Od téhle pětky chlapů ruce pryč!

Láska a vztahy 1. července 2019

Nejde jen o alkoholiky, gamblery a násilníky. Jsou i celkem normální muži, od nichž byste měla spíš utíkat než jim zamířit do náruče.

Lásce se poroučet nedá. Na druhou stranu je ale pošetilé nevnímat, že někteří muži zkrátka nejsou vhodným objektem zájmu a ve vztahu s nimi budete muset překonávat nejednu překážku. Takže se jim pokuste vyhnout. Tedy jestli to ještě jde. A jestli ne, připravte se na komplikace.

1. Nadřízený v práci

Viděla jste spoustu romantických filmů a četla hodně zamilovaných příběhů, ve kterých to dopadlo dobře. Šéf se zamiloval do své původně bezvýznamné podřízené a vzal si ji za manželku.

Reálné statistiky ovšem vyznívají pro „Popelky“ mnohem hůře. Podle odborného serveru askmen.com muži svého vedoucího postavení často zneužívají k příliš důvěrnému chování. Dlouhodobý vztah s podřízenou naváže pouhých 5 % z nich a ještě o polovinu méně se nakonec s dotyčnou slečnou ožení.

Ukazuje se také, že v případě rozchodu jsou to většinou ženy, kdo musí opustit zaměstnání. Obvykle jim stejně hoří půda pod nohama kvůli pomluvám kolegů.

A teď přemýšlejte. Opravdu máte tohle všechno zapotřebí? Vědci z Univerzity v Surrey navíc odhalili, že většina mužů v práci flirtuje z nudy!

2. Bývalý manžel

Za určitých podmínek je návrat možný. Je to jako zamířit zpět do známého přístavu. Například v sexu oba víte, co jeden od druhého může očekávat. Než se ale dáte dohromady se svým ex, dobře zvažte, jaký dopad by to mohlo mít.

Nechcete se náhodou tak trochu pomstít za to, že on opustil vás? Nehodláte si jen spravit sebevědomí a pak ho odmítnout na oplátku? Verzí může nastat celá řada. Mějte ovšem na paměti, že pokud oba nemyslíte návrat vážně, nevyplatí se spolu flirtovat, natož skončit v posteli. Tak se vaše rána z rozchodu nikdy nezahojí.

3. Náhodná známost po rozchodu

Ponechme stranou možná rizika zdravotní - už jste velká holka a jistě víte, jak se jim vyhnout. Jde o to, že s porozchodovým sexem musíte zacházet opatrně, zejména pokud patříte mezi citově labilní jedince.

Vědci léčbu splínů z rozchodu rychlým navazováním nových známostí moc nedoporučují. „Sex po rozchodu sice může dočasně ulevit od bolesti, ale emoce po něm budou ještě více zmatené,“ upozorňuje australská psychoterapeutka Elaine George.

„Sex po rozchodu může být komplikací, zvláště když ho provozuje člověk citlivý, emocionální a rozrušený, který navíc doufá, že předchozí vztah bude obnoven.“

4. Kamarád taky rád

Napřed to může vypadat na pohodlnou přátelskou „sexuální výpomoc“. Dokonce se tento jev ve světě dost rozmáhá zejména mezi mladými lidmi, kteří českému „kamarád taky rád“ říkají „friend with benefits“, tedy kamarád s výhodami.

Experti z Wayne State University a Michigan State University zjistili, že podobný vztah zažily dvě třetiny dotázaných do 35 let, kteří si pochvalovali především jeho nezávaznost.

Psychologové ale varují: Dřív nebo později mohou přijít problémy. Tím nejčastějším je citová angažovanost jednoho z dvojice (65,3 %), pokazí se původně kvalitní kamarádský vztah (28,2 %) a vynoří se negativní emoce (27,4 %).

Budete si muset odpovědět na otázku, jestli vám stojí za to kamarádství riskovat.

5. Zadaný muž

Podle studií jsou pro ženy zadaní muži nesmírně atraktivní. Automaticky je vnímají jako „prověřené jinou ženou“ a také jako muže se zájmem o partnerský vztah. Jenže je to riskantní volba.

Váš vztah bude na začátku procházet náročnými peripetiemi a vůbec není jisté, jak to dopadne, pokud se ho pokusíte stávající partnerce odloudit. A zcela z obliga nejste ani v případě, že iniciativu vyvíjí on.

Celých 34 % německých mužů, kteří byli v prvním manželství nevěrní, podvádělo dřív nebo později své nové partnerky. U nás zatím podobná studie neproběhla, ale výsledky by se asi moc nelišily. Opravdu stojíte o muže, který dokáže opustit ženu a případně i děti?

(Připomínáme, že absolutním tabu by měl být partner vaší kamarádky, sestry nebo matky!)