Pomoc, on je hysterka!

Láska a vztahy 27. ledna 2020

Nemůžete o něm prohlásit, že je cholerik, protože to byste choleriky urazila. On je prostě hysterka s nepřetržitým premenstruačním syndromem.

Porada šéfů skončila. Ondřej, miniboss naší dámské sekce, se vrátil rozčilený. Nemluvil, ale hvízdal hlasitou fistulí. Rudá tvář, přerývaný dech, věděly jsme, co přijde. Nejdřív se vztekal na nadřízené. Pak jsme přišly na řadu my, prý stejně hloupé, idealistické, zoufalé. Byl prostě hysterický. Jestliže „hystera“ znamená řecky děloha, tak někteří chlapi prostě mají dělohu.

Jak poznáte hysterika?

  1. Jeho vznětlivost a přecitlivělost souvisí víc s narcismem než s temperamentem. Muž hysterka musí vždy hrát první housle. Nikdo mu nerozumí, nikdo není tak inteligentní jako on.
  2. Chová se jako dítě: je nezodpovědný, nerealistický, sebestředný, necítí vinu.
  3. Trápí ho nedostatek sebekritiky a sebekontroly, rád přehání a dramatizuje.
  4. Pokud hysterika kritizujete, nezabývá se problémem, ale vámi. Situaci obrátí proti vaší osobě, otočí ji naruby.
  5. Nevěří si ani za mák! Proto rád pomlouvá, intrikuje a manipuluje. Dotknete-li se jeho samolibosti, čekejte pomstu.
  6. Miluje publikum a gesta, předvádí se v nejlepším světle.
  7. Nedokáže přijmout realitu, v životě hraje několik rolí najednou, ve skutečnosti neví, kým je doopravdy.
  8. Vystupuje jako mistr předstírání, slibů a exhibicionismu. Nevyhnutelnou realitu ignoruje, on přece nikdy nezestárne ani nezemře. Proto trpí různými fobiemi, strachem z uzavřeného či volného prostoru, ze zvířat. Fobie znamená, že se nedokázal vyrovnat se skutečným životem.
  9. Často nenávidí muže nebo ženy či nepřijímá svoje pohlaví.
  10. Nesmí se nudit, miluje změnu. Nedokáže však překousnout, když někdo nesplní jeho přání.

Když chlap má dělohu

Muž-hysterka bývá dobrý milenec, ale špatný manžel. Zpočátku obdivujeme jeho svobodomyslnost a revolučního ducha. Stejně jako on nechceme vidět hranice ani tradice. Necháme se opít sladkým croissantovým rohlíkem, jehož náplň tvoří sexy věta: „Nebuď přízemní a žij přítomností! Minulost ani budoucnost neexistují!“ Samozřejmě brzy spláčeme, protože my chceme něco dalšího, nějakou budoucnost. Hysterka však neumí přijmout mužnou odpovědnost - nikdy nám přece nic nesliboval!

On jen vášnivě miluje lásku a opojení. Ostatně už proto dokáže vytvořit tu úžasně erotickou atmosféru. Pokaždé ovšem s cedulkou: bez záruky.

V partnerce bohužel hledá jen sám sebe, je jako upír, který saje další a další důkazy lásky.

Hysterka je totiž nemocný, nedozrálý. Rodiče ho nazývali svým sluníčkem, často na něho ale měli příliš vysoké nároky. Nebrali ho vážně, nebyli mu zdravou oporou, jejich vztah nefungoval, nebo ho naopak drželi ve zlaté kleci.

Ty musíš, synku!

Jasně, „muž s dělohou“ zní jako výsměch. Jenže z neléčené hysterie se může stát opravdový problém. Tady jeden skutečný příběh, kam až to může vést:

Kryštofův otec toužil stát se tenistou. Po úraze s tenisem skončil. Všechny nesplněné naděje vkládal do svého šikovného syna. Hlídkoval na každém tréninku i zápase. Když se Kryštofovi dařilo, otec ho přede všemi objal a pochválil. Zato pokud prohrával, probodával ho zlostně očima a doma na něho křičel.

Kryštof pochopil, že si musí tátovu lásku zasloužit: nebude-li dobře hrát, nebude milován. Tenisu podřídil všechno a dlouho vyhrával. Žil však v nepřetržitém strachu ze selhání. Bál se, že přijde lepší soupeř, že nebude mít dost sil. Nakonec tlaku podlehl a pokusil se o sebevraždu. Nepředstíral. Skutečně chtěl odejít z pekla tvořeného stěnami „Ty musíš, synku!“