10 způsobů, jak si v manželství udržet lásku

Láska a vztahy 9. února 2020

Kdy být upřímná, kdy tvrdohlavá, kdy svůdná a kdy chápající. A co z toho budete mít?


Prvních pár měsíců to jde samo: Milujete se a nejradši byste byli jen spolu. Je ale tohle recept pro manželství?

Odpovězte si na naše otázky a zjistěte, jakou máte šanci.

1. VÍTE OPRAVDU, CO CHCETE?

Především vy sama musíte znát svá přání a potřeby. Ani ten nejlepší muž na světě nedokáže číst z vašich očí, natož vymyslet to, co si ještě ani nepřejete.

Ujasněte si proto, co je pro vás ve vztahu důležité, třeba si to napište. Chcete především pocit bezpečí pro sebe a své děti? Chcete pocit, že si váš manžel váží vaší práce? Chcete cítit finanční jistotu?

Podle toho můžete partnera vybírat a navést ho ke splnění vaší potřeby.

2. DOKÁŽETE BÝT UPŘÍMNÁ?

Každý člověk má spoustu tajemství a pocitů, které skrývá v sobě. Někdy je těžké se s některými zážitky a názory svěřit jinému člověku, ale jsou to přitom právě ty věci, jež motivují naše chování.

Podmínkou vztahu je totiž otevřenost. Povídejte si o všem, co vás napadne, udělejte si čas na mluvení o svých myšlenkách a zážitcích. Vyslechněte se navzájem.

Platí ale zásadní pravidlo: Nikdy tyto tajné informace nepoužívejte v hádce proti sobě ani o nich neříkejte nikomu třetímu. Ani v dobré víře.

3. ŘÍKÁTE SI O TO, CO CHCETE?

Vezměte už laskavě na vědomí, že muži, kteří umějí číst cizí myšlenky, se vyskytují jen v romantických filmech. Takže se přestaňte tolik dívat na televizi a zapomeňte na to, že je trapné, hloupé nebo smutné si o něco říkat.

Chcete-li něco, řekněte si o to, ale pozor, ne uprostřed hádky nebo výčitek. Také nečekejte, že manžel hned udělá všechno, o co si řeknete. Ale pokud to bude vědět, bude mít šanci se podle toho zařídit.

Jen nezapomínejte, že nikdo není všemocný, a proto ani váš muž nemůže být zodpovědný za vaše štěstí. Za to jste zodpovědná jen vy sama.

4. VÍTE, CO CHCE VÁŠ MANŽEL?

Nemáme na mysli to, že se chce v neděli odpoledne dívat na fotbal nebo každý týden aspoň jednou jíst řízky. To je také dobré vědět, ale ještě důležitější je znát jeho představy o tom, co od ženy očekává v obecnější rovině.

Záleží mu na tom, aby mu dávala najevo psychickou podporu? Chce se cítit ochraňován? Chce mít doma oázu klidu bez myšlenky na své zaměstnání, nebo dlouze diskutovat o všem, co ho za celý den v práci potkalo? Pokuste se to zjistit.

Ačkoli by to mohl být poněkud problém, většina mužů totiž o takových věcech totiž nepřemýšlí a už vůbec je nerada říká nahlas. Můžete to proto zjistit tak, že zkusíte, jak bude na vaše různé chování reagovat.

Jedna potřeba je ale společná pravděpodobně všem mužům na světě - potřeba, aby na ně jejich žena byla pyšná. Zkuste si najít něco, co udělal váš manžel dobře, nebo aspoň nejlépe, jak uměl, a pochvalte ho za to. Nebojte se použít přímo slova: „Jsem na tebe, Radku, tak pyšná, že jsi dokázal opravit tu skříňku.“ Možná vám to bude znít trapně, ale mužům stoprocentně ne.

5. NEZAPOMÍNÁTE NA PŘÁTELSTVÍ?

Nejtrvalejší vztahy vznikají mezi lidmi, které nejdříve spojovalo přátelství. To bylo založeno na společných zájmech, na důvodech trávit čas nejen v posteli. Pokud vaše manželství začalo spíš sexuálním vzplanutím a teď máte pocit, že to nefunguje, vytvořte prvky přátelství.

Pěstujte společné zájmy, třeba někdy ty jeho. Nezapomínejte, že to neděláte kvůli němu, ale pro vaše manželství.

6. NEZAPOMÍNÁTE NA LÁSKU?

Většina mužů (a také mnoho žen) si myslí, že není třeba dávat lásku najevo. „Kdybych tě neměl rád, tak bych s tebou nebyl,“ to je mužská odpověď na otázku: „Máš mě ještě rád?“

Ženy se občas chovají stejně, ačkoli si to neuvědomují. Zdá se jim, že když se starají o domácnost a děti, je všechno jasné. Ale tak to není, je třeba dát si pozor, aby ze vztahu nevymizelo skutečné vyznání lásky, které se týká jen vás dvou.

Zní to možná jako z reklamy, ale proč nedat manželovi svačinu s cedulkou, že ho máte ráda? Nebo mu zavolat ne proto, že je třeba vyřešit problém s tekoucím odpadem, ale jen abyste mu řekla: „Miluju tě.“

7. NEZAPOMÍNÁTE NA SEX?

Sexualita je jedním ze základních kamenů vztahu. Ne nejdůležitějším, ale základním. Je jasné, že po sedmi letech a dvou dětech nebudete tolik sršet vášní, jako když jste se potkali. Ale nezapomínejte na milování v návalu denních starostí.

Sex je velmi zdravý, a to nejen obecně, ale také pro fungování vztahu. Pokud se do toho váš muž nemá, nestyďte se to být vy, kdo ho bude iniciovat. Vzájemné dotyky vyvolávají pozitivní tělesné pocity a také si vzájemně dokážete, že se vám stále líbí vaše těla.

8. MYSLÍTE NA JEHO ZAČÁTEK?

Pokud máte pocit, že váš vztah nikam nevede, stojí za to vrátit se v myšlenkách do doby, kdy jste se seznámili. Vzpomeňte si, co vás na manželovi zaujalo, když jste ho viděla poprvé. Určitě mu některé vlastnosti, které vás přitahovaly, zůstaly. Asi je pořád vtipný nebo vzdělaný, jen nemáte čas si toho všímat.

8. MYSLÍTE NA SVŮJ ZAČÁTEK?

Vzpomeňte si také, jaká jste byla vy. Jistě ne věčně uštvaná a asi jste se jeho vtipům smála a jeho vzdělanost obdivovala. Pokud zkusíte být taková, jako kdysi, asi i on se vrátí k tomu muži, kterého jste před lety poznala.

10. CHCETE ŠTĚSTÍ, NEBO SPRAVEDLNOST?

Po přečtení těchto rad si jistě říkáte: „To je pěkné, ale musela bych se starat jen já. Nemělo by to být spravedlivé?“ Ano, to by mělo, ale vy byste asi chtěla být spíš šťastná než spravedlivá.

Když si budete říkat, že když jste se teď týden snažila vy, měl by se týden snažit zase on, zřejmě budete zklamaná, protože muži to tak moc neumějí. Další týden pak snažení necháte i vy, protože „to není fér“, a vaše manželství spěje opravdu ke krizi.

Možná potrvá déle, než se vám podaří nastartovat vztah k novému začátku, ale vyplatí se vám to!