Granáty: Ryze české a moc hezké

Granátové šperky
Granát Turnov
Móda 8. dubna 2012

Naše národní bohatství nečítá pouze pivo, syrečky a utopence (nic proti chmelovému moku, buřtům v láku a jihočeskému zrajícímu).

Zadíváte se na umělecký předmět, zastaví se vám dech a řeknete si: „Ty ruce, aby pozlatil!“ Podobně někteří z nás vnímají granátové šperky, které se dají na první pohled velmi dobře rozeznat.

Snoubí se v nich tradiční umění „zlatých českých ručiček“ s českým národním drahokamem, kterým český granát bezpochyby je. Protože stejný ve světě nenajdete.

Granátové šperky

Granát Turnov

zdroj: Archiv firem
Granátové šperky

Granát Turnov

zdroj: Archiv firem

I Marie Terezie věděla

První historické záznamy o minerálu pyropu pochází z 5. - 6. století. Krvavě rudý drahokam označil termínem „český granát“ až v 17. století Bohuslav Balbín. O sto let později Marie Terezie razantně zakázala vývoz surových českých granátů ze země. Chtěla tak zachovat tento „poklad“ pro další pokolení. Tak nějak automaticky se český granát stává symbolem českého národního obrození.

Granátová horečka Do roku 1960 se granáty těžily naprosto jednoduše: do šachty byl spuštěn nebojácný horník, který kopal a kopal. Všechen materiál posílal rumpálem nad zem, kde ho další horníci třídili. Granátový písek se následně upravoval plavením a granát se ručně vybíral.

Dnes se granát těží pouze povrchově za pomoci speciální strojní linky. Materiál se pak třídí na úpravně takzvaným „mokrým procesem“, který vyplavuje minerály, a ty těžké se zachycují jako součást koncentrátu ve speciálních nádobách. Tak - a surový český granát je na světě!

Dalším průběhem zpracování vás nebudeme unavovat. Jako u každého tvůrčího procesu se samozřejmě velmi cení ruční práce, takže ručně broušené granáty mají mnohem vyšší hodnotu než ty opracované strojem.

Hotové kameny se osazují do stříbra, zlaceného stříbra a zlata a šperkaři z nich díky malým rozměrům vytváří různé ornamenty, které obklopují větší středový kámen. Šperky často navazují na svoji historickou tradici secesními vzory, ale k dostání jsou i moderní variace od současných designérů. Velmi zajímavá a unikátní je kombinace granátů s honosnými brilianty.

Pozor na záměnu

Při nákupu českých granátů buďte obezřetní. Zahraniční prodejci prodávají sice též granáty, ale jsou to vesměs almandiny, které by měly být podstatně levnější.

A jak je rozeznáte? Český granát je menší a má sytě červenou barvu, oproti tomu červená barva almandinu přechází do hnědého nebo fialového odstínu.

Vyžadujte po prodejci certifikát o původu. Pravost českého granátu je potvrzena puncovními značkami G (G1, G2).

Dobře zpracovaný a kvalitně obsazený šperk je umělecké dílo. A k tomu i projev úcty k obdarovávané osobě. Umí potěšit, uchovat vzpomínku na významný den nebo osobu a předává se jako klenot z generace na generaci. A jeho hodnota roste! Takže se vlastně jedná i o výhodnou investici.

Tip redakce

V současné době vlastní výsostné oprávnění těžit české granáty družstvo Granát Turnov. Drahé kameny se však těží v menších velikostech než dříve. Dnešní úlovky mají cca 3 mm, v dřívějších dobách bylo možné narazit i na kameny kolem 8 mm. Takže prohlédněte šperkovnice a tajné skříňky po prababičkách, je možné, že ani nevíte, jaké jmění skrývají. Cena velkých granátů totiž dramaticky stoupá!

Granátové šperky

Granát Turnov

zdroj: Archiv firem