Módní poradna: I v práci za ženu

Móda 17. ledna 2017

Typicky ženský kousek garderoby - šaty pro všední den - má ve skříni většina z nás. Umíte si ale opravdu dobře vybrat, aby vám to v práci slušelo?

A je to tady! Pokud jste se ještě obávala nějakého nepříjemného teplotního zvratu směrem dolů, můžete se uklidnit. Době chundelatých svetrů, kožešinových límců a fleecových rukavic definitivně (rozumějte na pár měsíců) odzvonilo. A jako každé jaro, i letos ostošest vytahujeme z krabic na dně skříní barevné lodičky, odhazujeme zesílené punčochy a v euforii odhalujeme to, co pod náporem vlezlého chladu zůstávalo zimomřivě skryto. Užijte si střevíčky a nad nimi odhalená lýtka v elegantních šatech, které vám ovšem musí padnout jako ulité.


Sáhněte po těch pravých

Pokud si nejste stoprocentně jistá střihem, délkou, barevností, potisky a materiály, které budou hrát ve prospěch vašich proporcí a také kariéry, poraďte se s dobrou - či přesněji upřímnou - kamarádkou nebo přímo s prodavačkou v obchodě. Že vás neoslovuje ani jedna z nabízených variant a využití profesionálního stylisty se vám jeví jako příliš nákladná investice? Nechte se inspirovat naší módní poradnou!

Na čtenářkách internetového magazínu Vlasta.cz vám představujeme několik nápadů, jaké šaty si obléknout do práce, aby vám to slušelo, cítila jste se dobře a výběrem nikoho nepobouřila ani neurazila.

Pro dlouhonohé „modelky“ bez pasu

Když potkáte na ulici nebo v klubu Míšu, určitě ji nebudete tipovat na čtyřicítku, která má tři děti v rozmezí 5-20 let. Je to šik ženská, která se cítí nejlépe v upnutých džínách, vysokých kozačkách a kožené bundičce. A že jí to sakra sluší!

My jsme ji do naší sestavy 40+ vybrali jako prototyp vysoké, štíhlé ženy se záviděníhodnýma modelkovskýma nohama, jejímž jediným „nedostatkem“ je absence pasu. Díky vyvinutému poprsí totiž není příkladem klasické chlapecké postavy.

U Míši stačí zdůraznit střed siluety a vyzdvihnout přednosti, kterými oplývá.

Černé šaty s bílými potisky mají nenásilné přestřižení nad pasem, takže zvětšují objem boků, čímž dávají vyniknout pasu. Zkrácená délka je vzhledem k dokonalým nohám naprosto v pohodě.

Jasně růžové pouzdrové šaty natolik zaujmou svojí výraznou barvou, že není třeba žádných doplňků. Lodičkový výstřih a rukávky decentně zahalující ramena dodávají modelu elegantní ráz, tenký černý pásek pak rozbíjí jednotnou ultra štíhlou linii.

Třetí model působí uvolněně až sexy, ale atmosféra kanceláře ho pořád ještě „unese“. Véčkový dekolt sluší téměř každému hrudníku, volnější střih topu se spadlými rukávy může obléknout i silnější žena. Řasená sukně, opět ve výrazném potisku, přidá na objemu boků a zadečku a předěl širokého pruhu vytvoří dokonalou iluzi vosího pasu.


Pro menší a plnoštíhlé „kočky“

Lucka má dvě dospělé děti a patří mezi ty čtyřicítky, za kterými se mlsně ohlédne leckterý chlap. Hnědooká brunetka menšího vzrůstu působí tak atraktivně díky plnému hrudníku, žensky tvarovanému zadečku a vysportovaným lýtkům. Ani v jejím případě není třeba extrémně opticky retušovat nedostatky.

U Lucky je potřeba vizuálně zeštíhlit figuru a přidat pár centimetrů do výšky.

Lucka je výrazný typ, kterému sluší klasická kombinace black & white. Tmavý odstín spodního dílu opticky ubere pár kilo a podélný lem uprostřed živůtku prodlouží a zúží siluetu. Nezbytné platformy pak rázem přidají 20 čísel na výšce.

Druhé šaty, opět s elegantním černým a úzkým „spodkem“, mají barevný hedvábný živůtek, takže působí jako sukně a halenka. Volnější střih potlačí širší boky a lodičkový dekolt se slzičkou dodá modelu styl.

Poslední variantou jsou kostkované pouzdrové šaty s typickým lodičkovým výstřihem. Ač retro, dokážou výrazně omladit. Osobitý styl podtrhnou nápadné hvězdy v uších.

Tip redakce

Všechny šaty zachovávají délku po kolena. Ne že by si Míša a Lucka nemohly kratší dovolit, ale do práce to prostě chce víc látky.


Chcete být v každodenním pracovním shonu šik? Na nic nečekejte a vzhůru do obchodů pro nějaký ten nový úlovek. Přejeme vám při výběru lehkou ruku.

A zlatou platební kartu!


Od pediatra k podiatrovi

  • z průhledného materiálu
  • s extrémně hlubokým výstřihem
  • výrazně zdobených
  • mini
  • příliš sexy střihu
  • s odhaleným pupíkem
  • korzetového střihu
  • s holými zády

Jakých šatů se v práci vyvarovat (i když je vaší šéfovou žena):