Jak se mění naše partnerské vztahy? Bohužel až moc...

Láska a vztahy 25. února 2020

Sice spolu, ale každý ve svém bytě, párové terapie i dvakrát větší pravděpodobnost rozvodu – už to zkrátka není to, co bývalo. A bude ještě hůř. Nebo ne? Co nás čeká v budoucnosti, co se týče vztahů, když v partnerství na celý život věří už jen 28 % nezadaných?

Láska až za hrob už je nejspíš minulostí. Na druhou stranu jsou to – možná překvapivě – mladí lidé pod 30 let, kteří si uchovávají optimismus a věří, že by jim to mohlo vyjít. Více než skeptické jsou naopak ženy nad padesát let. Což zas není překvapivé vůbec.

„JÁ“ A „MY“

Počet uzavřených manželství klesá, zatímco počet partnerů za život stoupá. A taky oddělených domácností, o rozvodech nemluvě. „Vztahy na celý život se možná stanou minulostí, v budoucnu bude naprosto běžné mít několik krátkodobějších vztahů,“ říká německá psycholožka Wiebke Neberich. Naše partnerské vztahy se mění.

Je to logické, zrcadlí změny ve společnosti, to znamená v základních hodnotách, postojích a prioritách každého z nás. Toužíme po partnerském vztahu, ale zároveň nechceme přijít o svou svobodu a možnost naplňovat vlastní cíle. Zkrátka chceme si žít podle svého.

Tak zákonitě vzniká konflikt. A je natolik silný, že 26 % lidí by sice rádo žilo v páru – ale odděleně. Právě zachování osobní svobody uvedla jako důvod takřka polovina dotázaných. „Kvůli komplexnějším individuálním potřebám narůstá tlak na vztah, a není překvapením, že se čím dál více párů obrací na odbornou párovou terapii,“ říká doktorka Neberich.

SMUTNÁ VIZE

Důraz na individualitu vnímají už děti, rodičům na ně mnohdy nezbývá dost energie. Samy pak vyrůstají s potřebou postavit se předčasně na vlastní nohy, což má spoustu negativních dopadů, mimo jiné právě například neochotu investovat do partnerských vztahů. Dnešní rodina s tím, co poskytuje, se ve srovnání se samostatným životem třicátníků a čtyřicátníků jeví vskutku nevýhodně.

Vztah totiž vyžaduje značnou investici časovou, emocionální i finanční. „Současné vztahy představují svobodné, emancipované společenství,“ říká rakouský psycholog Reinhold Popp. Ale svoboda, to je taky zodpovědnost. A té se nám jaksi mnohdy nedostává.

V politice, na silnici – a v manželství jakbysmet. Vize budoucnosti, v níž lidé pendlují mezi prací a domovem, kde na ně nikdo nečeká, vztahy se hroutí a mezilidská komunikace se omezuje na virtuální konverzace s přáteli přes sociální sítě, je každopádně dost smutná.