Jaký je doopravdy český sex?

Láska a vztahy 12. srpna 2014

Češi se věnují sexu průměrně jednu hodinu týdně. Narůstá počet žen, které si užijí nepředstíraný orgasmus, a každá desátá Češka tvrdí, že byla někdy znásilněna... Co dalšího prozradil výzkum Sexuologického ústavu, zveřejněný na sklonku letošního dubna?

Dá se říci, že jde o nepřikrášlená fakta, protože zhruba tisícovka mužů a stejný počet žen, starších 15 let, odpovídali anonymně. Fantazie a výmysly v takových případech často ustupují a odpovědi bývají mnohem blíže pravdě. Podívejte se tedy, jak to vypadá v českých ložnicích, jaké mají Češi touhy a co si myslí o některých ožehavých sexuálních tématech.

Pohlavní styk: ZAČÍNÁME DŘÍVE

Věk, kdy přestáváme být pannami a panici, se snižuje. Muži, narození před 2. světovou válkou, zahajovali pohlavní život průměrně v 19 letech, ženy dokonce ve dvaceti. Ještě v roce 2003, kdy se konal srovnatelný výzkum sexuálního chování Čechů, měli muži i ženy pohlavní styk poprvé v průměru lehce po 18. narozeninách.

Rok 2013 je první, kdy obě pohlaví sestoupila pod hranici plnoletosti: jak muži, tak ženy začínají pohlavně žít, když je jim zhruba 17 a tři čtvrtě roku. „Věk první soulože tedy u nás klesá, rozhodně to ale není třináct či čtrnáct let, jak se někdy píše,“ upozorňuje jeden z autorů výzkumu, sexuolog Petr Weiss.

sex
foto:

Orgasmus: PROŽÍVÁ HO VÍCE ŽEN

Prožít orgasmus, vytoužené sexuální vyvrcholení, dokáže více žen, než tomu bylo před pěti lety. V roce 2008 tvrdilo 7 % žen, že nikdy nemá orgasmus, nyní toto číslo kleslo na 5 %. Necelé tři čtvrtiny žen odpověděly, že orgasmu dosahují alespoň v polovině všech případů milování. Proč na rozdíl od žen téměř neexistují muži, kteří by neprožívali vyvrcholení?

Docent Jaroslav Zvěřina, druhý z autorů sexuologického výzkumu, to vysvětluje: „Ženský orgasmus je vývojově nejmladší funkcí v přírodě, u drtivé většiny živočichů neexistuje. Jelikož je tato funkce mladá, je také snadno zranitelná.“

Podle Zvěřiny neexistuje vysvětlení pro to, že by žena měla dosahovat vyvrcholení. U mužů má orgasmus reprodukční funkci – bez něj neejakulují a neoplodní partnerku. Žena naproti tomu do jiného stavu přijde i tehdy, když žádné vyvrcholení neprožila. Navíc děložní stahy, které mohou ženský orgasmus provázet, působí tak, že mužské semeno vypuzují, namísto aby mu pomáhaly na cestě k vajíčku…

Délka soulože: ODHAD VERSUS STOPKY

Když měli dotázaní odhadnout, jak dlouhá u nich bývá při milostném aktu předehra a jak dlouho trvá samotný pohlavní styk, průměry výsledků ukázaly vzácnou shodu: v obou případech to je 15 minut, dohromady tedy půlhodinka. Další důležité zjištění říká: Češi mají pohlavní styk průměrně dvakrát týdně.

„Jednoduchým výpočtem vychází, že věnujeme sexu za týden hodinu. Nebo si to alespoň myslíme,“ hodnotí poznatek profesor Weiss a dodává, že jiné číslo vychází z průzkumů, které párům dávají do postelí stopky. Milenci zmáčknou časomíru ve chvíli, kdy se opravdu pohlavně spojí, a stopnou ji na konci soulože. U takovéhoto měření je ovšem výsledek téměř o polovinu nižší – průměrný pohlavní styk trvá asi osm minut.

sex
foto:

Masturbace: TOLEROVANÉ UVOLNĚNÍ

„Zatímco u ženy je sexualita hodně vázána na psychické prožívání vztahu, u mužů je více biologická. Není proto divu, že masturbují více než ženy. Kromě toho má u mužů masturbace vedoucí k ejakulaci vliv i na tělesné zdraví, protože při tom vyprázdní pohlavní žlázy a prostatu,“ vysvětluje docent Zvěřina.

Vztah naší populace k masturbaci je hodně tolerantní, vyloženě ji odsuzuje pouze 7 % žen a 3 % mužů. Navíc je i docela rozšířená – doplňkově k manželským pohlavním aktivitám masturbuje polovina žen a tři čtvrtiny mužů.

Antikoncepce: VYROVNÁME SE SVĚTU

Vůči svému zdraví a při předcházení nežádoucímu otěhotnění jsou Češi stále zodpovědnější. Platí to i u mládeže, která ve velké míře využívá dobrou ochranu již při prvním pohlavním styku – dokonce pětina dívek vstupuje do pohlavního života již s hormonální antikoncepcí a 42 % mužů uvedlo, že při své „premiéře“ použili kondom.

Ještě v roce 1993 nepoužívalo u první soulože žádnou ochranu kolem 60 % párů, nyní je to jen 37 %. „V celkové populaci našich žen jich hormonální antikoncepci používá na šedesát procent. Tím se řadíme k nejvyspělejším evropským zemím,“ dodává profesor Weiss.

sex
foto:

Počty partnerek: MUŽI NADHODNOCUJÍ

Na dotaz, kolik měli sexuálních partnerek za život, odpověděli letos muži, že v průměru deset, ženy přiznaly osm partnerů. V obou případech je to téměř o jednoho partnera více, než ukazoval výzkum před pěti lety. Jak v relativně uzavřené společnosti, jako je český národ, může nastat situace, že muži mají o dvě partnerky více?

Správně by přece byl vyrovnaný poměr – má-li muž novou partnerku, je i on pro ni novým partnerem. „Nabízí se odpověď, že v tomto případě muži i ženy výjimečně lžou,“ usmívá se profesor Weiss. Muži počty svých partnerek nadhodnocují a počítají mezi ně i ty, s nimiž neměli pohlavní styk. Naproti tomu ženy množství partnerů podhodnocují, asi i proto, že na ženu s více partnery společnost pohlíží kritičtěji než na nestálého muže.

Sexuální násilí: JE HO PŘÍLIŠ

Temnou kapitolou je sexuální násilí. Ačkoli jsme nepochybně kulturní společností, 5 % mužů uvedlo, že někdy znásilnili ženu.

A 10 % českých žen přiznalo, že někdy byly znásilněny, z nich čtvrtina vícekrát. Neznámí muži tvořili mezi násilníky 3 %, známí muži znásilnili ve 23 % případů, a co je nejhorší, 74 % žen bylo znásilněno svým stabilním partnerem. Oproti roku 2008 tak sexuální násilí v partnerských vztazích stouplo o 12 %!

sex
foto: