Pořiďte si výbavičku do deště. Bude se hodit

Móda 22. 4. 2013

Období jarních deštíků se kvapem blíží. Jestli nechcete být promoklí až na kůži, pořiďte si alespoň deštník, pláštěnku a holínky.

1. Nepromokavá bunda

Impregnovaná bunda ochrání spodní vrstvy oděvu před vlhkem, ale je třeba ohlídat, aby byla také dostatečně vzdušná. Nechcete být přece zbrocená potem.

RADA: Zaměřte se na detaily, jako jsou zatavené švy a pošité zipy.

Kolik vody snese vaše bunda?

Odolnost oblečení vůči vodě vyjadřuje tzv. hodnota vodního sloupce. „Vodní sloupec se obvykle udává v milimetrech a měří se tak, že na testovanou tkaninu v jednom místě působí tlak vody, jako by se nad ní plnila nádoba,“ říká Pavel Mlýnek, zakladatel české oděvní značky Mill. „Hodnota se pak určí podle toho, jak vysoko je hladina, když tkaninou projdou první kapky vody. Při výběru outdoorové bundy, ať už pro sport, náročnější turistiku, nebo pohodlné procházky za zhoršeného počasí, byste měli vybírat materiál s vodním sloupcem 20 m. To je univerzální hodnota pro sportovní aktivity všeho druhu, udrží vás v suchu za jakýchkoli povětrnostních podmínek. Obecně je naprosté minimum pro venkovní aktivity alespoň 12 až 15 metrů vodního sloupce.“