K podzimní depce se hodí jen šedá a hnědá? Ani náhodou!

Móda 5. listopadu 2012

Nepodléhejte panice, že veselá móda má na pár měsíců utrum. Není důvod. Podzim přímo vybízí k oživení šatníku právě pomocí barev. Dejte vale temným tónům a nakráčejte do ulic zvesela v oranžových, modrých a fialových kreacích.

Znám hodně lidí, kteří podzim doslova nesnesou. Vlezlé vlhko, občasný déšť, drsné změny teplot coby příprava na zimu. Ženy řeší, že nemají co na sebe (ale to řeší stále, jen těch vrstev je zapotřebí poněkud víc, takže se to prodraží). Muže do našich sloupků o módě záměrně nezahrnuji.

Aspoň budete vidět

Přitom podzim není zdaleka tak ponurý. Jen se rozhlédněte. Těch barev, které nám příroda sama nabízí… A my na ni kašleme.

Protože jak jinak si vysvětlit, že si podzim (a následně i zimu) malujeme do šeda. Ale když nás zima začne dobíhat, proč nezazářit alespoň navenek.

Když se rozhlédnete po obchodech (a prohlédnete si naši fotogalerii), dlouhodobé klišé, že šedá, hnědá a černá podzimu a zimě vládne, už dávno neplatí.

Rozsviťte podzim

Projmuté kabátky a pletené doplňky tón v tónu letí. A bambule nás baví už od loňska. Tyhle střapaté obzvlášť...

zdroj: Dům Módy
Rozsviťte podzim - modrá

Nadčasový kabátek se stojáčkem a pelerínou získal na exkluzivitě nejen použitým materiálem, ale i překrásnou barvou. Stylové.

zdroj: Dům Módy

Fialová: jak ji snášíte?

Fialové tóny přecházející přes fuchsiovou do tmavší růžové nehrají do noty každé z nás. Jde o nestandardní barvy, které mají své zarputilé fanynky i zapřisáhlé odpůrkyně. Jejich výhodou je právě ona zvláštnost. Pokud zkombinujete tyhle tóny s některou z dalších „studených“ barev, můžete být výsledkem nadšena.

Takže pokud jste přesvědčená o tom, že takhle fakt ne, jen tak cvičně zkombinujte základ ve vaší oblíbené temně modré, černé, ocelově šedé, petrolejové nebo lahvově zelené s fialkovou, fuchsiovou nebo tmavě růžovou a možná změníte názor. Je to jen na vás.

Rozsviťte podzim - fialová

Jednoduchý volný svetr skryje drobné faldíky na břiše, a i kdybyste nic maskovat nepotřebovala, volným střihem nic nezkazíte. Sluší boubelkám stejně jako ultraštíhlým gazelám.

zdroj: Takko Fashion
Rozsviťte podzim - fialová

Názorný příklad toho, že fialové se nemusí bát brunetky ani blondýnky. A barevné vlasy? Ty sice patří spíše k rebelskému mládí, ale jako doplněk k usedlejšímu modelu krátkodobě zafungují.

zdroj: Takko Fashion

Modrá je fakt dobrá

Že je modrá dobrá? Tak tahle dnes už otřepaná fráze Ondřeje Hejmy se vžila do podvědomí všech. Je to pravda, ale dobrá je i červená, žlutá nebo tyrkysová. Takže jinak. Modrá je nadčasová. Modrá je elegantní. Modrá je luxusní. A modrá je podle průzkumů nejoblíbenější barvou obecně.

Podle Estetického centra společnosti AkzoNobel, které vychází ze studie značky Dulux, specialisty na barvy, je barvou nadcházejícího roku 2013 královská, umírněná a hluboká modř. Působí jako zklidňující obklad a do našich hektických životů přináší neobyčejný klid a pohodu. Je to barva duchovní čistoty, zklidňující, uvolňující a inspirující.

Modrá má dokonce takovou sílu, že si v rámci jednoho outfitu můžete pohrávat s jejími odstíny a výsledek bývá zpravidla dokonalý. Tóny se netlučou, naopak tvoří více než zajímavý soulad. Modrá je univerzální, protože sluší blondýnkám, tmavovláskám i zrzkám bez rozdílu. A vypadá dobře v kombinaci téměř se všemi barvami.

Rozsviťte podzim - modrá

Sportovní sukýnka s lampasem je docela vtipná. Pokud k ní obujete kotníkové semišky na jehle a na hlavu narazíte plstěnou hučku, nikdo vás nepřehlédne, tím si buďte jistá.

zdroj: Fashion Planet
Rozsviťte podzim - modrá

Pončo s třásněmi a holínky? A proč by ne? Vyhrajte si s hadříky podle libosti, dneska je dovoleno téměř vše.

zdroj: Fashion Planet

Letos budete obzvlášť trendy, když si k ní pořídíte doplňky v přírodních tónech od béžové přes nazrzlou až po tradiční hnědou. Světle šedá, lahvově zelená nebo temně vínová bude také dobrou volbou. A zase platí staré osvědčené pravidlo: vyzkoušejte i kombinace na první pohled nemožné, jednotlivé kousky na věšáku mohou vypadat neslučitelně, ale když si věci navrstvíte přímo na těle, můžete být mile překvapena.

Rozsviťte podzim - oranžová

Volné pleteniny s výraznými barevnými akcenty signalizují, že i zachumlaná od hlavy až k patě můžete zářit. A taky vám to může sakra slušet!

zdroj: Steilmann

A ještě optimismus z oranžové

Oranžová svítí. Hranice mezi jasnou okrovou, pískovou, oranžovou nejsou pevně dané. Ale právě oranžová barva k podzimu patří, protože je jí v přírodě všude plno. Září jako sluníčko a posledních pár sezon hraje prim.

Rozsviťte podzim - oranžová

Šmrnc nemají jen Pařížanky, ale i dámy z Londýna. Vesty s beránkem jsou opět na scéně, stejně jako manšestrové minisukně.

zdroj: Takko Fashion

Je pravda, že stejně jako fialová nesluší každému. Mívají s ní problém blondýnky s porcelánovou pletí, ale přírodním typům sedí znamenitě. Bude vám slušet v kombinaci s hnědou, žlutou, skořicovou a zelenou, ale nemusíte se bránit ani kontrastnímu pojetí.

V loňské sezoně zazářily některé hvězdy showbyznysu, když na červený koberec vyšly v růžovo-oranžových šatech. Tahle varianta však žádá dostatek odvahy a také jistou soudnost v souvislosti s proporcemi. Mohou si ji dovolit sebevědomé dámy s dokonalou vizáží, které unesou, často i negativní reakci okolí. Pokud tedy nechcete vyloženě šokovat, držte se přírodních tónů a oranžovou barvou signalizujte: Já prostě jenom zářím…