Že jsem si já nebohá nevzala Pištu Hufnágla!

Láska a vztahy 5. listopadu 2012

Jestli taky občas vzdycháte jako paní Smolíková z populárního seriálu, nemarněte vzpomínkami na první lásku jenom čas. Můžete je totiž využít pro zlepšení lásky současné.

První skutečný kluk

Lenka, která už skoro patnáct let žije v krásném harmonickém vztahu, pořád vzdychá po své první lásce: „Celé roky na něj vzpomínám. Myslela jsem si, že s Jardou tyhle vzpomínky přestanou. Miluju ho, je mi s ním fajn, ale každou chvíli si říkám, jak by to asi vypadalo, kdybych se ráno probudila vedle Míši.“

Co o Daniele možná nevíte:

  • Určitě i vy jste někdy zažila pocitovou obdobu fotografické momentky – tzv. zábleskovou vzpomínku.

  • Okamžik z minulosti, který nám naše paměť mnohdy po dlouhých letech naservíruje se vším všudy.

  • Slyšíme zvuky, cítíme vůně, „obraz“ je zaostřen do všech podrobností a pocity máme úplně stejné jako tenkrát – třeba v okamžiku prvního polibku.

  • Důležité pro zaznamenání zábleskové vzpomínky je velmi silný emotivní náboj okamžiku.

Máte to stejně? Klid. Tohle je normální. Svou první lásku si idealizují skoro tři čtvrtiny z nás. A víc než polovina si pak podle ní dál vybírá životní partnery. Může za to naše paměť. Ta každou chvíli vykreslí obrázek rozkvetlé louky a přidá zvuk zurčícího potůčku a vůni růže, kterou tenkrát Míša Lence přinesl. Ale už ji nepustí ke vzpomínce na to, jak se s ní hádal, ani jak ji opustil kvůli fifleně z vedlejšího paneláku.

Co s tím? Dobrá je léčba šokem. Asi zjistíte, že pan úžasný chodí obden na pivo, přibral dvacet kilo a plešatí stejně jako váš Venda. Lenku kamarádky vyléčily rychle. Zařídily jí rande po patnácti letech. Vrátila se vyléčená. Dvakrát rozvedený, bez iluzí, zato s třemi alimenty. Z Romea se navíc stal Strýček Skrblík. Nechal si zaplatit i dvojku. Prý zlatý Jarda.

  • Řekněte tomu svému, že byste si ráda zopakovala vaše první rande. Patrně zjistíte, že na něj vzpomíná stejně rád jako vy.

růže

Lenka si dodnes pamatuje vůni růže, kterou ji Míša jednou přinesl.

zdroj: www.thinkstock.cz
první polibek

Na první polibek se jen tak nezapomíná...

zdroj: www.thinkstock.cz

První skutečný polibek

Bioložka Sheril Kirshenbaum z univerzity v Austinu v USA provedla výzkum o líbání. Ženám a mužům ukazovala fotografie líbajících se párů a ptala se na vzpomínky, které to v nich vyvolává. Současně měřila magnetický proud v mozku „zkušebních králíků“. Na výsledek se klidně mohla zeptat nás. Určitě bychom jí potvrdily, že na první polibky s láskou vzpomínáme po celý život. Na rozdíl od prvního sexu.

„První láska je los, který sice nevyhrává, ale celý život si pamatujeme jeho číslo.“ (Emil Zola)

A zase za to může naše paměť, která dává přednost milejším vzpomínkám. A co bychom si vyprávěly, v posteli poprvé to nebývá nic moc. Zato se nám ještě teď roztočí hlava, když si vzpomeneme, jak nás pevně sevřel do náručí a pod rozkvetlou třešní (byla tam, nebo to zase jen paměť hraje?) nás poprvé vášnivě políbil...

V okamžiku zamilovanosti se stáváme narkomany. Při každém doteku, o polibcích nemluvě, se rozbuší srdce, máme návaly horka, jdeme do kolen. Mozek dostává zásah v podobě směsi na bázi amfetaminů. Látky, která je základem hned několika známých drog.

A pak nás mozek v takové chvíli nutí, abychom se (muži i ženy) zachovali jako zodpovědní příslušníci svého rodu, a tudíž se rozmnožovali. Paměť si označí emoci jako kladnou a pravidelně nám ji servíruje zpět. Jako vzpomínku na vášnivý polibek a noc, která stála za zopakování.

  • Prozraďte tomu svému, že ženy se zamilovávají rychleji a jsou vstřícnější, pokud je muž líbá něžnými, krátkými, ale o to častějšími polibky.

Vlasta 44/2012

Pokud taky nemůžete zapomenout na svého bývalého, přečtěte si o tom ještě víc v nové Vlastě s Martou Kubišovou na obálce.