Jak na ploché bříško? Kamuflujte!

Jak maskovat břicho Terezie a Lucie
Terezie a Lucie
Móda 20. března 2012

Nejste zrovna prototypem vyrýsované sportovkyně a „pekáč buchet“ u vás můžeme hledat opravdu leda v troubě? Zasvětíme vás do maskovacího umění stylistů.

Pyšníte se plnoštíhlou ženskou siluetou a půvabnými kypřejšími tvary? Pak se vám bude hodit naše úžasná, ucelená řada módních fíglů, které pomohou chytře skrýt faldíky na břiše. A zvednou vám náladu!

KDYŽ JSTE VYROSTLA MÁLO

Sympatická kosmetička a vizážistka Lucie Karlíková, máma dvou dospělých dětí, nedávno rozšířila řady žen, které s grácií oslavily čtyřicítku a cítí se (a také vypadají) naprosto báječně. Je menší, plnoštíhlá a hodně sportuje, ale ani ona nemá vyloženě ploché bříško jako v době, kdy ji zdobilo sladkých „náct“ a štíhlá pevná figura pro ni byla naprostou samozřejmostí.

Na příkladu Lucky můžeme skvěle demonstrovat, jak si poradit s výběrem oblečení, aby dalo vyniknout přitažlivým ženským křivkám a skrylo to, co netřeba vystavovat.

Co funguje?

Třeba kontrastní barevná kombinace sukně a halenky. Tmavý spodní díl totiž opticky ubere pár kilo právě v krizové střední oblasti a světlý živůtek (tentokrát s podélným lemem pro užší siluetu) odvede pozornost k partiím, na kterých spočine oko nejednoho muže. Sukni proto vybírejte v tmavších odstínech hnědé, šedé, modré a černé, halenku pak čistě bílou nebo krémovou.

Můžete se ale odvázat i v případě sytých barev. Přes elegantní šaty s potiskem si klidně oblečte projmutý meruňkový trenčkot. Ale nezapomeňte na vyšší podpatky!

Zeštíhlit siluetu na jinak volnějším modelu pomůže tenký pásek, který vtipně předělí figuru a opticky zúží pas.

A kde je psáno, že mix potisků patří pouze mladým dívkám s mírami modelek? I dámě středního věku budou slušet kvítky a puntíky, jen je nutné zaměřit se na střih: Blůza s nabíraným spodním rantlem skryje vše potřebné a lehce projmuté sáčko dodá postavě tvar přesýpacích hodin. Jak jednoduché!

KDYŽ JSTE VYROSTLA HODNĚ

Designérka šperků Terezie Tunková je vysoká, plnoštíhlá a patřičně sebevědomá žena, která umí svoje ženské proporce dokonale prodat. My jsme si ji pro focení vybrali právě proto, že je ženská „krev a mlíko“. Ráda se obléká, cit pro styl souvisí i s jejím největším koníčkem - výrobou origami šperků.

Ztepilým dámám, jako je Terezie, teď ukážeme, jak šikovně zamaskovat lehce vystouplé bříško.

Co funguje?

Skvěle se bude vyjímat kombinace vzorované tuniky a sportovní džínové minisukně v délce dlaň nad kolena. Ale protože by tunika sama o sobě působila poněkud monstrózně, předělte trup aspoň páskem, a to nejlépe těsně pod prsy. Získáte tak dojem dlouhých nohou a žensky krásně tvarovaného hrudníku.

I dámy velikosti XL mohou nosit příčné proužky. A dokonce s patřičným šmrncem! Přes pruhované tričko oblékněte projmuté sáčko tmavší barvy, které zúží siluetu. I barevně odlišený a hlavně široký pruh v oblasti pasu sehraje maskovací roli a zvýrazní váš pas.

Pokud milujete džíny, noste jedině tmavé, klasické, bez zbytečných příkras, ideálně rovného střihu nebo s jen velmi mírně se rozšiřujícími nohavicemi.

A nebraňte se sytým barvám, které vás rozzáří! Pokud máte nějaké to kilo navíc, opět si pohrajte s vrstvením. Červené šaty stoprocentně vyniknou v kombinaci se světlým sáčkem, které má zapínání na jeden knoflík a dokáže skrýt případné nedostatky v oblasti břicha, které by v samotných šatech moc vynikly. Atraktivní brož jen podtrhuje celkový veselý dojem a dodává modelu svěží ráz.