Pozná zkušená "ženská v letech" pana Pravého?

Láska a vztahy 5. prosince 2019

Možná jste toho Pravého ještě nenašla a možná už jste jednoho měla, ale nějak z vašeho života vymizel. Než si začnete hledat nového Pravého, zrekapitulujte si radši pravidla.

Když vás polije slastný pocit zamilování, jste ztracená. Svět dostává obrysy velkého srdce a všude jako by se sypaly náruče růžových poupátek. „Málem mě vyhodili z práce,“ říká pětačtyřicetiletá Jarmila, která pět let po rozvodu potkala svého současného přítele.

„Teď je mi jasné, že jsem vyváděla jako trdlo, a co se snese u šestnáctky, vypadá u ženské v letech úplně jinak. Ani se nedivím, že jsem málem přišla o místo - byla jsem schopná s miláčkem obědvat místo půl hodiny taky hodiny dvě.“ Naštěstí měli v Jarmilině firmě pochopení, navíc průšvih neudělala. A ještě jedno štěstí měla. I po opadnutí růžového období je její Pepa prima chlap. Většina žen má totiž nešťastnou vlastnost: své partnery si idealizují, a navíc u nich hledají vlastnosti, které se pro praktický život nedají použít. Odpovězte si u nového adepta na tyto otázky.

1. Víte, co oba od vašeho vztahu čekáte?

Zamilovanost je krásná a nic se jí nevyrovná. Jenomže pomine - a co dál? Víte alespoň přibližně, jaký by měl být váš vztah za půl roku, za rok, za dva? Pokuste se nalézt realistickou chvilku a podívejte se na vás dva jakoby očima někoho třetího. Je to pro vás nezávazný vztah, láska na celý život, nebo jen vítané rozptýlení? A jak to vidí on? Není nic srdceryvnějšího než vzájemné nepochopení právě v této věci.

2. Je vám trochu podobný?

Možná se vám to zdá směšné, ale mají-li spolu dva lidé vycházet celý život, nebo alespoň jeho podstatnou část, musí se jeden druhému trochu podobat. Vaše srdce dobře pozná, že ten druhý věří podobným věcem jako vy, podobné mu vadí, dívá se na svět stejnýma očima. Ale pozor, když se podobáte jeden druhému až moc, začne to brzy jednoho nudit. Takže - měli byste si být trochu podobní a trochu se doplňovat.

3. Jste stejná "cenová skupina"?

I když se to nezdá být ani trochu romantické a možná dokonce příliš věcné, je to prostě tak - každý máme svou cenu. Jistě, láska je čistá, nesobecká, starostlivá... To všechno je pravda, jenomže až dávno potom, co odezní první zamilovanost. Zdá se vám to divné? Ale vůbec ne! Všechny tyto ušlechtilé atributy se prostě dostavují až později, zpočátku jde totiž jen o to, jakou cenu jeden pro druhého máte. Kým si jste navzájem? Co dáváte a co dostáváte? Jste hezká a chytrá? Pak vás asi nebude moc zajímat zkrachovalé individuum, které stále jen vykládá, co všechno dokáže, až... Jestliže chceme navázat dlouhodobý vztah, jsme zištní, a to je dobře.

4. Co o něm říkají vaši přátelé a příbuzní?

Na štiplavé a pochybovačné poznámky není nikdo zamilovaný zvědavý, protože jsou to beztak jen projevy závisti. Nicméně - když všichni kolem vás vidí ve vašem vztahu něco divného, něco, co vy nevidíte, stojí za to alespoň trochu přemýšlet. Zvláštní pozor si dejte v situacích, které popisují body číslo pět a šest. Pokud právě to jsou sporné body, které vaši přátelé vidí jinak než vy, měl by se vám v hlavě rozeznít varovný signál.

5. Cítíte se vedle něj okouzlující?

O to nám přece jde, že? Nicméně si musíte dát trochu pozor! Můžete se sice cítit krásná proto, že on si to opravdu myslí, ale současně může jít i o dovedně namíchaný koktejl komplimentů servírovaný protřelým svůdníkem. Zkušený muž ví, že existují šikovná slovní pohlazení a jiné laskominky, kterými dosáhne toho, aby se jeho kořist cítila výjimečně: „Jsi skvělá. Jsi jiná. Jsi úžasná!“ A protože na to přišel, milujete ho... Vaše hodnota ale nezávisí na tom, že si on něco myslí. Vy jste skvělá i bez něj! Takže na jeho lichotkách nemusíte být závislá.

6. Ochrání vás před zlým světem?

Každá z nás touží po bezpečí, klidu a ochraně někoho velkého, mocného a silného. Někoho, kdo nás zachrání před zlým světem. Může se stát, že nám začne imponovat muž, který na sebe bere odpovědnost za nás za oba, a to postupně ve všem. Může to začít sladkým a vábivým: „Přece by ses tím netrápila, nech to na mně...,“ a může to skutečně znamenat, že je vedle vás konečně chlap. Ale může to být také pozvolný začátek nehezké manipulace, která končívá slovy: „Nikam nepůjdeš, stejně ničemu nerozumíš a jsi úplně nemožná, beze mě bys chcípla hlady.“

7. Umí se o sebe postarat?

Zpočátku to může být roztomilé, když váš miláček vypadá v kuchyni bezradně, připaluje polévku ze sáčku, opaří se při vaření čaje nebo se řízne při krájení chleba. Ale pozor, aby se z vás nestala služka. Jestliže je vaším životním cílem pečovat o muže s láskou tak, aby se nemusel doma ničeho ani dotknout, potom se do takového vztahu vrhněte po hlavě a radostně. V opačném případě zkuste otestovat, co za tou "roztomilou" nešikovností vězí.

8. Jak se chová k ostatním lidem?

Slova "Mám na světě jenom tebe", šeptaná za letní noci do ouška, jsou nesmírně erotická a vábivá. Ráno se ale začněte zajímat o to, jestli jsou takové řeči pravdivé. Jak se váš miláček chová ke svým rodičům, známým nebo dětem? Jak vychází s kolegy a kolik má přátel? Kdybyste totiž byla pro něj skutečně ta jedna jediná na celém širém světě, nic dobrého vám to nepřinese. Jak dlouho mu asi bude trvat, než vás zařadí mezi nepřátele, kteří ho nechápou?

9. Jak mluví o své bývalé?

„Teda takový buchty jako ty moje bývalá nikdy neudělala!“ Jestli vás hřeje, že jste ve srovnání obstála, pak si rychle sundejte závoj z očí a dobře sledujte, jak často váš miláček o nějaké své bývalé mluví a v jakých souvislostech. Může se totiž docela dobře stát, že jednou uslyšíte: „Ale moje bývalá do těch koláčů dávala mák a byly mnohem lepší.“ A také si pamatujte, že muž, který není dostatečně velkorysý k chybám a nedostatkům své předchozí partnerky, bude jen těžko velkorysý k těm vašim.

10. Baví ho jeho práce?

Má na vás stále dost času, nikdy nikam nepospíchá, nemluví o své práci, o svých koníčcích, ale napjatě vám naslouchá a ochotně posedí i s vašimi přítelkyněmi. Muž ideál! Kde je takový? Sem s ním! Pozor - než se předčasně zaradujete, pomyslete na to, že muž, který není blázen do své práce a nemá žádného "šíleného" koníčka, může být časem dost nudný.