Co se dá v roce 2012 vymyslet na čepici a šále?

Móda 13. listopadu 2012

Člověk by řekl, že u zimních doplňků jde hlavně o to, aby pořádně hřály. Ale i u nich se móda mění, a protože nestojí majlant, můžete si s nimi každý rok nově pohrát. Nabízíme trendy 2012-2013.

Klasické zimní pletené čepice si získaly oblibu až začátkem 20. století, zato klobouky píší svoji historii už od starověké Mezopotámie. Na území Čech se kloboučnictví začalo rozvíjet v 15. století a dámy si mohly vybrat z nepřeberného množství materiálů, od slámy po zaječí plsť, a klobouk si nechat rozmanitě ozdobit. Pravá dáma nemohla bez klobouku existovat, nosil se jako doplněk na nákupy i do společnosti.

Klasické zimní čepice tak, jak je známe dnes, vznikly kolem roku 1900 v USA. Vyráběly se z vlny nebo kožešiny, v průběhu 20. století se začaly šít i z fleecu a syntetických materiálů. Jejich hlavním účelem bylo udržet hlavu a uši v zimě v teple.

Byly určené mužům, zejména těm, kteří pracovali venku. Obliba čepic vzrostla kolem roku 1920 díky tomu, že je začali nosit studenti vysokých škol na zimní sporty. Takže to by byla historie, a co se tedy bude nosit letos?

Kov, kamínky a divočina

Na botách, páscích a kabelkách se letos objevují kovové cvočky. Chybět proto nebudou ani na zimních doplňcích, ať už v podobě lemování rukavic, nebo detailů na čepicích. Stejně tak se hojně objeví zdobení kamínky, malými štrasovými, ale i velkými, pestrobarevnými, které promění vaše rukavice nebo čepici v klenot.

Ústředními barvami budou podzimně-zimní tóny, tedy béžová, hnědá, šedá, černá a bílá. S těmi určitě nešlápnete vedle. Pokud milujete výrazné barvy, seženete doplňky také v červené, zelené a petrolejově modré. Z pastelových tónů vsaďte na starorůžovou a blankytně modrou.

Na výsluní se vrací zvířecí motivy – leopardí, zebří, žirafí, hadí. Pokud preferujete konzervativnější styl oblékání, a nemáte ráda dominantní zvířecí vzory, jsou pro vás tyto motivy na doplňcích ideální, protože působí decentně a pouze jemně oživují outfit.

šály 2

Také moderátorka Gábina Partyšová se na zimu důkladně vyzbrojuje. Loni řádila na sněžném skútru v pěkné smetanové ušance zdobené bambulemi a kožešinou.

foto:
šály 1

Modelka Andrea Verešová se proměnila v Červenou Karkulku. Červený bomber ladí se svetrem s norskými vzory, stylově k nim pasuje i kulich. Jen z Andreina odhaleného břicha jde zima.

foto:

Kožešina pravá i falešná

Hrubé pleteniny, třeba v podobě huňatých šál a čepic, určitě nebudou chybět ani v letošní kolekci. Pokud nemáte ráda šály, zkuste šátky nebo pletené nákrčníky, které získávají čím dál více na oblibě. Stylově vypadají také kožešinové límce, které se pěkně vyjímají na flaušových kabátech.

Ruce v teple udrží rukavice a návleky na ruce. Také pokrývky hlavy budou rozmanité. V nabídce módních značek se tradičně objeví pletené čepice a kulichy, ale také pletené a kožešinové ušanky, beranice a klobouky. Pokud se vám čapky nelíbí nebo vám nesluší, zkuste čelenku nebo klapky na uši.

Zima nemusí být nutně jen šedá a pochmurná. Pojměte ji vesele, barevně a stylově, a možná se tak stane vaším nejoblíbenějším ročním obdobím.