Kopírujte zlatý věk Hollywoodu

Móda 29. června 2012

Ve 30. letech minulého století ženy a dívky vzdychaly nad krásou a pěstěností hollywoodských hvězd a chtěly se jim do puntíku podobat. My chceme taky!

Každé hollywoodské studio mělo vlastní kostýmové návrháře, jejichž úkolem bylo proměnit herečku z reálné ženy v bohyni stříbrného plátna. Dosahovali toho za vydatné pomoci speciálních korzetů, vycpávek a další spousty triků.

„My, módní návrháři, nemůžeme žít bez filmu o nic víc, než by film dokázal žít bez nás. Podporujeme navzájem své instinkty.“ Lucien Lelong

Jasně, dodnes kopírujeme krásky z plátna a červených koberců. Ale už s jistou dávkou rezervovanosti, neboť - co si budeme povídat - o pozlátku a photoshopech víme své.

Pojďme se vrátit do dob, kdy dech beroucí róby zamotaly hlavu nejednomu „žabci“, ale i zralé ženě z lidu. Vždyť některých typických prvků té doby využívají současné celebrity s úspěchem dodnes.

Silueta hvězdy

Žena 30. let 20. století disponovala úžasnými proporcemi. Alespoň naoko. Pokud jí přísné diety a tělocvik nepomohly k dokonalosti, zdůrazňovala nohy „až na zem“ pomocí zvlněných záhybů dlouhých sukní a kalhot. Prim hrála široká ramena, vosí pas a štíhlé boky.

Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Jane Fonda

Tenhle modýlek je pro Jane Fonda (72) typický. Nám může připadat, že mu již dávno, dávno odzvonilo, ale proti gustu herečky a nadšené propagátorky zdravého životního stylu nemůžeme nic namítat. Zůstává svá...

foto:
zdroj: Isifa.com
Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Zoe Saldana

Americká herečka Zoe Saldana (33) doslova ohromila fanoušky róbou, která využila prvku tzv. "honzíka" (vycpávka zadních partií z počátku minulého století). Každopádně hodně zajímavá kreace.

foto:
zdroj: Isifa.com

Zvýrazněná ramena

Vycpávky v ramenou šly často do extrémů. Ramínkové siluetě napomáhaly i motýlí, volánové a balonové rukávy, řasení a sámky. Šaty začínaly těsně u krku a končily u kotníků, večerní róby pak doslova vytíraly podlahu.

Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Rihanna

Nepřehlédnutelná zpěvačka Rihanna (34) nás pro tentokrát ohromila svatebními šaty nepopsatelného, nicméně dokonalého střihu. Náročné sklady a řasení nenechají oči v klidu.

foto:
zdroj: Isifa.com

Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Christina Hendricks

Herečka Christina Hendricks (37) evidentně zbožňuje Adamsovic famílii, jiné vysvětlení pro její zálibu v příliš afektovaných módních kreacích nenacházím. Ale inspirace Hollywoodem 30. let je i přesto patrná.

foto:
zdroj: Isifa.com

Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Sheryl Crow

Zpěvačka a textařka Sheryl Crow (50) coby "mořská panna" působí exoticky. Dlouhá vlečka ještě podtrhuje osobní kouzlo této osobité ženy. Na padesát opravdu nevypadá!

foto:
zdroj: Isifa.com

Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Jennifer Hawkins

Splývavé šaty modelky Jennifer Hawkins (28) mají zajímavě řešené ramenní vycpávky, které opticky rozšiřují její subtilní vršek. Tak koneckonců funguje i mosazný šperk.

foto:
zdroj: Isifa.com

Obnažená záda

Smyslné překvapení v podobě odhalených zad bylo naprostou bombou. Skoro to vypadalo, že šaty jsou určeny především pro pohled zezadu. Součástí večerních rób tak byly i plavky, jejichž strohý design ovlivňoval luxusní večerní modely.

Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Beth Behrs

Krásné křivky je nutné odhalit. V případě mladé herečky Beth Behrs (26) je to pro ostatní jenom dobře. Šaty ani tělo nemají chybu.

foto:
zdroj: Isifa.com
Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Adrienne Frantz

Sexy klasiku předvádí herečka a zpěvačka Adrienne Frantz (35), splývavé šaty jednoduchého střihu s extra dekoltem na zádech jsou skvostné.

foto:
zdroj: Isifa.com

Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Leighton Meester

Plavkový model s kolovou sukní je velmi typickým kouskem garderoby herečky Leighton Meester (26). V jednoduchosti je opravdu velká síla.

foto:
zdroj: Isifa.com
Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Arianne Zucker

I ryze romantická róba v podání herečky Arianne Zucker (38) může být zatraceně sexy, pokud nositelka odhalí labutí šíji a opálená záda.

foto:
zdroj: Isifa.com

Ramínka uvázaná za krkem

Šálový límec, těsný stojáček, rolák nebo vázačka kolem útlého krku - to byla dokonalost sama. Takové modely podporovaly právě zmiňovaný trend odhalených zad.

Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Elena Vesnina

Zářivá róba se zdobeným stojáčkem tenistce Eleně Vesnině (27) opravdu sluší, mládí má holt zelenou!

foto:
zdroj: Isifa.com
Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Carrie Ann Inaba

Herečka Carrie Ann Inaba (44) ozvláštnila jednoduchou antickou řízu v barvě moře zajímavým řetízkem kolem krku, který slouží jako ramínko za krk. Perfektní volba.

foto:
zdroj: Isifa.com
Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Carol Alt

Herečka Carol Alt (51) v sobě bývalou super modelku nezapře. Minimalistické pojetí a cit pro detail je jí vlastní. Úžasné...

foto:
zdroj: Isifa.com
Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Jenna Dewan-Tatum

Herečka a tanečnice Jenna Dewan-Tatum (32) sáhla po nadčasovém společenském overalu s jednoduchým vázáním za krk. A udělala dobře.

foto:
zdroj: Isifa.com

Šikmý střih sukně

Sukně se začaly opět prodlužovat. Na tvaru ženského pozadí to ale díky francouzské módní návrhářce Madeleine Vionnet neubralo. Zavedla totiž takzvaný „the bias cut“, tedy šikmý střih. A aby se v ultraúzkých sukních dalo vůbec chodit, mívaly rozparek nebo se od kolen rozšiřovaly pomocí plisování či všitých trojúhelníkových vsadek.

Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Melissa Claire Egan

Herečka Melissa Claire Egan (30) má nádherné křivky, které dokonale zvýraznila střihem šatů. Rozparek do půli stehen a extrémně hluboký dekolt si může dovolit málokdo.

foto:
zdroj: Isifa.com
Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Marcia Gay Harden

Marcia Gay Harden (53) zvolila sukni se šikmým střihem, který dokonale vytváří siluetu hvězdy. Zajímavé řasení v oblasti živůtku zakrývá vše nechtěné, a o to asi Marcii jde. Efektivní mimikry.

foto:
zdroj: Isifa.com

Nezbytné doplňky

Když filmová hvězda, tak s pelerínou, bolerkem nebo aspoň šálem nedbale přehozeným přes ramena! Na hlavě nosily dámy malé kloboučky šikmo „naražené“ přes oko nebo s tajemným závojíčkem.

Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Deborra-Lee Furness

Herečka a režisérka Deborra-Lee Furness (57) vypadá ve svém bolerku trochu jako pštros, ale originální nápad jí nelze upřít. I "zlatá třicátá" s pelerínami a bolerky pracovala, možná víc okázale než samotná Deborra.

foto:
zdroj: Isifa.com
Kopírujte zlatý věk Hollywoodu Rita Ora

Mladičká zpěvačka Rita Ora (21) překvapila všechny fanoušky sněhobílými šaty s pelerínkou a výrazným make-upem, které jí přidaly pár let. Podoba s ženou "vamp" o generaci starší je zjevná. Nebo vám nevytanula na mysli nestárnoucí Sharon Stone?

foto:
zdroj: Isifa.com

Prozkoumejte podrobněji svůj (možná už letitý) šatník. Třeba na nějaký ten model inspirovaný Hollywoodem narazíte a užasnete, jaký trendy a stylový kousek máte doma. A budete v něm za hvězdu – doslova.