5 důkazů, že vás miluje (i když to neříká)

Láska a vztahy 14. listopadu 2017

Ráda byste od něj ta dvě slova slyšela. Jenže muži s touhle větičkou šetří. Existují ale pádné důkazy, že vás miluje, i když to nevysloví. Tady jsou...

Ono totiž nemáte nic jistého, ani když z vašeho partnera magická věta „Miluji tě“ vypadne. Podle americké studie provedené na Massachusetts Institute of Technology mají totiž muži k vyslovení takového závažného vyznání většinou naprosto jasné pohnutky.

Oni moc dobře vědí, jak se nám rozechvějí kolena! Proto je často použijí v první fázi vztahu, ještě před začátkem společného sexuálního života. (Zajímavé, protože podle odborníků ženy říkají „Miluji tě“ v pokročilejší fázi vztahu.)

Jestliže tedy chcete důkazy o skutečné lásce, musíte je hledat podle psychologů jinde.

Velmi pravděpodobně vás miluje, když...

...touží po vaší BLÍZKOSTI

Vědci spočítali, že zamilovaný člověk bezděky vyhledá dotek svého partnera až několiksetkrát(!) denně. Platí to i pro podvědomé reakce ve spánku.

Schválně pozorujte, jak se k vám partner chová během víkendu, jestli se vás dotýká při běžných činnostech, jako třeba když jeden druhému něco podáváte. Hodně o vašem vztahu také vypoví společně strávené noci - tentokrát nemyslíme pouze na sex, ale také na polohu, ve které spíte. Například poloha „lžička“, kdy vás partner ochranitelsky objímá zezadu, je typická pro zamilované muže.

...říká „MY“

Přestat hovořit a myslet v úrovni „já“ a přesunout se do úrovně „my“ není pro muže úplně snadné. Jakmile však začne říkat věty typu: „Až tahle lednička doslouží, měli bychom si vybrat nějaký jiný typ“ nebo „Příští rok to s dovolenou nesmíme podcenit, v těch „lástech“ se nedalo nic pořádného najít“ - znamená to, že je srozuměn s tím, že žije ve dvojici a počítá s vámi i nadále.

...si vás pustil DO ŽIVOTA

Jasným znamením, že to s vámi myslí vážně, je chvíle, kdy vám otevře dveře svého „vlčího doupěte“ a pozve vás dál. Kdy dovolí své matce, aby vás podrobila křížovému výslechu u bábovky, a pochlubí se s vámi přátelům. To všechno svědčí pro fakt, že vás nechá sdílet svůj život a má společné plány do budoucna.

Totéž platí i pro momenty, ze kterých vyplývá, že jste jeho nejbližší bytostí. Zatelefonoval vám jako první, když ho povýšili (propustili), zklamal ho kamarád, konečně sehnal tu správnou součástku na motorku...? Pak je zamilovaný.

...vám ODPUSTIL

Za poslední půlrok jste: Vyhodila jeho džísku z dospívání do popelnice v „mylném“ dojmu, že už se nebude k ničemu hodit. Při parkování jste mu poškrábala milované, opečovávané vozidlo. Utopila jste mu mobil se všemi důležitými kontakty. Ujely vám nervy a řekla jste, že se nedivíte, že je takový, když ho vychovávala jeho matka. Vyhodila jste opakovaně pojistky fénem při finále Ligy mistrů...

Pořád s vámi bydlí? Miluje vás.

...neutekl V KRIZI

Dokud nepřijdou první trable, nemáte jistotu, s kým žijete. Jestliže ale partner po vašem boku překonal i chvíle těžkostí, kdy musel ustoupit ze svých stanovisek, hledat kompromis, vyřešit rozdílné názory na určitou věc, slevit z představ, nebo dokonce změnit vlastní plány (například odvolal plánovanou pánskou jízdu, když jste dostala příšernou chřipku)... Pak to jasně svědčí o jeho citech a nemusí ani říkat: „Miluji tě“, ani nosit kytky.

Proč to neříkají?

  • Vyjádřit city není pro muže snadné jako pro ženy, jelikož mají méně výkonné spojení mezi citovým a řečovým centrem v mozku.
  • Muži přesto začnou pomýšlet na větu „Miluji tě“ o celých 40 dnů dříve než ženy! Často ji pak ale vysloví ve chvíli, kdy se to od nich „očekává“, nebo z nich vypadne jako reakce na euforickou událost, například těsně po orgasmu, úspěchu v práci, vypjatém sportovním výkonu.
  • Mnohým mužům věta „Miluji tě!“ připadá vhodná spíše pro puberťáky, a tak se jí vyhýbají.