Když muž se ženou nesnídá

Láska a vztahy 28. srpna 2020

„Dnes ne, miláčku. Pospíchám do práce, fitka, na golf, k Jakubovi na mariáš. Dnes ne, snad jindy s tebou půjdu do kina, na večeři, na výlet. Dnes mám něco SVÉHO důležitého…“

Ať už je váš přítel workoholik, narcis, či sobec, nevzdávejte se. On je často jen slepý! Chytil kořist (vás), spokojeně ji k sobě připoutal, ale musí se vrátit do světa rozvíjet kariéru, ješitnost, svaly.

Samozřejmě, že vaše hobby se automaticky nemusí stát jeho srdeční záležitostí. Chápete, že plést, chodit na aerobik či hltat denně slaďárnu Pretty Woman je nad jeho mužnost. Ale vždyť vy po něm přece chcete tak málo: Aby s vámi DOOPRAVDY (tělem i myšlenkami) na chvíli BYL.

Pocit vzájemného sdílení a dávání staví každý vztah na nohy, a on to nechápe, necítí. Vy ho k tomu však můžete dovést. Nenápadně, „za ručičku“, no jako dítě.

Jak přesně?

  1. Prostě začněte! Přineste mu do postele snídani jako první a naznačte, jak by vás potěšilo, kdyby příště udělal něco podobného on. Překvapte ho a doufejte, že vzbudíte stejnou reakci.

  2. Jeďte s ním na hory, kupte lístky na fotbal. Následuje ovšem vaše akce - muži přece milují fair play. Jestli koncert vážné hudby prospí, nehubujte. Oceňte snahu.

  3. Připravte ho na „hezký večer“ - všichni chápeme, co se pod tímto magickým spojením skrývá. Před samotnou akcí vytvořte váš prostor: řekněte či udělejte, co potřebujete.

  4. Vyprávějte mu příběhy o jiných mužích. Reálné i vymyšlené. V lásce a ve válce je vše dovoleno. Muži se rádi poměřují s jinými, možná ho vyprovokujete k pozitivnímu činu. S touto taktikou ale opatrně, popichování musí být velmi jemné a nenápadné. V žádném případě: „Podívej na Frantu, nosí Blaženě každý den kytky! To ty jsi budižkničemu!“

  5. Mluvte s ním o své nespokojenosti - odezírat z očí muži fakt neumí. Uklidněte ho, že s ním netoužíte trávit čtyřiadvacet hodin denně, ale že vás potěší sebemenší demokraticky zvolená společná akce. Bude-li si všímat vašich potřeb, pochvalte ho.

  6. Mějte sloní trpělivost. Pánové naše informace vstřebávají a zpracovávají velmi pomalu. Ale pracují v nich, opravdu! Výsledek se často dostaví ve chvíli, kdy ho už nečekáte.

Kdy se ztratit?

  • Potkáte-li alkoholika, narkomana, chronického žárlivce, utíkejte, co vám nohy stačí. A to i v případě, že s vámi snídá. Většinou to totiž není zadarmo. Tyto typy mužů jsou mistry citového vydírání, manipulují a dělají monokly. Zalepte uši voskem, neposlouchejte sliby, řekněte ďáblovi NE!

  • Další problém představuje značně ochranitelský a autoritářský macho. Nedovoluje vám dýchat, pěstuje si vás jako fíkus a záleží jen na něm, kolik vody dostanete. Postupně vás přemění na nesvéprávnou loutku, která bez jeho rady neuvaří správně ani čaj. To on rozhoduje, zda si koupíte nové šaty, či květinu do bytu. Máte jich přece dost, proč chcete nové?

  • Bude to bolet, ale musíte si to přiznat: Když vás muž nemiluje (ačkoli tvrdí opak), prostě ho to s vámi nebaví. Možná nedokáže milovat vůbec, možná nemiluje přímo vás. Nebo nepřekročí svůj egoismus. V tom případě buďte hrdá a práskněte dveřmi! S mužem, který vždy a za všech okolností upřednostní kamarády a koníčky, šťastná určitě nebudete. Protože jaký důvod potom najít ke společnému životu? Peníze? Sex? Nejste přece pes, který čeká v boudě!

  • A konečně: Pokud k partnerovi od začátku cítíte tzv. dotykovou averzi, nečekejte, že se to „nějak zlomí“. Situace se časem nezlepší, spíš naopak. Když na něho nemáte chuť sahat, ve vší úctě to zabalte.