Černobílý šach-mat

Móda 25. června 2012

Protiklady přitahují i proto, že mají mnoho společného. A neplatí to jen pro vztahy. Co nás tak láká na kontrastu černé a bílé a jak s ním zacházet?

Nikde není psáno, že se jedná o kombinaci, která sluší pouze starším dámám s vytříbeným vkusem a chladným přístupem k módním výstřelkům. Variace na téma černá versus bílá mohou být i velmi zábavné!

Stačí čerpat inspiraci třeba v pánském šatníku z počátku století. Takové polobotky a „psí dečky“, to byla absolutní bomba! Spousta módních návrhářů s tímto nestárnoucím motivem pracuje dodnes, a to právě v rámci dámského šatníku.

Černobílý šach-mat

Černá oživená bílou je super, ale léto svádí tento poměr obrátit - v horkém počasí proto nechte převládnout bílou.

zdroj: Archiv firem

Dramatická černá

Sexy, strohá, hříšná. Elegantní, střídmá, tajemná. To jsou výstižné přívlastky barvy, která (fyzikálně vzato) barvou vlastně ani není. Černá je zkrátka fascinující, ať už na kalhotovém kostýmu, pouzdrových šatech (Malé černé, nadčasové a univerzální), nebo okázalé plesové róbě.

Jemné nuance v rámci designu černého materiálu si s ní dokážou úžasně pohrát. Střídání matu a lesku, kůže a látky, flitrů a hrubých cvočků hraje prostě černé do noty. A s kterou barvou se černá léta skvěle doplňuje? Samozřejmě s bílou!

Panenská bílá Nesporné kvality bílé a také typy oblečení, kterému tahle barva-nebarva sluší, jsme vám přiblížili v článku Dejte bílému trendu šanci. Proto asi nemá smysl znovu opěvovat její ryzí čistotu a jemný půvab.

Navíc dokáže rozsvítit téměř každý outfit. No a právě ten černý je toho nesporným důkazem. Přesvědčte se v naší fotogalerii.

Jak nosit černou a bílou?

  • Pokud jedna z barev tvoří základ, ozvláštněte celistvou plochu jemným lemováním nebo prošíváním v doplňkové barvě. Eventuálně ji předělte všitým klínem nebo celým dílem v kontrastní barvě.
  • Černou a bílou můžete souměrně kombinovat v podobě podélných nebo příčných pruhů, výrazných dvoubarevných vzorů, pomocí barevného rozlišení předního a zadního dílu nebo živůtku a sukně.
  • Chcete vypomoci svým proporcím? Černobílá kombinace je vám k službám. Siluetu senzačně podtrhnou geometrické tvary, odlišně zabarvené klopy nebo podélné či šikmé lampasy.
  • Naprosto luxusně působí tahle dvojkombinace na doplňcích. Co třeba černé boty se zvýrazněnou bílou špičkou a k tomu jednobarevnou kabelku, abstraktní šperk a šátek tón v tónu?
  • Odvážnější dámy mohou šátek ovázat po francouzském stylu, doplnit o brýle s výraznými plastovými obroučkami a celé to podtrhnout malými černými šaty a lodičkami na jehlách.
  • Pokud máte pocit, že je pro vás kombinace black & white příliš usedlá, můžete přidat třeba jasně červený nebo sytě modrý akcent. Černá s bílou to v pohodě unesou a vaše kreace získá na atraktivitě.

Černobílý šach-mat
zdroj: Archiv firem
Černobílý šach-mat
zdroj: Archiv firem