Spodní prádlo pro bujné tvary

Jak si vybrat spodní prádlo: Větší prsa Foceno na čtenářkách Vlasty
Spodní prádlo, Charme, 779 Kč; náramek, 129 Kč, prsten, 99 Kč, oboje H&M; boty, Guess, Leiser, 4490 Kč. Stylistka Žaneta Ilutanová, Triola: „Vybrala jsem pro čtenářky názornou ukázku toho, jak je důležité dbát u podprsenky na správnou velikost košů. Velká část žen si z různých důvodů záměrně vybírá menší košíčky. Na tomto snímku vidíte, jak nedostatečně hluboké košíčky zlehounka „přeřezávají“ prsa a vytvářejí tak dvojitý profil, který pod oblečením může vyvolávat diskuze. Kostice se zadírají do prsou v podpaží, nesměřují k podpažnímu důlku a snižují tak komfort nošení. Kdyby modelka zvolila větší košíčky, respektive správnou velikost, mohla by si vychutnat hebký komfort materiálu a pohodlnost vybraného střihu.“
Móda 13. dubna 2012

Oslovili jsme čtenářky Vlasty a Vlasty.cz, aby nám zapózovaly ve spodním prádle. To by mělo především skvěle padnout. Vždyť jde o naši druhou kůži!

Díky odvaze těchto půvabných dam, podpořené zdravým sebevědomím, vám přinášíme třídílný fotoseriál, který by vám měl pomoci při výběru té správné podprsenky a kalhotek přesně pro váš typ postavy.

Modely komentuje stylistka značky Triola Žaneta Ilutanová.

Půvab zkrocených vnad

A začínáme krásnou Markétou (48). Téhle štíhlé blondýnce s úzkými boky a velkým objemem hrudníku byste rozhodně netipli blížící se padesátku (to zní šíleně a v jejím případě naprosto nereálně). Markéta si je patřičně vědoma svých kvalit a je to vidět. Tím ovšem nemáme na mysli jen ty vnější. Má ráda jazyky, překládá z angličtiny a ruštiny a angličtinu i soukromě vyučuje. Života si prý užívá plnými doušky a nějaké stresy rozhodně neřeší. Snad proto celé focení prosmála.

Markétiny vnady asi nenechají řadu mužů chladnými. Právě bujné tvary si zaslouží profesionální přístup při výběru spodního prádla, obzvlášť pokud jde o podprsenku.

Jak si vybrat spodní prádlo: Větší prsa Foceno na čtenářkách Vlasty 2
zdroj: Vlasta.cz
Jak si vybrat spodní prádlo: Větší prsa Foceno na čtenářkách Vlasty
zdroj: Vlasta.cz

Co na to stylistka: „Podprsenka je konstruována pro velká ňadra - má vpředu pevné sedlo, vyšší obvod a širší ramínka, což pomáhá nést váhu prsou. Modelka mohla zvolit o trochu větší košíčky, aby kostice směřovala do středu podpažního důlku a podprsenka těsně přiléhala k hrudníku. Střih kalhotek je zvolen velmi dobře, „bokovky“ vypadají na štíhlých postavách sexy.“

Jak si vybrat spodní prádlo: Větší prsa Foceno na čtenářkách Vlasty
zdroj: Vlasta.cz
Jak si vybrat spodní prádlo: Větší prsa Foceno na čtenářkách Vlasty
zdroj: Vlasta.cz

Co na to stylistka: „Vybrala jsem pro čtenářky názornou ukázku toho, jak je důležité dbát u podprsenky na správnou velikost košů. Velká část žen si z různých důvodů záměrně vybírá menší košíčky. Na tomto snímku vidíte, jak nedostatečně hluboké košíčky zlehounka „přeřezávají“ prsa, a vytvářejí tak dvojitý profil, který pod oblečením může vyvolávat diskuze. Kostice se zadírají do prsou v podpaží, nesměřují k podpažnímu důlku, a snižují tak komfort nošení. Kdyby modelka zvolila větší košíčky, respektive správnou velikost, mohla by si vychutnat hebký komfort materiálu a pohodlnost vybraného střihu.“

Jak si vybrat spodní prádlo: Větší prsa Foceno na čtenářkách Vlasty 1
zdroj: Vlasta.cz
Jak si vybrat spodní prádlo: Větší prsa Foceno na čtenářkách Vlasty
zdroj: Vlasta.cz

Co na to stylistka: „Podprsenka, která velkým ňadrům perfektně sedí, má dostatečně hluboké koše a větší obvod. Ramínka disponují správnou šířkou a spodní obvod kopíruje linii těla. Střih kalhotek je také zvolen velmi dobře a romantický design modelce sluší a ubírá jí léta.“

Dělníci padali z lešení, řidiči naráželi do osvětlení

Na otázku, jestli měla v době dospívání nějaké komplexy, živelná Markéta odpovídá: „Od třinácti let jsem měla mindrák tak obří, jak obří byla moje prsa ve srovnání s těmi, kterými se pyšnily kamarádky. Dělníci padali z lešení, kopáči ve výkopech ničili potrubí a řidiči naráželi do pouličního osvětlení. Míra mojí nervozity ustupovala přímou úměrou s dospíváním.

Kolem sedmnácti let jsem si uvědomila, že není naprosto žádný důvod k mindrákům. Všichni na mě vždy koukali s obdivem nebo jistou stopou závisti. Od té doby svoje prsa považuju za přednost a hrdě je nosím.“

Nicméně podprsenky Markéta řešila celý život. Různě zmenšovala a zvětšovala jejich obvod, zkracovala a prodlužovala ramínka, ale nikdy jí pořádně neseděly. Až v posledních pěti šesti letech zaznamenala určitý posun v nabídce velikostí pro více vyvinuté ženy. „Možná to souvisí i s nárůstem plastických operací. Nabídka je široká a dokonce si můžu koupit velikost 70F i v jiném barevném provedení, než je bílá a černá. A protože barvy miluju, v mém šatníku najdete prádlo zlaté, růžové, tyrkysové nebo ohnivě rudé. Prostě mě to baví,“ směje se na celé kolo Markéta.

A v jakém prádle se na našem focení cítila nejlépe? „Nejvíc mě nadchlo červené prádlo od Trioly. Podprsenka i kalhotky mi skvěle padly, nic se nezařezávalo, prostě pohádka. Už teď vím, že si ho půjdu co nejdříve koupit.“

  • NA CO SI DÁT PŘI VÝBĚRU PODPRSENKY POZOR?

Problém: Volný obvod

Zadní díl se posouvá vzhůru a prsa zákonitě padají dolů nebo mohou i propadnout spodním okrajem.

Jak ho odhalíte v kabince: Při zkoušení podprsenky vzpažte. Obvod se nesmí v žádném místě posunout nahoru a prsa musí zůstat v podprsence na svém místě.

Řešení: Samozřejmě menší obvod. Pokud vám sedí košíček, sáhněte ale po velikosti s menším obvodem a větším košíčkem, aby se rozdíl vyrovnal.

Problém: Při předklonu nebo běhu prsa „vypadávají“ z košíčků

Jak ho odhalíte v kabince: Poskočte si, předkloňte se a zkontrolujte výsledek. Pokus opakujte i v přiléhavém tričku světlé barvy, všechny disproporce v něm vyplavou na povrch jasněji.

Řešení: Vyzkoušejte vyšší a uzavřenější tvar košíčku, nebo zvolte košíčky hlubší. Obvod zachovejte.

Problém: Podprsenka „přeřezává“ prsa

Jak ho odhalíte v kabince: Na prádlo oblečte přiléhavé tričko světlejší barvy, stoupněte si rovně a několikrát zakružte pažemi. Linie přechodu košíčků v prsa musí být zaoblená a plynulá (čtyři prsa jsou na jednu ženu moc :-)

Řešení: Zachovejte velikost obvodu a zvolte větší košíčky, nebo zkuste jiný tvar.