Ničí oddělené ložnice lásku?

Láska a vztahy 3. září 2017

Je spaní v jiných místnostech předzvěstí problémů ve vztahu, nebo naopak způsob, jak se dobře vyspat a milostný život dokonce vylepšit?

Původně jste asi toužili mít úžasnou společnou postel, v níž se dá podnikat spousta sexuálních věcí. Dokonce jste chtěli jen jednu velkou přikrývku, pod kterou byste se k sobě stále tulili.

Ani ve snu byste nepřipustili, že jednou budete zápasit o její větší část. Naopak, v krátkých chvílích spánku, které následovaly po nekonečně dlouhých vášnivých dotycích, jste starostlivě a velkoryse přikrývali svého partnera, aby měl pohodlí a neprochladl…

Po mnoha letech vztahu se ale postel postupně stala především místem na spaní, případně čtení a sledování televize. Mýtus o dvou vzájemně propletených tělech přestává existovat.

Ale i v dobře fungujícím partnerství mnozí považují odvahu odejít do vedlejší místnosti kvůli lepšímu spánku za zradu vůči tomu druhému.

Co nás rozděluje

Jsou to maličkosti, ale i vážné důvody. Ženy mají obvykle rády při usínání teplo, muži zase chladnou místnost. Někdo si před spaním čte při ostrém světle, jiný potřebuje naprostou tmu. Někoho vyrušuje chrápání, druhý má problémy s nafouknutým břichem, častou návštěvou toalety nebo třeba soustavným pitím během noci. Důvodem může být rozdílná pracovní doba spojená s vyrušováním při vstávání a zvoněním budíku.

I sexuální touha je ovlivněná blízkostí partnera, což může frustrovat toho druhého, který nedokáže usnout. Žena mívá v různých cyklech života jinou sexuální potřebu, navíc může být, na rozdíl od svého milého, „ranní ptáče“. (Podle statistik téměř polovina žen potřebuje osm a více hodin spánku. Osmdesáti dvěma procentům mužů naopak postačí na regeneraci sil a oddych zhruba sedm až osm hodin.)

Je odchod z ložnice zrada?

Vlastně ano – vždyť právě intimní blízkost toho druhého nás nemá dráždit, ale uklidňovat, dodávat nám sílu, energii a pocit bezpečí.

„Je nepřirozené mít v partnerském vztahu oddělené ložnice, pokud nejde o chvilkové zdravotní problémy, dočasně změněný pracovní rytmus, případně krátkodobé řešení nějakých povinností a úkolů. Všechny ostatní argumenty jsou jen jakýmsi mlžením a zakrýváním skutečnosti, před kterou chceme uniknout,“ tvrdí psycholožka Zuzana Slezáková. „Když váš vztah dobře funguje, dokážete toho druhého akceptovat, chápete ho i s jeho chybami a nedostatky.“

Jak je možné, že doposud vám nic ze strany partnera nepřekáželo a najednou vás ruší malicherné drobnosti, jeho chování a zvyky? Vše tkví v toleranci.

Takže ano, někdy se z ložnice odejít dá, ale pozor na to, varuje Zuzana Slezáková: „Samozřejmě, čas od času může jít o dohodu mezi partnery, kterou ten druhý plně přijme. Je ale téměř jisté, že vždy tomu předchází nějaká krizová situace, například hádka, nervózní období, starosti a podobně.“

Ačkoli prý jsme ze začátku přesvědčení, že dočasně oddělené spaní může vztah ozdravit, zkušenost je taková, že čím déle jsou dva od sebe, tím více se prohlubuje určitý chlad. „Je opravdu nepřirozené, když každý z dvojice spí v bytě na jiném místě. Znám několik párů, které se už k sobě nevrátily,“ dodává psycholožka.

Pár nocí nic neznamená

A umět se znovu vrátit je pekelně těžké. Při dočasném odloučení dávejte pozor na to, abyste to pak dokázali. Čím je doba delší, tím to jde obtížněji.

Můžete ale celou „akci“ pokládat za jakousi psychohygienu. Využijte tento čas na ponoření se do sebe, uspořádání svých myšlenek. Někdy je prostě fajn dopřát si svou vlastní intimitu na odděleném lůžku. Když jde o pár nocí, nic zlého se neděje.

Rozhodně byste ale neměla odcházet z ložnice bez vysvětlení. Nestěhujte se do vedlejší místnosti rázným způsobem, aniž byste partnerovi naznačila, na jak dlouho to bude.

Jak neodejít z lože, když...

  • … jeden chrápe: Mnozí partneři chrápajících vás ubezpečí, že po čase si na tento zvuk zvyknete. Nebo navrhněte partnerovi, zda by zkusil náplast na zlepšení dýchání. Chrápání by se mělo minimalizovat, nebo úplně přestat. Dalším řešením jsou špunty do uší - dokážou vás ochránit i před jinými zlozvyky vašeho partnera, jako je skřípání zuby nebo povídání ze spaní.

  • … máte rozdílné potřeby: Vstáváte každý jindy, potřebujete rozdílnou teplotu nebo matraci? Odlišné biorytmy se dají napravit tolerancí. Pokud ten druhý nebude vstávat nebo uléhat jako uragán, problém neexistuje. Teplotu v pokoji můžete řešit jednoduchým způsobem: buď bude jeden spát pod tenkou přikrývkou, nebo si druhý obstará teplejší deku. Dohady kvůli samotné posteli se většinou točí kolem kvality matrace. Nekupujte si tedy společnou, ale dvě matrace s různou měkkostí.

  • … jinak usínáte: Někdo si neumí jen tak v klidu lehnout, zavřít oči a prostě usnout. Potřebuje poslouchat hudbu nebo se aspoň unavit při čtení. Takže pokud si rádi pouštíte před spaním oblíbenou muziku, poslouchejte ji se sluchátky na uších. A číst si můžete i v jiné místnosti, a až na vás přijde únava, prostě se přesunete do ložnice.