Tajemství z ordinace: Co chtějí muži u sexuoložky?

Láska a vztahy 9. ledna 2020

To je jednoduché. Jestli jsou jejich rozměry v pořádku, jak zaručit erekci a jak si to líp užít. Sexuoložka Laura Janáčková prozrazuje tři typické dotazy ze své ordinace.

1. Je mi 42 let a mé nové přítelkyni o tři roky více. Problém tkví v tom, že když si dáme delší předehru, nabažím se jí tak, že se mi penis hned postaví. To by bylo v pořádku, ale pak se mi už nepodaří udržet přirození v pozoru tak dlouho, jak bych potřeboval. Mám snad začít brát něco na potenci?

Při dlouhé předehře se někteří muži mohou setkat s problémy s erekcí. Nejčastějším problémem je, že se vzruší, a během péče o ženu v době před souloží, kdy se soustředí na její uspokojení, ztrácejí pevnost penisu. Ta se ale při následném ženině laskání navrací. Často tedy postačí krátká stimulace ze strany ženy. Dalším problémem, se kterým se může muž setkat, je předčasná ejakulace. Dlouhá předehra muže natolik vzruší, že u něj dojde k ejakulaci buď ještě před samotnou souloží, či krátce po proniknutí penisu do pochvy.

Muži se však mohou setkat i s nedostatečnou erekcí či její rychlou ztrátou. V těchto případech je vhodné vyhledat lékaře, protože poruchy erekce mohou být spojené i s jinými zdravotními problémy, jako jsou například vysoký krevní tlak, vysoká hladina tuků, srdeční problémy, neurologické poruchy a podobně. V dnešní době existuje účinná léčba pro muže, která ho opět navrátí do normálního sexuálního života. Tyto léky jsou však na lékařský předpis.

2. Jsem několik měsíců vdovec a nedávno jsem se seznámil s příjemnou ženou. Bohužel při našem prvním milování jsem nebyl schopen soulože, protože se mi nepostavil penis. Přítelkyně říkala, že tuto situaci ještě nikdy nezažila, a já se cítil hrozně. Teď mám strach z našeho dalšího setkání, aby se celá situace neopakovala.

Vaše nová partnerka měla asi opravdu v životě štěstí, když se u žádného ze svých bývalých partnerů nesetkala s poruchou erekce. S tímto problémem se totiž během života setká skoro každý muž. Důvody erektilní dysfunkce můžeme najít ve zdravotním stavu muže i v jeho psychice. Ve vašem případě se domnívám, že důvod vašeho selhání byl psychický. S novou partnerkou muži často kladou velký důraz na výkon. Prostě se chtějí předvést a být úžasní. Zaměřenost na sebe (myšlenka na to, zda je již penis dostatečně tvrdý) pak vede k snížení vzrušení a erekce se nedostaví.

Nedělejte si žádné starosti a příště se zaměřte spíše na nekoitální aktivity. Když se ujistíte, že vaši partnerku dokážete uspokojit i bez soulože, sníží se i váš psychický tlak na fyzický výkon. Druhým možným důvodem selhání může být váš zdravotní stav. Vysoký krevní tlak, zvýšená hladina tuků či jiný problém. Doporučovala bych vám tedy preventivní zdravotní prohlídku u praktického lékaře. V případě přetrvávajících problémů by bylo také dobré vyhledat odbornou pomoc sexuologa či specializovaného urologa.

3. Jak mám naznačit přítelkyni, že nemá při sexu jenom ležet a skoro nic nedělat? Všechno nechává na mně. Miluji ji, ale cítím, že při její neaktivitě mě to s ní v posteli přestává bavit. Vím, že mě miluje, ale jak sama říká, neví, co se mi líbí, a tak raději nedělá nic, aby něco nepokazila.

Mluvte se svou přítelkyní o sexu. Muži jsou vizuálně vzrušiví a jsou to také oni, kdo právě kvůli tomu daleko více než ženy vyhledávají různé sexuální aktivity, touží po změně a nových podnětech. Řešení vaší situace je v komunikaci s partnerkou. Mluvte o vašich sexuálních fantaziích, o tom, co si přejete a co vás vzrušuje. Zajímejte se i o její představy a přání. Muže nejvíce vzrušuje orgasmus ženy. Je proto důležité vědět, jak ho vaše partnerka dosahuje. Někdy se totiž stává, že přílišná aktivita ženy jí při souloži brání v tom, aby si sex užila.

Žena se totiž v těchto případech více věnuje právě technice a tomu, jak při ní vypadá, na úkor vlastního soustředění na prožitek jako takový. Není neobvyklé, že si ženy daleko více užijí sexuálních hrátek, když je aktivní muž, a ony se mohou soustředit jen samy na sebe. Kreativita a aktivita je ženám bližší spíše ve fázi svádění a flirtování. Vzhledem k tomu, že ženy jsou auditivně vzrušivé, komunikace o sexu a milování může u nich vzbudit touhu po společných sexuálních zkušenostech a nových zážitcích.