Máme návod, jak ulovit toho pravého!

Láska a vztahy 15. dubna 2017

Proč vlastně na člověka padne láska a proč vaše srdce zahoří zrovna pro Pepu a ne pro Karla, nad tím si vědci lámou hlavu odpradávna. Zatím na to pořád nepřišli. Ale jisté výsledky se už dostavily, překvapivě od matematiků. Teď například vypočítali, jak nalákat a rozpoznat toho pravého!

A pak že matematici jsou potrhlí vědátoři, kterým realita povětšinou uniká! I oni řeší stejné problémy jako my obyčejní smrtelníci – akorát, že si na pomoc berou vzorečky a číselné posloupnosti. Tak jako čtyři vědci z Harvardu, kteří stojí za internetovou seznamkou OkCupid, a rozhodli se přijít na to, jak snáze najít a rozeznat partnera, s nímž by měl vztah perspektivu. A stvořili algoritmus kompatibility.

ZEPTEJ SE MĚ

Základem jsou tři jednoduché otázky. Vlastně možná až příliš jednoduché... Takže, chcete-li mít jistotu společné budoucnosti, ptejte se:

  • Máš rád horory?
  • Cestoval jsi někdy sám cizí zemí?
  • Nebylo by fajn se na všechno vykašlat a žít na jachtě?

Pokud se vaše odpovědi shodují, pak má podle matematiků váš vztah šanci dlouhodobě uspět! Zdá se vám to, mírně řečeno, přitažené za vlasy? Jenže on život bývá někdy taky pěkná fraška (a tragédie v jednom), takže proč ne?

PŮJDEM NA JEDNO?

Matematici z Harvardu mimo jiné také radí, jak potenciálního partnera zaujmout – protože než začnete posuzovat, zda se k vám někdo hodí, musíte ho nejprve „ulovit“! Řekněme, že nám Češkám nepřijde asi tolik divné, že velkou roli při seznamování hraje pivo! Pokud totiž muži řeknete, že tenhle zlatavý mok s chutí popíjíte, máte podle dat matematiků o 30 procent větší pravděpodobnost, že spolu skončíte v posteli – a dost možná hned na první schůzce!

Vysvětlení vědci nenabídli, ale my tady v české kotlině máme kolem sebe dnes a denně příkladů spoustu – minimálně vám to ulehčí rozhodování, kam na rande – jestli do vinárny, nebo do hospody.

pivo

Kdepak, pivko spojuje!

foto:

VÝSTŘIH ANO, SVALY NIKOLI

Nejspíš nikoho nepřekvapí, že zásadní je fotografie – to když se prezentujete po internetu. Jenže pozor, překvapivé by naopak mohlo být, že ne všechny zaběhané představy a klišé doopravdy fungují. Tak třeba muži rádi ukazují svaly – což na fotkách ale zabírá jen u těch nejmladších, od dvaceti let výše s tím už tolik úspěchů pánové neslaví. S přibývajícím věkem jim to na popularitě dokonce ubírá.

seznámení

Dobrá fotka pomůže!

foto:

UDĚLEJTE SI POŘÁDNOU FOTKU

  • Blesk vám škodí, přidává až sedm let! Takže se foťte raději někde venku v přirozeném světle. Ideální je také světlo svíčky. Je příjemné, je ho málo a fotka bude pravděpodobně mírně neostrá, tedy lichotivá k pleti.
  • Nejúspěšnější póza při fotografování je záběr mírně seshora a lehce ostýchavý výraz.
  • Úsměv je základ.
  • Nesnažte se zvedat a zaklánět hlavu ve strachu, že se vám dělá podbradek. Stačí ji malinko vysunout dopředu a pak lehce sklonit.
  • Nepřehánějte to s líčením, celkový vzhled musí působit především kompaktně. Make-upem sjednoťte barvu obličeje, krku a dekoltu. Základní pravidlo zní, že zralá pleť si může dovolit o půltón až jeden tón světlejší make-up, který ji rozjasní a omladí. Nikdy nepoužívejte make-up tmavší, než je vaše pleť. Také pozor na rozjasňovač pleti, mohl by vyvolat dojem, že se lesknete potem. Vhodný je korektor a také tvářenka, ta modeluje obličej, ovšem musí být dobře nanesena, bez viditelných okrajů. Prostředek obličeje přepudrovat. Oční stíny spíše lehce. Obočí a řasenka může být naopak výraznější.
  • Vlasy lépe nemýt těsně před focením, jsou pak polétavé. Zvolte běžný účes, žádné extra kreace, budete se cítit uvolněnější.

Zatímco ženy přitáhnou pozornost laškovným pohledem a úsměvem do objektivu, muži stoprocentně zabodují hledíc mimo záběr a tajemným výrazem bez pousmání. To, že nejvíce vzkazů dostanou ženy s výstřihem – o 49 až 79 procent více než u zahalenějších fotek, a to v každém věku – to zas asi naopak nepřekvapí nikoho.

BUĎTE SVÍ A LŽETE JEN O VĚKU

Matematici také radí používat profilové snímky, na kterých něco děláte – třeba hrajete na kytaru nebo si prohlížíte egyptské pyramidy. Fotografie spouští vyprávění. Dává námět k hovoru. „Ty hraješ na kytaru? To je skvělé, já na piano.“ Taková fotka vypovídá něco o vaší osobnosti, a umožňuje tak rovnou začít kvalitní konverzaci. Navíc vám i jaksi „předvybere“ vhodné partnery. Hledáte přece lidi, kteří vás budou mít rádi takové, jací jste. Většina lidí se snaží zamaskovat na fotkách své nedostatky, jako jsou třeba kila navíc.

To mnohé ženy s piercingem nebo tetováním intuitivně předpokládají, že ne všem se to musí líbit, ale když se ukážou ve skutečném světle, zaujmou mnohem víc ty muže, kterým se to naopak líbí. Existují matematické důkazy pro to, že muž má tendenci odpovídat spíše ženám, které se obracejí jakoby výhradně k němu – takže fakt, že se nelíbíte všem, je vlastně výhra! Když už o něčem lhát nebo alespoň mlžit, pak o věku. Je totiž smutná pravda, že jako starší žena nemáte v předvýběru na seznamkách moc velkou šanci. Ale pokud vypadáte k světu, je to jiná!

Možná si říkáte, že s věkem je lépe ubrat na výstřednosti a být spíše za sofistikovanou dámu – jenže statistiky ukazují, že trocha provokace a odvázanosti v oblékání vám zaručí výrazně větší kupičku odpovědí v každém věku.