Hádejte, jak se hádat? Přece zdravě!

Láska a vztahy 5. června 2020

Naučíme vás, jak správně vedenou hádkou „vyvětrat“ vztah. Heslo: HÁDKAMI K DOČASNÉMU MÍRU!

Jeho svět je pro nás často nepochopitelný, nudně praktický. Nebo naopak filozoficky zahuštěný bez možnosti reálné konverzace. Dialog muže a ženy proto připomíná pravidelně minihádku, o níž se mluví jako o setrvalé výměně názorů.

Problém spočívá v tom, že hádka by se měla vždy držet podstaty problému, měla by vyčistit vzduch, vyjasnit stanoviska obou stran a připravit kompromis. Jenže my často zahneme od jádra konfliktu do slepých uliček.

„Tvoje strašná rodina!“

„Jsi nesnesitelný, protože to neděláš jako já.“

„Nemůžeš tomu rozumět!

Na konci sporu si už ani nevzpomínáme, proč jsme s ním začali. Házíme po sobě špínu. Pokud dialog ovládne slepý vztek, podobně jako chorobná žárlivost, prohráli jsme. Vztek je vášeň a jako každá silná emoce ničí a zabíjí.

Kdy se hádáme?

Ke konfliktu dochází nejčastěji, když jsme unavení, vystresovaní, nepochopení, znudění, bezmocní. Proto hádka ve většině případů nestojí za to. Boj o moc a pozice bere energii. Mnoho energie.

A proto dodržujte tyto čtyři zásady:

  • Hádejte se jen o velmi důležitou věc. Přitom se snažte porozumět pocitům druhého.
  • Jestliže se nechcete hádat, nikdo vás k tomu nemůže přinutit. K hádce musí být dva.
  • Pokud už k nějaké při dojde, řekněte si, že hádka není nic tragického. Ale poučte se z ní.
  • Přemýšlejte, jak hádce předejít. Situace je to těžká, protože by to znamenalo nemít přání, očekávání, touhy ani pocity, prostě být svatou či žít v nirváně.

Pozor

Mrazivý chlad přináší určité skupině manželů horší srdeční stav než létající talíře. Někdo se totiž hádá rád, je to jako sport či sladkost. Pro jiného zase ale už malá výčitka či zvýšení hlasu představuje malou smrt - zablokuje ho a konec!

Pamatujte:

Manželé či milenci, kteří do světa křičí: My se nikdy nehádáme!, nejsou lepší než ti bez oddechu se dohadující o každou maličkost. Možná je jeden z nich jen zvyklý stále ustupovat. Nebo jsou slepě zamilovaní. Nebo jim na sobě už nezáleží.

Jak praví klasik:

V manželství je nutné se někdy přít, protože jedině tak se o sobě něco dozvíme.

(J. W. Goethe)

Nejdůležitější slovo citátu: NĚKDY...

Ale NĚKDY prostě existují jen dvě možnosti, jak se s ním hádat, a nezabít ho:

1. Jděte mu z cesty.

A to zejména přijde-li domů z práce napnutý jak struna. Je mu viditelně nevolno a potřebuje se bít. Na šéfa si netroufl, na vás ano. Připravte boxovací pytel a zmizte! Nechce se hádat o nic podstatného, jen odhalit přetlak a únavu. Vybral si vás místo činky v posilovně. Nic mu není po chuti. Nevěřte, že jste tak špatná, jak říká. Nesnižuje vám totiž sebevědomí záměrně, je jen negativní z momentálního světového rozpoložení. Neberte si nic osobně, ani chválu, ani kritiku. Nechte ho samotného. Až vleze do své jeskyně, uklidní se. Jeskyni představuje počítač, bicykl, kutilství, ale přiznejme, že i pivo nebo nervy drásající metal. Ty spláchnou agresivitu místo křiku.

2. Hádejte se mile a ustavičně.

Dělejte si legraci z něho, ze sebe, z vás a vašeho vztahu - sebevědomý muž to unese. Nepolevujte, konflikt přináší každá denní i noční minuta: spí na levém boku místo na pravém, neuklízí boty do botníku, nechává vousy na umyvadle, potí se v nepravou chvíli, nechce vyhodit maskáčový nátělník... Nadávky slyší jako šumění větru, zato na sarkastické špičkování je zvyklý od kamarádů v hospodě, zabere spolehlivěji. Nesmíte to však přehnat. Od vás se přece očekává pochopení a něha ;-)