Nosí slaměné vdovy slamáky?

Slamáky
<p>Tak tohle je klasika. Léto, moře, plavky a jednoduchý širák v přírodních tónech k sobě neodmyslitelně patří.</p>
Móda 17. srpna 2012

I když už za půlkou, léto je v plném proudu. Nasaďte o víkendu slamáček, slunce bude pražit na „plný pecky“. Nemáte? Hurá do obchodu na letní slevy!

Možná si řeknete, že přicházíme s křížkem po funuse. Poutat na slamáky v polovině srpna? Ale věřte, že u nestárnoucího artiklu tohoto typu to vůbec není od věci.

Nějaké převratné novinky v designu a zpracování nepřišly už léta, tak proč si nevychytat zajímavé slevy a nepořídit si slamák s tím rizikem, že letos ho možná příliš neunosíte.

A pokud plánujete posezonní dovolenou na poslední chvíli, atakujte obchody. Letní zboží zakoupíte za pakatel.


Kde si ho můžete poslechnout?

  • ... vás ochrání před přímými slunečními paprsky, takže úžeh nemá šanci.
  • ... klasický „širák“ poslouží jako ochranný štít ve chvíli, kdy vám slunce pere rovnou do očí.
  • ... díky široké nabídce můžete ohromit na pláži stejně jako ve městě.
  • ... budete ekologická, a to se dneska cení.
  • ... pohled zpoza posunuté krempy působí velmi, velmi svůdně.
  • ... můžete ho bezstarostně „odhodit v dál“ a nikomu tím neublížíte (ani přímým zásahem).
  • ... vám to bude jednoduše slušet.

Celkem levná záležitost

Klobouky jsou stále v kurzu. A ty vysloveně letní, slaměné, obzvlášť. Sluší totiž dlouhovláskám s bohatou hřívou stejně jako uličnicím ostříhaným „na kluka“. Široká nabídka potěší vaši peněženku, nebo ji alespoň nezruinuje. Přitom letní slamáky oživí váš osobitý styl více než jakýkoli jiný doplněk. Inspirujte se v naší fotogalerii.

Je libo širák, nebo hučku?

Nosí se klasické širáky, slaměné hučky, „pánské“ kloboučky i čepice s kšiltem. Důležité je vsadit na prima střih a oživit ho nějakou atypickou ozdobou.

S tím si, koneckonců, poradíte sama. Stačí omotat pestrobarevný šátek, připnout zajímavou brož, proplést saténovou stužku nebo zaimprovizovat s lakem na nehty a abstraktně pomalovat proutí. Nebojte se klasické výšivky nebo korálků a cvočků, léto přímo nahrává nespoutané tvořivosti!

Slamáky

V tomhle modýlku asi není radno vyrážet do ulic, ale pro domácí, lehce exotickou (i erotickou) atmosféru je jako dělaný. Širák je vtipnou třešničkou na celém pamlsku.

foto:
zdroj: Archiv firem
Slamáky

Roztomilá slaměná buřinka skvěle ladí s růžovým topem střiženým pod prsy. Tenhle klobouček sluší rozverným mladým holkám stejně jako usedlejším ženám středního věku, stačí vyladit zbytek oblečení a ostatní smeknou.

foto:
zdroj: Archiv firem

Kde se vzaly „slaměné vdovy“

MUDr. Zbyněk Mlčoch přichází se 3 verzemi, kterak vzniklo spojení „slaměná vdova“ (překlad německého Strohwitwe):

1. teorie: Jde o mimomanželské sexuální styky, které se odehrávaly kdesi na slámě. Žena, která byla opuštěna jaksi "na slámě", byla vdova nepravá, vdova slaměná. 

2. teorie: Jedná se o vzpomínku na zvyk, podle něhož nevěsty, které nebyly pannami (většinou vdovy), nosily slaměný věnec. Jak by ale vdova, která se chce znovu vdávat, souvisela s vdovou nepravou či dočasnou, tato teorie neříká. 

3. teorie: Na počátku stálo německé označení hastroše do polí - Strohmann, slaměný muž. Strohmann byla napodobenina muže, byl to nepravý muž, a tak se slovo Stroh, sláma, začalo vnímat jak synonymum pro napodobeniny a nepravé věci. Například pro nepravé, tedy dočasné vdovy a vdovce.

Kdo proslavil klobouk?

  • Daniel Landa: Známý song kontroverzního zpěváka začíná nějak takhle: „Knírek, slamáček, z doutníku dým…“ a končí drsnou vraždou. Touto písní zabodoval Daniel i u svých skalních odpůrkyň. Příběh vraha a jeho sličné oběti mě a další posluchačky dojal. A slamáček proslavil.
  • Cyrano z Bergeracu: „Svůj širák odhazuji v dáli a s grácií. Tam leží on…“ Velký nos, velký klobouk, velké emoce a taky velký příběh plný hrdosti a lásky rozhodně nezestárnul. A památná věta nedá zapomenout na širák.
  • Jan Werich: S „Kloboukem ve křoví“ udělala trojice Ježek, Voskovec a Werich dobrý kauf. Písnička, která se nesmazatelně vryla do českých srdcí, a ještě dnes si ji broukají staromilci v osadách a vyřvávají ji přiopilí vodáci v napráskaných kempech.
  • Valašské Klobouky: Město ze severního cípu Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty získalo svůj konečný název přechodem od Clobuk přes Klobúky. V jeho znaku se nad zeleným trojvrším tyčí vysoký černý klobouk lemovaný modrou stuhou s přezkou.

Slamáky
zdroj: Archiv firem