Dneska ne, miláčku...

Láska a vztahy 26. června 2020

Všude se píše o tom, jak být svůdná, aby po vás muž sexuálně toužil. Jenže co když máte opačný problém - do milování se nechce vám?

Jasně, jsou ženy, kterým sex nic neříká, nebo si při něm nic příjemného neužijí, a tak ho nevyhledávají. Jsou i takové, které se ho přímo děsí, protože při sexu třeba někdy něco zlého prožily.

Jenže mezi ty vy nepatříte. Dokonce jste dřív mívala milování ráda, sama k němu vyzývala a opravdu si ho užívala...


Co se to s vámi teď tedy děje, že nemáte o sex zájem? Kde může být problém?

V nemoci

Příčinou nezájmu o sex může být celá řada nemocí, které vás ani nenapadne podezřívat. Když máte angínu, možná si chcete zpestřit poležení v posteli nějakými radovánkami, ale třeba hormonální porucha činnosti nadledvin nebo štítné žlázy působí jako studená sprcha. Zájem o milování snižují i všechny vleklé choroby, cukrovka nebo nádory.

Co s tím?

Pokud ještě nejste léčená, zajděte si k lékaři na důkladnou prohlídku, a to především vašeho hormonálního stavu. Pokud už léčená jste, nestyďte se říct, že máte i sexuální potíže.

V léčbě

Některá léčiva sice pomáhají, řekněme od potíží s krevním tlakem nebo migrény, ale zároveň vám ruší libido, tedy česky řečeno „sexuální žádostivost“.

Co s tím?

Řekněte lékaři, který vám lék předepsal, že pilulka sice účinně léčí původní problém, ale v jiné oblasti vám kvalitu života naopak snižuje. Současná medicína má na výběr hodně léků, takže byste měla vyzkoušet jiné.

V bolesti

Pokud pokaždé, když se milujete, cítíte bolest, není divu, že se vám do toho nechce. Svědění a pálení může mít na svědomí vaginální infekce nebo nedostatečná vlhkost. Bolest ale třeba způsobila cysta.

Co s tím?

Pokud je příčina v malém zvlhčení, nestyďte se a v lékárně si kupte speciální gel. V případě, že cítíte bolest, navštivte gynekologa. Ten může objevit a řešit příčinu.

V depresi

Ztráta sexuální touhy je typickým příznakem deprese, té skutečné, chorobné. Možná si ještě ani neuvědomujete, že depresi pomalu propadáte, ale už prožíváte jeden z příznaků. K dalším patří třeba ztráta chuti k jídlu, nespavost, nebo naopak přílišná spavost.

Co s tím?

Jestli se díváte na svět přes černé brýle, nic vás nebaví a všechno pro vás ztrácí smysl, pak jste kandidát na terapii nebo léčbu.

Ve stresu

To je typický důvod moderních žen. Není divu - když ráno vedou děti do školky, pak běží do práce, z práce vyzvednout děti, mezi tím vyprat, uklidit, navařit... kdo by měl chuť na sex?

Co s tím?

Řekněte: „Miláčku, je toho na mě trošku moc. Jestli chceš, abych byla stejně vášnivá jako kdysi, musím mít míň starostí a povinností.“

V nadváze

Když máte nějaké to kilo navíc, asi se vám nechce natřásat nahá na polštářích. Ale kila navíc působí i fyzicky - jste těžší a unavenější, máte menší výdrž. Libido snižuje také jídelníček s převahou nezdravých tuků.

Co s tím?

Když máte navíc jen dvě tři kila, nehleďte na ně a klidně s manželem skotačte. Aspoň při tom hezky zhubnete. Jestli vás ale trápí nadváha větší, pak se do ní pusťte s vervou a třeba za pomoci rad z Vlasty.cz.

V nejistotě

Když si nejste tak úplně jistá, že tohle je chlap pro vás, nebo když vám zrovna dlouhodobě pije krev, asi s ním do postele vůbec nechcete. Muži si často neuvědomují, že ženy jsou křehké nádoby a nemohou se milovat, když se právě pohádaly. Také partnerova odtažitost v citovém sdílení může být velkou překážkou.

Co s tím?

Zvažte situaci. Možná je zralá na víkendový výlet bez dětí do romantického hotelu, možná na partnerskou terapii. A možná na jiného muže.

Ve strachu

Bojíte se, že otěhotníte? Pak není divu, že se nehrnete do sexuálních hrátek. Jestli nepoužíváte pořádnou antikoncepci, a přitom je vám jasné, že nemáte kde bydlet nebo další dítě neuživíte, tak si opravdu nemůžete nic užít.

Co s tím?

Snadná pomoc. Kupte kondomy nebo si nechte předepsat hormonální antikoncepci. Její moderní druhy ani nejsou ve formě pilulek - náplasti poslouží týdny, podkožní tyčinky roky.