému vstřebání cévky. Zákrok je rychlý a bezbolestný, jednotlivé pulsy jsou vnímány jen jako štípnutí. Bezprostředně po ošetření sice obvykle vzniká v místě drobná modřinka, ale ta během několika týdnů spolu s cévkou mizí. Hlavní výhodou laserového ošetření je cílenost zásahu - laser poškozuje jen cévku, ale okolní tkáně, kůže a pokožka nad cévkou zůstávají nepoškozeny. Riziko komplikací je tedy minimální.“